Gå i Alvar Aaltos fotspår

Den kända arkitekten och formgivaren Alvar Aalto är mycket synlig i Satakunta. På flera platser ordnas rundvandringar och evenemang där besökaren får bekanta sig med Alvar Aaltos arbete och handavtryck.

Alvar Aalto Architecture

Alvar Aalto i Satakunta

Alvar Aalto (1898–1976) hade en mångsidig internationell karriär som arkitekt och formgivare, och är en av våra mest betydande inhemska arkitekter. Alvar Aaltos tidiga arbeten följde den tidens rådande stilriktning, nordisk klassicism, men otaliga utlandsresor formade Aaltos och hans arkitektfru Aino Aaltos stil mot den internationella modernismens nyaste strömningar.
Läs mer om paret Aalto www.alvaraalto.fi.

En av Björneborgsregionens arkitekturmässigt mest intressanta sevärdheter är Villa Mairea, som ritades för A. Ahlström Ab:s generaldirektör och hans fru. Alvar och Aino Aalto ritade hemmet som stod färdigt 1939 på bruksområdet i Norrmark till sina vänner Maire och Harry Gullichsen. Maire Gullichsen var mecenat och samlare, vars utländska konstsamling är utställd på Villa Mairea. 
Läs mer om Villa Mairea www.villamairea.fi.

Andra Aalto-verk i Satakunta ser du i bruksparken i Kauttua. Här får du en bild av bruksfolkets liv i byggnader som ritats av Alvar Aalto. Terrasshuset är ett funktionalistiskt bostadshus som ligger i bruksparken i Kauttua i Eura. Huset ritades av Alvar Aalto och anses vara ett av hans mest betydande arbeten. Terrasshuset stod klart år 1938 och ritades för A. Ahlström Ab:s högsta tjänstemän på fabrikerna i Kauttua. En av husets lägenheter fungerar som utställningslokal och är inredd med gamla möbler och armaturer från Artek. Det ordnas varierande utställningar i Terrasshusets lägenhet och försäljningsutställningens möbler byts ut med jämna mellanrum. 
Läs mer om Kauttuaområdet www.kauttuanruukki.fi.

Alvar Aalto i Björneborg

Gå i Alvar Aaltos fotspår

Välkommen på en resa till Aaltos arkitektur och den förtrollande naturen! Den nationella Alvar Aalto-rutten leder bland annat till Villa Mairea i Norrmark i Björneborg. Alvar Aalto-rutten bjuder på sevärdheter och upplevelser bland arkitektens omfattande produktion runtom i Finland. Utöver arkitekturupplevelser inkluderar Aalto-resorna vacker natur, god mat, bastubad och båtutflykter. Läs programförslagen och boka en resa hos vår resebyråpartner. Besök resmålen i egen takt. 
Läs mer om rutten visit.alvaraalto.fi.

Villa Mairea i Norrmark i Björneborg – en del av Alvar Aalto-rutten

Turistrutten Under Alvar Aaltos tak i sydvästra Finland är en resa som för besökaren till såväl idylliska bruksområden som betydande verk inom modern arkitektur. Norrmarks Villa Mairea i Björneborg, Terrasshuset i Kauttua och Pemar sanatorium var hem, där vardagen och livet bestod av arkitektur, ikoniska designmöbler samt välbefinnande från tallskogen och älvbastun. Turistrutten i Västra Finland är två dagar lång. 
Läs mer om rutten visit.alvaraalto.fi.


Guidade turer i Villa Mairea

Guidade rundturer

Villa Mairea kan besökas med guidade rundvandringar året runt. Priset för rundturen är 30 €/pers., studerande 20 €/pers. och pensionärer 25 €/pers.
Se exakt tidtabell och mer information villamairea.fi/vierailu.

Gruppturer

I Villa Mairea ordnas på beställning även guidade rundturer för grupper. Du kan välja guidning på finska, svenska eller engelska. Rundturen tar cirka en timme. Det maximala antalet är 15 personer per rundtur. Grupper på fler än 15 personer delas upp i flera mindre grupper och då gör turerna efter varandra. Medan du väntar på att rundturen ska börja kan du beundra husets arkitektur från utsidan.
Se priser och mer information och gör en bokning villamairea.fi/vierailu.

Läs mer på Villa Maireas webbplats.

Alvar Aalto-rundvandringar på Norrmarks bruk på beställning

I Alvar Aaltos fotspår i Norrmark – Ahlströms och Aaltos samarbete på 1930–1950-talen

Under kulturvandringen bekantar vi oss på guidens ledning med Alvar Aaltos och Ahlströms långvariga samarbete, som fick sin början genom Maire och Harry Gullichsens och Aino och Alvar Aaltos vänskap. Vi får se resultaten av Aaltos och Ahlströms samarbete på flera av Ahlströms industriorter samt intressanta, oförverkligade ritningar på Norrmark och Kauttua bruk. Villa Mairea bekantar vi oss med från utsidan under denna rundtur. Det är också möjligt att bekanta sig med det vackra bruksområdet i sin helhet. 
Se priser och mer information här.

Ahlström Voyage-utställningen på Norrmark bruk  

Ahlström Voyage-utställningen i den gamla smedjan berättar om Ahlströmbolagens historia från år 1851 fram till idag. Utställningen visar bland annat konstglas från koncernens glasbruk Iittala, Karhula och Riihimäki såsom flera unika exemplar av Savoyvasen som formgavs av Alvar Aalto, Tapio Wirkkalas produktion och Timo Sarpanevas Orkidé. På nedre våningen finns bl.a. Taina Pailos miniatyr av Norrmark bruksområde, som illustrerar brukets storlek och byggnadernas förhållande till varandra. Utställningen visar även olika skeden i släkten Ahlström och finländskt överklassliv på 1800–1900-talen.
Se priser och mer information här.

Arkitektur, konst och liv på Norrmark bruk 

Norrmark bruk grundades av friherren Carl de Camall år 1806. Bruket upplevde en blomstringstid år 1870 när det övergick i släkten Ahlströms ägo. Bruksområdet utvidgades och utvecklades avsevärt och släkten har även byggt tre generationers hem på området. Det exceptionellt stora privata området med dess parker och byggnader är verkligen sevärt. Under kulturvandringen på bruksområdet bekantar vi oss både med konsthemmet Villa Mairea som ritades av Alvar Aalto samt Ahlström Voyage-utställningen. Utställningslokalen ligger på övre våningen i den gamla smedjan. Under rundvandringen är det möjligt att bekanta sig med det fantastiska bruksområdet.  Kulturvandringen inkluderar en måltid på Noormarkun Klubi. Rundvandringen är inte tillgänglighetsanpassad. 


Se priser och mer information här.

Läs mer och boka en rundvandring för din grupp ahlstrominruukki.fi.