Selkämeren kansallispuisto

Merellistä magiaa ja saariston charmia. Kustavista Merikarvialle ulottuva Selkämeren kansallispuisto kutsuu sinua seikkailemaan laineillaan ja rannoillaan.

Ilmakuva Säpin saaresta

Kustavista Merikarvialle ulottuva Selkämeren kansallispuisto tarjoaa merellisiä matkailuhelmiä sekä luontoharrastajalle että nautiskelijalle. Merellisen kansallispuiston kohteet ovat pääasiassa saaria, joista suosituimmat Säppi ja Iso-Enskeri ovat myös veneettömän saavutettavissa kesäisin järjestettävillä veneretkillä. Liput ja aikataulut verkkokaupasta shop.visitpori.fi.

Kansainvälisesti merkittävä lintukohde Preiviikinlahti tarjoaa harvoja mantereella sijaitsevia Selkämeren kansallispuiston kohteita ja vielä aivan Yyterin kupeessa. Manterekohteiden luontotorneilta voi tarkkailla suurina määrinä pesiviä vesilintuja ja kahlaajia. Luontotorneihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Selkämeren kansallispuiston opastekyltti pitkospuilla Yyterin lietteillä

Juuri kunnostettu valkoisena hohtava majakka näkyy kauas saavuttaessa Säpin saarelle. 1,5 km pitkä Alfredin luontopolku kertoo Säpin vaiheista majakanvartijoiden ja luotsien aikana. Polku johdattaa kulkijansa saaren lounaispuolelle, joissa on saaren paras paikka nauttia sileiden kallioiden lämmöstä meren huuhtoessa varpaita. Reippaimmat kiipeävät 130 porrasta majakkaan ihailemaan huikeita maisemia. Majakasta voi bongata saaressa luonnonhoitotöissä olevaa ylämaankarjaa tai villilampaita eli mufloneita.

Iso-Enskerin retkeilysaaren hyvin monipuoliseen ja kauniiseen luontoon voi tutustua 1,4 km tai 3 km kilometrin mittaiselta luontopolulta, jonka opastaulut perehdyttävät saaren mielenkiintoiseen historiaan. Saaren koillisrannalla on upea pirunpelto eli muinaisranta. Polku palaa tulentekopaikalle vankan havumetsän läpi. Naavapartaiset puut ja polunvarren muurahaispesät rytmittävät kulkua. Vaihtoehtoisesti päivän voi viettää rentoutuen rannan tuntumassa ja nautiskellen omia eväitä merta ihaillen. Retkeilijää saarella palvelee niin tulentekopaikka, keittokatos kuin kuivakäymäläkin. Tätä ikiajoista ennallaan säilynyttä Selkämeren kansallispuiston kaunista ulkosaariston osaa voi kuvailla sanalla ainutlaatuinen, täällä olet luonnon kunniavieras. Alueella on runsas merilinnusto ja venematkalla voi ihailla idyllisten kesämökkisaarien lisäksi muun muassa joutsenperheiden menoa.

Muita Selkämeren kansallispuiston retkeilysaaria ovat Munakari ja Seliskeri, joista löytyvät retkeilyn peruspalvelut; huussi ja tulentekopaikka laiturien lisäksi. Munakarin saaren (ei sovi sekoittaa Yyterin edustan Munakariin) länsipuolen mahtavat kalliot tarjoavat suojaisia poukamia hiljentyä seuraamaan loputonta ulappaa tai vaikka syysmyrskyä. Munakari on saarikolmikon pohjoisin, perinteikäs kalastajien suosiossa ollut saari. Siellä avattiin loppukesästä 2014 Munakarin päivätupa, joka perustettiin 1970-luvulta peräisin olevaan kalamajaan. Kalamajat olivat väliaikaisia kausiasumuksia, joita kalastajat rakensivat saaristoon ja käyttivät yöpymiseen kalastusmatkoillaan. Munakarin kalamajan länsipuolella on hyvä laituri, johon johtaa 1,2 metrin väylä saaren itäpuolen etelä-pohjoissuuntaiselta rannikkoväylältä. Päivätuvassa on kamiina ja saarella on huussi. Munakarissa ei ole puuhuoltoa.

Kaunis, metsäinen Seliskeri sijaitsee Ahlaisten saaristossa Iso-Enskerin retkeilysaaren koillispuolella. Lähde veneretkelle nauttimaan nuotion loimusta tai pakkaa mukaan marjaämpäri. Saarella on kaksi laituria ja katettua nuotiopaikkaa sekä käymälä. Saaren yleisilme on mäntyinen ja moreenikivikoiden muokkaama. Kenttäkerroksessa on paljon esimerkiksi mustikkaa ja marjastukselle on hyvät edellytykset. Saaren luontoon voi tutustua helposti useita saaressa risteileviä polkuja pitkin. Retkisatamaan saavutaan väylältä pohjoiseen. Veneellä kiinnitytään laituriin ja poijuun, mutta pienillä veneillä myös kylkikiinnitys on mahdollinen.

Virkistyskäytön erityisasiantuntija Marjo Kekin top 3 vinkit Selkämeren kansallispuistoon:

  1. Nauti retkeilysaarten hiljaisuudesta. Oikaise kalliolle, laita silmät kiinni ja hengitä syvään puhdasta meri-ilmaa. Anna raikkaiden aaltojen hivellä jalkojasi.
  2. Auringonlasku Säpin lankonkilta katsellen on huimaavan kaunis kokemus. Onnekkaimmat bongaavat ilta-aikaan aktivoituvat muflonit väriloiston seassa.
  3. Lintujen muuttoaikainen mekastus on luonnon näytelmää parhaimmillaan, vaikkei erottaisi kahlaajaa puolisukeltajasta. Preiviikinlahden lintutornit tarjoavat tähän loistavan näyttämön. Samalla kannattaa ottaa ilo irti lintutornissa mahdollisesti muuttoa seuraavan lintuharrastajan tietotaidosta.