Reposaari

Tee pyhiinvaellus hyvän mielen maanpäälliseen pääkaupunkiin – tuhansien merellisten tarujen ja tarinoiden Reposaareen.

Puutaloja Reposaaressa

Reposaari on puutalojen idyllinen saari, joka esittäytyy kiehtovana kaupunkina minikoossa. Noin tuhannen asukkaan merihenkinen kaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö. Saarella on pituutta noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä ja monia kiinnostavia yksityiskohtia.

Reposaaren suojaisa ja syvä luonnonsatama on jo vuosisatoja ollut tärkeä tukikohta merten kauppamiehille ja sotaretkeilijöille. Perustettuaan Porin vuonna 1558 Juhana Herttua antoi Räpsöön kaupungille ”nautittavaksi ja käytettäväksi” — näin on toimittu. Painolastina saarelle siirtynyt maa-aines on tuonut mukanaan siemeniä vieraista maista ja kesäisin saarella kukkii eksoottinen kasvillisuus. Saarella voi vieläkin aistia purjelaivakauden tunnelmia.

Reposaari on valtakunnallisesti tunnustettu kaupunginosa Porissa, eikä suotta. Moni-ilmeiset puutalot, norjalaistyylinen tunturikirkko ja kalasatama troolareineen tekevät saaresta – voisiko sanoa – maalauksellisen. Reposaari-kierros on oiva tapa tutustua Reposaareen. Pyörällä tai jalan kuljettavan kierroksen kokonaispituus on kuusi kilometriä. Reittiä voi kiertää myös eripituisina lenkkeinä poikkeamalla metsäteitä tai polkuja pitkin keskustaan. Reitin varrella on levähdysalue, useita penkkejä sekä infotaulu ja opastinpylväitä, jotka kertovat Reposaaresta.

Reposaaressa voit nauttia herkullisia kalaruokia ja ihastella meren äärettömyyttä aallonmurtajalla. Siikarannan kallioiset ja tyrskyiset rannat houkuttelevat retkeilyyn. Idylliseen saareen pääset niin bussilla, autolla, veneellä kuin risteilyaluksellakin. Yöpyminen sujuu esimerkiksi luonnon keskellä leirintäalueella tai hienostuneesti kelluvissa huviloissa.

Tiesitkö tätä: Reposaari on myös elokuvanäyttämö. Rauni Reposaarelainen on absurdi road movie Meri-Porin samuraitodellisuudesta.

Tutustu Reposaareen

Reposaaren linnakepuiston nähtävyys

Linnakepuisto lumoaa

Linnakepuisto oli alun perin Reposaaren merisuojelukunnan rannikkopatteri ja se rakennettiin vapaaehtoisvoimin vuonna 1935. Sen tarkoitus oli suojata Porin satamaa sekä myös itse kaupunkia.

Reposaaren linnakepuisto

Kirkko huokuu historiaa

Vuonna 1876 valmistuneen Reposaaren kirkon suunnittelijaa ei tunneta, mutta tiettävästi kirkon piirustukset tilattiin Tukholmasta.

Reposaaren kirkko
Junnilanlampi

Junnilan lammenranta on kuin sadusta

Junnilan pihassa vehreyttä tuo hoidettu järvenrantapuisto sekä pieni järvi. Luonnon lisäksi kauniiden rakennusten ja kiviaitojen ansiosta Junnila on suosittu valokuvauspaikka.

Junnilan merellinen miljöö Reposaaressa
Ihmisiä kallioisella rannalla Reposaaressa

Kalliokaiverruksia ja meren mysteerit

Reposaaren takarannan monenlaiset kalliokaiverrukset 1800-luvun alkupuolelta asti sykkivät syvien tunteiden mysteeriä.

Reposaaren takaranta ja kalliokaiverrukset