Skärgårdsvägen & Ahlainen

Havet och landskapet välkomnar dig utmed Skärgårdsvägen – längs vägen finns också den idylliska byn Ahlainen.

Ahlainen, den nordligaste stadsdelen i Björneborg, badar i Bottenhavets vågor och är en fascinerande kombination av närhet till natur och hav, vackra byggnader och livskraftig byverksamhet. Kultur och natur förenas i Ahlainen.

Här finns drygt 1 300 fast bosatta, och under sommaren fördubblas antalet invånare när sommargästerna återvänder till byn.

Längs Ahlaistentie i Ahlainen kyrkby kan man se en nationellt erkänd kulturhistorisk miljö med skickligt byggda trähus och traditionella trästaket. Åarna som rinner ut i havet har format ett delta i närheten av Rantakaupunki som uppstod i slutet av 1800-talet alldeles invid kyrkbyn, och som ständigt förändras i takt med landhöjningen.

En väsentlig del av Ahlainen är Karvia ås två avrinningsområden som flyter genom byn; åarna Eteläjoki och Pohjajoki. Av dessa förgrenar sig ån Eteläjoki vid Ahlainens bystrand ännu i Ahlainens å och ån Kristiskerinjoki. Tack vare sina naturvärden är Ahlainen ås delta ett Naturaområde och är även en del av Bottenvikens nationalpark. Även skärgården utanför Ahlainen, med sina steniga stränder, är unik.

En vacker träkyrka dominerar utseendet i centrum av Ahlainen. Kyrkan är den äldsta i Björneborgs församlingar. Den färdigställdes 1796 under ledning av Salomon Köykkä-Köhlström.

I Ahlainen finns friluftsleder som lämpar sig för vandring och goda paddel-, cykel- och badmöjligheter. Nämnvärt är även de fina rast- och campingplatserna som finns längs Ahlainens friluftsleder. I Kitukoski, längs ån Pohjajoki, finns två fasta vindskydd, en kåta, ett sommarkök, en eldstad samt förråd och toalett.

Ahlaisten nuorisoseura ordnar bypresentationer och hyr ut en bybastu. Via dem får man också mer information om att hyra en kyrkbåt och kanoter.

Vägen från Merikarvia till Ahlainen är en del av den nationella turistvägen Bottniska vikens strandväg, som går längs Bottniska vikens kust. Strandvägen börjar i Torneå, vid gränsen mellan Finland och Sverige. I Ahlainen finns en välbevarad bymiljö på åsen och delar av den ursprungliga medeltida postvägen som fortsätter till Noormarkku och ända fram till Egentliga Finland.

Det är ungefär en halvtimmes bilresa från Björneborgs centrum till Ahlainen. Med bil från Björneborg till Ahlainen kan du ta rutten Vaasantie – Ahlaistentie. En alternativ rutt med varierande landskap till Ahlainen går från Lampaluoto i Havs-Björneborg längs Björneborgs skärgårdsväg.

Se Ahlainens läge här.

Visste du? Alla som är intresserade av kyrkor bör se den över 185 år gamla klockstapelns elegans på plats vid Ahlainens kyrka.