Kulje Alvar Aallon jalanjäljissä

Tunnettu arkkitehti ja muotoilija Alvar Aalto on monipuolisesti esillä Satakunnassa. Alvar Aallon työhön ja kädenjälkeen pääsee tutustumaan useissa kohteissa erilaisten kierroksien ja tapahtumien kautta.

Sisäkuva Alvar Aallon arkkitehtuurista

Tunnettu arkkitehti ja muotoilija Alvar Aalto on monipuolisesti esillä Satakunnassa. Alvar Aallon työhön ja kädenjälkeen pääsee tutustumaan useissa kohteissa erilaisten kierroksien ja tapahtumien kautta.

Alvar Aalto Satakunnassa

Monipuolisen kansainvälisen uran arkkitehtina sekä muotoilijana luonut Alvar Aalto (1898-1976) on yksi merkittävimmistä kotimaisista arkkitehdeistamme. Alvar Aallon varhaiset työt noudattelivat ajan vallitsevaa tyylisuuntaa, pohjoismaista klassismia, mutta lukuisat ulkomaanmatkat muovasivat Aallon ja hänen arkkitehtivaimonsa Aino Aallon tyylin kansainvälisen modernismin uusimpiin virtauksiin.
Tutustu Aaltoihin tarkemmin www.alvaraalto.fi.

Kesäinen Villa Mairea on kaunis ilmestys alppiruusujen keskellä.

Alvar ja Aino Aallon arkkitehtuuriseen taidonnäytteeseen Villa Maireaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla Porin Noormarkussa.

Yksi Porin seudun arkkitehtuurisesti mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on A. Ahlström Oy:n pääjohtajalle ja hänen puolisolleen kodiksi suunniteltu Villa Mairea. Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille Noormarkun ruukin alueelle elokuussa 1939 valmistuneen kodin. Maire Gullichsen oli taiteen tukija ja keräilijä, jonka ulkomainen taidekokoelma on esillä Villa Maireassa. 
Tutustu Villa Maireaan tarkemmin www.villamairea.fi.

Toisiin Satakunnan Aalto-kohteisiin pääset myös Kauttuan Ruukinpuistossa. Täällä voit nähdä läpileikkauksen ruukkien asukkaiden elämästä Alvar Aallon suunnittelemissa tiloissa. Terassitalo on Euran Kauttuan Ruukinpuistossa sijaitseva Alvar Aallon suunnittelema funktionalistinen asuintalo, jota pidetään yhtenä hänen merkittävimmistä töistään. Terassitalo on valmistunut vuonna 1938 ja suunniteltu A. Ahlström Oy:n Kauttuan tehtaiden ylemmille toimihenkilöille. Yksi talon huoneistoista toimii näyttelytilana, ja se on sisustettu vanhoilla Artekin kalusteilla ja valaisimilla. Terassitalon huoneistossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja myyntinäyttelyn kalusteet vaihtuvat aika ajoin. 
Tutustu Kauttuan alueeseen tarkemmin www.kauttuanruukki.fi.

Alvar Aalto Porissa

Visit Alvar Aalto -reitin logo

Kansallinen Alvar Aalto -matkailureitti vie muun muassa Porin Noormarkkuun Villa Maireaan.

Kulje Alvar Aallon jalanjäljissä

Tervetuloa matkalle Aallon arkkitehtuurin ja lumoavan luonnon piiriin! Kansallinen Alvar Aalto -matkailureitti vie muun muassa Porin Noormarkkuun Villa Maireaan. Alvar Aalto -matkailureitti tarjoaa nähtävää ja koettavaa arkkitehdin laajan tuotannon kohteissa ympäri Suomen. Aalto-matkat kutsuvat arkkitehtuurielämysten lisäksi luontoon, herkullisen ruoan äärelle, saunaan ja veneretkille. Tutustu ohjelmaehdotuksiin ja varaa matka matkatoimistokumppaniltamme. Kierrä kohteissa omaan tahtiin. 
Tutustu matkailureittiin tarkemmin visit.alvaraalto.fi.

Villa Mairea Porin Noormarkussa – osa Alvar Aalto -kierroskokonaisuutta

Alvar Aallon kattojen alla -kierros lounaisessa Suomessa vie sekä idyllisiin ruukkikyliin että esittele modernin arkkitehtuurin merkkiteoksia. Noormarkun Villa Mairea Porissa, Kauttuan terassitalo ja Paimion parantola olivat koteja, joiden arjessa ja elämässä yhdistyivät arkkitehtuuri, ikoniset designhuonekalut sekä hyvinvointi mäntymetsistä ja jokisaunasta. Lounais-Suomen kierroskokonaisuus on kahden päivän mittainen. 
Tutustu kierrokseen tarkemmin visit.alvaraalto.fi.


