Kirjurinluoto i korthet

Mittemot Eteläranta mitt i Kokemäenjoki, ligger Björneborgs centralpark, Kirjurinluoto. Kirjurinluoto har vunnit stor popularitet som en motions- och rekreationsplats för människor i alla åldrar. Utanför Björneborg är Kirjurinluoto mest känd som den somriga platsen för storevenemanget Pori Jazz.

Taavi-bron och Eteläranta från Kirjurinluoto

Till Kirjurinluoto kan man åka med hela familjen och leka i Pelle Hermannis lekpark och trafikparken Vinkkari. För motionärer erbjuder Kirjurinluoto gott om motionsspår, fantastisk natur och trädgårdsområden. Både vuxna och barn njuter av stranden på Kirjurinluoto.

Du promenerar dit på några minuter från centrum, men du kan också enkelt nå holmen med cykel eller bil. Stadståget Poritar transporterar besökare på sommaren mellan torget och Kirjurinluoto. Det finns en 24-timmars gästhamn på stranden för båtresenärer.

I området hittar du också gott om parkutrymme för picknick och där ordnas även sommarens populäraste evenemang!

Tjänster på Kirjurinluoto

På Kirjurinluoto hittar du alla tjänster som är perfekta för en avkopplande eller aktiv dag! På Kirjurinluoto kan man koppla av, jogga på de otaliga stigarna eller simma på badstranden. Familjens minsta kan leka i den enorma Pelle Hermannis lekpark eller köra trampbil i trafikparken Vinkkari. Området har en populär frisbeegolfbana, beachvolleybanor och möjligheten att spela minigolf. Bredvid trafikparken Vinkkari finns på sommaren även en även petanque-bana.

På vintern åker Björneborgsborna skridskor eller skidor på Kirjurinluoto.

Kirjurinluoto är plats nummer ett för evenemang

Kirjurinluoto är en populär plats för evenemang. Pori Jazz och Porispere kan nämnas som de största årliga evenemangen. Varje sommar ordnas på Kirjurinluoto i Björneborg allt fler sommarevenemang, från musik och allsång till ett brett utbud av sportevenemang. Det finns olika stora evenemangsområden, från små områden till stora massevenemang med tiotusentals människor.

Djur och fåglar på Kirjurinluoto

Kirjurinluoto är känd för sina djur, såsom killingar, får och alpackor, samt fåglar. I över fyrtio år har besökarna på Kirjurinluoto fascinerats av olika fågelarter. I parkens inhägnad finns på sommaren en Java påfågel och en vanlig påfågel med en helvit hona, kungs- och diamantfasaner, olika slags hönor samt tuppar och ett par turkduvor. Kirjurinluotos fåglar tillbringar vintern i Björneborg stads lokaler på Hanhiluoto.

På sommaren kan man se många olika slags fåglar! Den magnifika påfågeln är den mest imponerande fågelarten på Kirjurinluoto. Förutom uppfödda fåglar finns i parkens dammar även vilda fåglar. Bland annat gräsänder är vana vid att häcka i den lugna parken. På sommaren kan man också ofta se en andmamma och hennes ungar på väg till vattnet.

Kirjurinluoto, påfågel

Kirjurinluoto, påfågel

Andra tjänster

Idrottsarenan Liikunta-Arena på Kirjurinluoto erbjuder avgiftsbelagda tjänster för inom- och utomhusträning året runt. Liikunta-Arena har bland annat ett café samt minigolfbanor både inomhus och utomhus. Kirjurinluotos minigolfområde är som ett utomhusområde Finlands näst äldsta verksamma minigolfbana.

Under sommaren finns på Kirjurinluoto ett café, en glasskiosk, Cafe Pori Jazz och Taavi-kiosken.

Grillplats

På Kirjurinluoto hittar du tre grillplatser, läs mer om dem här.

Hitta din väg

Kartan över Kirjurinluoto visar alla de viktigaste platserna, från jogging till lekplatser och från kaféer till sommarteatrar.