Yyteri

Ilmakuva Yyterin rannasta, kuvassa sateenkaari

Badstranden

Yyteri badstrand hör till ett internationellt erkänt Natura- och naturskyddsområde. Den unika naturen och utmärkta tjänster erbjuder aktiviteter året runt. Den mest magnifika stranden i Norden är upp till tre kilometer lång, så tal om att det är ett paradis är ingen överdrift. Det grunda strandvattnet i Yyteri är perfekt för alla, till och med för de minsta i familjen!

Landområden som hör till Yyteri badstrand är badstranden som ägs av Poris stad, två toaletter, passager till badstranden (landgångar), trapporna på strandområdet och badstrandens ingångsområde med grillplats och parkeringsplats. Sammanlagt omfattar rekreationsområdet ungefär 39 hektar. Yyteri är öppet årets alla dagar.

Tjänster under badsäsongen

Vanligen pågår badsäsongen i Yyteri från juni till slutet av augusti. Badvakter finns på plats 15.6–15.8. Under badsäsongen finns det information om badvattnets kvalitet på ytterväggen till omklädningsrummen vid ingången till badstranden. Toalettcontainern vid ingången vid vägen Yyterinsantojentie samt omklädningsrummen och toaletterna nära stranden är öppna varje dag kl. 10–21 under badsäsongen 1.6–31.8.

Grillplatsen vid ingången till badstranden i slutet av Yyterinsantojentie står till förfogande och under badsäsongen finns det dessutom ved, men så att varningar för terrängbrand beaktas. Medan varningarna gäller är det förbjudet att göra upp eld!

En annan grillplats ligger vid Munakari vid Yyteri strandsida.

OBS! Herrainpäivät-stranden är lämplig för solning och andra strandaktiviteter, men det är farligt att simma. Det finns kraftfulla och farliga strömmar i havet.

Aerial view of a sandy beach

Hundstranden

Hundarna har en egen strandlänga på adressen Merisatamatie 13. För besökare finns en parkering invid vägen mittemot Poris hamns byggnad, vid havet. Från parkeringen går en stig till stranden. Stranden kan också nås med lokalbuss. De övriga stränderna i Yyteri är hundfria områden.

Aktiviteter

Det finns massor med sand och kreativiteten känner inga gränser. Yyteri erbjuder en mängd olika tidsfördriv för barnfamiljer och andra som njuter av livet.

Förutom att tillbringa tid på stranden kan du ta ett dopp i Yyterin Virkistyshotellis bassänger eller besöka Yyteri utsiktstorn och beundra utsikten. Aktiviteter finns också för sup-paddlare och surfare.

I naturen är det trevligt att spana på fåglar eller beställa till exempel en båtfärd eller segeltur på havet.  Du kan också styra stegen till exempel till äventyrsparken Huikee där det finns olika äventyrsbanor för alla slags äventyrare: för små och stora, för fegisar och våghalsar. Hyr en fatbike eller e-fatbikehoppa i utomhustrampolinparken eller prova på golf, på Yyteriområdet finns det alltid något att göra.

Huikee, on the climbing track

Vandringsleder och stigar

Förutom Yyteris stränder kan du bege dig mot Yyteris fågelstränder som är kända för att vara speciellt populära bland vadarfåglar. Resan från Yyteris stränder till fågelstranden är tre till fem kilometer beroende på startpunkten. Du kan även gå längre och en del av leden sträcker sig ända till området kring Bottenhavets nationalpark. Leden har skyltning och våtmarksområdet är täckt med spångar. Fågelstrandsområdet kan observeras från flera naturplattformar som anlagts längs leden. Till besökarnas glädje finns till och med 15 naturtorn i Yyteri och mer än 30 kilometer vandringsleder.

A family walking on a hiking trail

Tjänster under vintersäsongen

Upplev vinterns glädje och fartens spänning i pulkabacken! I Yyteri har det definierats noggrant var man kan åka pulka utan att behöva oroa sig för att man skadar den känsliga växtligheten i Yyteri. Vänligen ta hänsyn till detta! Se på kartan rekommenderade områden för pulkaåkning.

Invånarföreningen gör även skidspår på vintern, om snösituationen tillåter detta. På kartan över skidspår kan du se skidspåren och spårläget.

Om du blir hungrig finns i Yyteri två utmärkta grillplatser. Det finns toaletter vid Yyterinaukio grillplats och Munakari lägereldsplats har en fantastisk utsikt över havet. Välkommen att tillbringa dagen utomhus och njuta av den unika naturmiljön! Ta med egen matsäck.

Kom och njut av vinterns glädje i Yyteri!