Villa Mairean opastetut kierrokset

Opastetut yleisökierrokset

Villa Maireassa on mahdollisuus vierailla yleisökierroksilla ympäri vuoden. Yleisökierroksen hinta 30 €/hlö, opiskelijat 20 €/hlö ja eläkeläiset 25 €/hlö.
Katso tarkka aikataulu ja lisätiedot villamairea.fi/vierailu.

Ryhmäkierrokset

Villa Maireassa järjestetään tilauksesta myös opastettuja kierroksia ryhmille. Opastuskieleksi voit valita suomen, ruotsin tai englannin. Kierros kestää noin tunnin. Maksimihenkilömäärä on 15 henkilöä per kierros. Yli 15 hengen ryhmät jaetaan useampaan osaan ja kierrokset ovat tällöin peräkkäin. Vuoroa odottaessa voi tutustua talon arkkitehtuuriin ulkoa päin.
Katso hinta- sekä lisätiedot ja tee varaus villamairea.fi/vierailu.

Lue lisää Villa Mairean sivuilta.

Noormarkun ruukin Alvar Aalto -ryhmäkierrokset tilauksesta

Alvar Aallon jalanjäljillä Noormarkussa – Ahlströmin ja Aallon yhteistyö 1930-1950 -luvuilla

Kulttuurikierroksen aikana tutustutaan oppaan johdolla arkkitehti Alvar Aallon ja Ahlströmin pitkäaikaiseen yhteistyöhön, joka sai alkunsa Maire ja Harry Gullichsenin sekä Aino ja Alvar Aallon ystävyydestä. Kierroksella perehdytään Aallon ja Ahlströmin yhteistyön tuloksiin useilla Ahlströmin teollisuuspaikkakunnilla sekä mielenkiintoisiin, toteutumattomiin suunnitelmiin Noormarkun ja Kauttuan ruukeissa. Villa Maireaan tällä kierroksella tutustutaan ulkopuolelta. Mahdollisuus tutustua myös upeaan ruukkialueeseen kokonaisuudessaan. 
Katso hinta- ja lisätiedot täältä.

Ahlström Voyage -näyttely Noormarkun ruukissa  

Vanhassa rautapajassa sijaitseva Ahlström Voyage -näyttely kertoo Ahlström-yhtiöiden historiasta vuodesta 1851 aina nykypäivään. Näyttely esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia kuten useita Alvar Aallon suunnittelemia Savoy-maljakon uniikkikappaleita, Tapio Wirkkalan tuotantoa ja Timo Sarpanevan Orkidean. Alakerrassa mm. Taina Pailoksen valmistama Noormarkun ruukkialueen pienoismalli, joka havainnollistaa ruukin kokoa ja sen rakennusten suhteita toisiinsa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös Ahlströmin suvun eri vaiheisiin ja suomalaiseen säätyläiselämään 1800–1900-luvuilla.
Katso hinta- ja lisätiedot täältä.

Arkkitehtuuria, taidetta ja elämää Noormarkun ruukissa 

Noormarkun ruukin perusti vapaaherra Carl de Camall vuonna 1806. Varsinaiseen kukoistukseensa se nousi vuonna 1870 siirtyessään Ahlströmin suvun hallintaan. Ruukin alue laajeni ja kehittyi merkittävästi ja suku on myös rakentanut alueelle kolmen sukupolven kodit. Poikkeuksellisen suuri yksityisalue kauniine puistoineen ja rakennuksineen on todellakin näkemisen arvoinen. Kulttuurikierroksen aikana ruukkialueella tutustutaan sekä Alvar Aallon suunnittelemaan taidekoti Villa Maireaan että Ahlström Voyage -näyttelyyn. Näyttelytila sijaitsee vanhan pajan yläkerrassa. Kierroksen aikana on mahdollisuus tutustua upeaan ruukkialueeseen.  Kulttuurikierros sisältää ruokailun Noormarkun Klubilla. Kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille. 
Katso hinta- ja lisätiedot täältä.

Katso lisää ja varaa kierros ryhmällesi ahlstrominruukki.fi.