Friluftsentusiastens paradis

Joggingleder i Kirjurinluoto saknar motstycke. Skönheten i området – både på sommaren och vintern – liksom de mångsidiga aktiviteterna piggar upp både kropp och själ.

Kirjurinluoto

Aktiviteter hela dagen

Kirjurinluoto (Skrivarholmen) erbjuder många olika slags aktiviteter, eftersom man förutom att promenera och jogga även kan bada samt spela strandspel, frisbeegolf eller minigolf. Det finns massor att göra för barn, eftersom du hittar både Pelle Hermannis lekpark och trafikpark Vinkkari på Kirjurinluoto.

Det välskötta området är utmärkt för utflykter och picknickar. På Kirjurinluoto finns under sommaren även en grillplats på det öppna området Ystävyydenaukio vid åstranden (Fästrandens Shell ligger på andra sidan av ån). En annan grillplats ligger längs Polsanluoto led, nära färjan. Du tar med din egen ved. Dessutom finns det avsiktligen inte heller någon soptunna på grillplatsen, eftersom tanken är att man själv tar med sig sitt skräp.

På vintern finns en grillplats i anslutning till skridskobanan längs vägen Kirjurinluodontie (intill en röd träbyggnad). Staden ser till att det finns ved på platsen, men på kvällar och helger gör man klokt i att ta med egen ved. Grillplatsen delas alltid av parkanvändare.

Hanhipuisto

Hanhipuisto (Gåsparken) är en utställningspark för träd, buskar och blomväxter som växer i Satakunta. I parken finns även mer sällsynta växtarter och -sorter. Hanhipuisto ligger på Hanhiluoto, i det miljömässigt värdefulla Kumo älvs deltaområde. Du kan bekanta dig med Polsanluoto, ett orört område. I Polsanluoto är en del av leden täckt med en spång. Längs leden finns även en vajerfärja.

Kirjurinluoto, Gåsparken

kirjurinluoto, Gåsparken

Leder och stigar

Det finns naturligtvis flera vandringsleder och naturstigar, och genom att kombinera olika leder kan du promenera upp till åtta kilometer. Bli emellertid inte avskräckt om du gillar lite kortare promenader, eftersom det finns mycket att se också längs den kortare Skrivarholmens led (Kirjurinluodon lenkki, 1,3 km).

På Kirjurinluoto finns också natur- och friluftsleder som även familjens minsta gillar. Till exempel är Polsanluoto led (Polsanluodon lenkki) endast 0,7 km lång och på sommaren finns längs leden en vajerfärja för att korsa ån! Du hittar även vandringsleder som är lagom långa för barn och mycket att förundras över i den vackra naturen.

Hitta din väg

Kartan över Kirjurinluoto visar alla de viktigaste platserna, från jogging till lekplatser och från kaféer till sommarteatrar.