Saaristotie & Ahlainen

Saaristotien ympärillä sinua tervehtivät meri ja maisemat – matkan varrelta löytyy myös idyllisen ihana Ahlaisten kylä.

punainen talo Ahlaisissa

Porin pohjoisin kaupunginosa, Selkämeren aalloissa kylpevä Ahlainen on kiehtova yhdistelmä luonnon- ja merenläheisyyttä, kauniita rakennuksia ja elinvoimaista kylätoimintaa. Kulttuuri ja luonto yhdistyvät Ahlaisissa. Vakinaisia asukkaita on reilut 1300, kesän korvalla väkimäärä reilusti tuplaantuu, kun kesäasukkaat palaavat kylään.

Ahlaisten kirkonkylä Ahlaistentien varrella on valtakunnallisesti tunnustettu merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö taidokkaasti rakennettuine puutaloineen ja perinteisine lauta-aitoineen. Mereen laskevat joet ovat muovanneet 1800-luvun lopulla syntyneen Rantakaupungin edustalle aivan kirkonkylän läheisyyteen suistoalueen, joka maankohoamisen myötä on jatkuvassa hitaassa muutostilassa.

Olennainen osa Ahlaista on kylän läpi virtaavat kaksi Karvianjoen vesistön lasku-uomaa; Eteläjoki ja Pohjajoki. Näistä Eteläjoki haarautuu Ahlaisten kylärannan kohdalla vielä Ahlaisten- ja Kristiskerinjokiin. Luontoarvojensa vuoksi Ahlaistenjoen suisto on Natura-aluetta ja kuuluu myös Selkämeren kansallispuistoon. Myös Ahlaisten edustan saaristo kivikkoisine rantoineen on vertaansa vailla.

Ahlaisten keskustan ilmettä hallitsee kaunis puukirkko. Kirkko on Porin seurakuntien vanhin. Se valmistui vuonna 1796 Salomon Köykkä-Köhlströmin valvonnassa.

Ahlaisten hautausmaata hautakivineen. Taustalla Ahlaisten keltainen puukirkko.

Ahlaisissa on vaelluksille sopiva ulkoilureitistö ja hyvät melomis-, pyöräily- ja uimismahdollisuudet. Mainitsemisen arvoisia ovat myös Ahlaisten virkistysreitistön varrelta olevat taukopaikat ja leirintäpaikat. Kitukoskella,  Pohjajoen varrelta on kaksi kiintolaavua, kota, kesäkeittiö, nuotiopaikka sekä varasto- ja käymälätilat.

Ahlaisten nuorisoseura järjestää kyläesittelyjä ja vuokraa kyläsaunaa. Heidän kauttaan on myös mahdollista saada lisätietoa kirkkoveneen ja kanoottien vuokrauksesta.

Merikarvialta Ahlaisiin johtava tie on osa valtakunnallista Pohjanlahden rannikkoa myötäilevää Pohjanlahden Rantatie -matkailutietä. Rantatie saa alkunsa Ruotsin ja Suomen rajalta Torniossa. Ahlaisissa on hyvin säilynyt, harjulle sijoittunut kylämiljöö ja osia alkuperäisestä keskiaikaisesta postitiestä, joka jatkaa kulkuaan Noormarkkuun ja aina Varsinais-Suomeen saakka.

Porin keskustasta Ahlaisiin on noin puolen tunnin ajomatka. Autolla Porista Ahlaisiin pääsee reittiä Vaasantie – Ahlaistentie. Maisemiltaan vaihteleva vaihtoehtoinen reitti Ahlaisiin kulkee Meri-Porin Lampaluodosta Porin saaristotietä pitkin.

Katso Ahlaisten sijainti täältä.

Tiesitkö tätä: Ahlaisten kirkon kellotapulin yli 185-vuotiasta eleganssia olisi jokaisen kirkkobongarin hyvä hämmästellä paikan päällä.