Kallo & Uniluoto

Kallo är en liten stenig ö dit man kommer genom att köra rakt längs riksväg två utan att svänga en endaste gång – till exempel ända från Helsingfors. Dess landskap och atmosfär lämnar sina spår i besökarnas hjärtan. Uniluoto är en stadsdel bredvid Kallo där man kan förnimma havets lugn samt även oro i dess renaste form

Kallo island

De tuffaste surfarna i Finland känner till de stora vågorna i Yyteri och Mäntyluoto. I Mäntyluoto kan man förutom friskt surfingväder även uppleva mäktiga höststormar och en gnutta sjömansromantik. I trähuskvarteren i området kan man förnimma andan från början av förra seklet. Mäntyluoto är också en av Björneborgs uthamnar och den ligger cirka 20 kilometer från stadens centrum. Vi rekommenderar att man utforskar områdena till fots och uppmanar besökare att respektera områdets unika naturvärden, djurlivet och lokalbefolkningens integritet.

Från Mäntyluoto kan du ta vallvägen till den vackra kobben Kallo, där du kan dricka kaffe ur din termos i det magnifika havslandskapet. Hamnfyren i Kallo och dess klippstränder är populära turistmål. I Kallo finns bland annat Björneborgs sjöbevakningssektion och en lotsstation. Segelföreningen i Björneborg BSF, är Finlands äldsta kontinuerligt verksamma idrottsförening.

Ljuset tändes i fyren första gången 15.9.1885. Kallo är en populär destination i alla väder, eftersom man kan nå fyren med bil. Det är också möjligt att besöka fyren.

I Mäntyluoto finns en fin hundstrand som är ett cirka 450 meter långt område. Här kan hundar hållas fria, men de måste vara under ägarens kontroll.

Waves hitting the rocks in Kallo island.

När en björneborgare förälskar sig tar han sin käraste till Kallo för att beskåda klipporna som havet har jämnat ut. När de skiljs återkommer han för att betrakta hur stormen piskar samma stenar.