Bottenhavets nationalpark

Bottenhavets nationalpark, som sträcker sig från Kustavi till Merikarvia, bjuder dig på äventyr bland böljor och stränder.

Bottenhavets nationalpark sträcker sig från Kustavi till Merikarvia och bjuder på marina turistpärlor för både naturentusiaster och livsnjutare. Den marina nationalparkens resmål är främst öar, varav de populäraste Säppi och Iso-Enskeri också kan nås av den som inte har en egen båt på båtutflykter som arrangeras under sommaren. Biljetter och tidtabeller på shop.visitpori.fi.

Den internationellt viktiga fågeldestinationen Preiviikinlahti är en av de få resmålen på fastlandet i Bottenhavets nationalpark och dessutom alldeles intill Yyteri. Från naturtornen på fastlandet kan man iaktta stora mängder häckande sjöfåglar och vadare. Här kan du läsa mer om naturtornen.

Den nyrenoverade, lysande vita fyren syns på långt håll när man närmar sig ön Säppi. Den 1,5 km långa Alfreds naturstig (Alfredin luontopolku) berättar om Säppi stadier under fyrvaktarnas och lotsarnas tid. Stigen leder till öns sydvästra sida, som är öns bästa plats för att njuta av värmen från de släta hällarna medan havet sköljer över tårna. De hurtigaste klättrar uppför de 130 trappstegen till fyren för att beundra det fantastiska landskapet. Från fyren kan man beskåda höglandsboskap eller vilda får, så kallade mufflonfår, som betar på ön.

De 1,4 km och 3 km långa naturstigarna på utflyktsön Iso-Enskeri leder vandraren genom öns mycket mångsidiga och vackra natur, och guidetavlorna ger en introduktion till öns intressanta historia. På öns nordöstra strand finns ett fantastiskt klapperstensfält, det vill säga en fornstrand. Stigen leder till en eldstad genom en tät barrskog. Skäggiga träd och myrstackar möter vandraren längs stigen. Alternativt kan dagen tillbringas vid stranden, där man kan njuta av sin matsäck medan man tittar ut över havet. På ön finns både en eldplats, ett utekök med tak och en torrtoalett. Denna vackra del av den yttre skärgården i Bottenhavets nationalpark som har förblivit oförändrad sedan urminnes tider kan beskrivas med ordet unik, här är du naturens hedersgäst. I området finns ett stort sjöfågelbestånd och under båtresan kan man utöver öarna med sommarstugor även följa svanfamiljernas hålligång.

Bottenhavets nationalparks andra utflyktsöar Munakari och Sälgskär har grundläggande tjänster för utflykten: utedass, eldplats och bryggor. De mäktiga klipporna på västra sidan av ön Munakari (ej att förväxla med Munakari utanför Yyteri) har skyddade vikar där man kan beundra havet eller varför inte en höststorm. Munakari är den nordligaste av de tre öarna, en ö som traditionellt har varit populär bland fiskare. I slutet av sommaren 2014 öppnade man en dagstuga på Munakari, som grundades i en fiskestuga från 1970-talet. Fiskestugor var tillfälliga säsongsbostäder som fiskarna byggde i skärgården och använde för att övernatta på sina fisketurer. På västra sidan av Munakari fiskestuga finns en bra brygga som leder till en 1,2 meter bred farled till kustfarleden på öns östra sida. I dagstugan finns en kamin och på ön finns ett utedass. På Munakari finns ingen brännved.

Det vackra, skogbevuxna Seliskeri ligger i Vittisbofjärds skärgård nordost om utflyktsön Stora Enskär. Åk på en båttur för att njuta av den öppna eldens glöd eller packa med en bärhink. På ön finns två bryggor och övertäckta eldstäder samt en toalett. Öns natur är tallrik och formad av moränfält. I fältskiktet finns till exempel mycket blåbär och det finns goda förutsättningar för bärplockning. Det går lätt att bekanta sig med öns natur längs de många stigarna som korsar ön. Utflyktshamnen nås från farleden norrut. Båten kan förtöjas vid bryggan och en boj, men mindre båtar kan även förtöjas vid sidan.

Rekreationsexpert Marjo Kekkis topp 3 tips för Bottenhavets nationalpark:

  1. Njut av lugnet på utflyktsöarna. Ta en avstickare till hällarna, blunda och andas in den rena havsluften. Låt de friska vågorna svepa över fötterna.
  2. Att beundra solnedgången från Säppi landgång är en fantastiskt vacker upplevelse. Har man tur får man se mufflonfåren som aktiveras bland färgprakten på kvällen.
  3. Fåglarnas skrän under migrationstiden är naturens skådespel när det är som bäst, även om man inte kan skilja en vadare från en simand. Fågeltornen i Preiviikinlahti är den perfekta scenen för detta. Samtidigt kan man lyssna på kunskaperna hos fågelskådare som eventuellt följer migrationen från fågeltornet.