Kirjurinluoto lyhyesti

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Kirjurinluoto on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana.

Taavi-silta ja Eteläranta kuvattuna Kirjurinluodon suunnasta

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Kirjurinluoto on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana. 

Palvelut Kirjurinluodossa

Kirjurinluodosta löydät kaikki palvelut täydellisen rentouttavan tai aktiivisen päivän viettoon! Rentoutumisen ohella voi lenkkeillä lukuisilla poluilla, jotka kiertävät Kirjurinluotoa kiinnostavissa maisemissa vaihdellen urbaanista luonnosta kauniiseen puistoon tai uida Kirjurinluodon uimarannalla. Perheen pienempien suosikkiajanviettoa on puuhailla menemään valtavassa Pelle Hermannin leikkipuistossa tai kurvailla polkuautoilla liikennepuisto Vinkkarissa. Alueella on suosittu frisbeegolf-rata, beachvolley-kentät sekä mahdollisuus pelata minigolfia. Talvisäällä porilaiset viihtyvät Kirjurinluodossa luistellen tai hiihtäen.

Kirjurinluodon Liikunta-Arena tarjoaa maksullisia sisä- ja ulkoliikuntapalveluita ympärivuotisesti. Liikunta-Arenalla on muun muassa kahvila sekä minigolfradat sisällä ja ulkona. Kirjurinluodon minigolfalue on ulkoalueena Suomen toiseksi vanhin toiminnassa oleva pienoisgolfpaikka.

Kesäaikaan Kirjurinluodossa palvelee kahvila Viksu sekä ravintola Cafe Pori Jazz.

Kirjurinluotoon kävelee keskustasta muutamassa minuutissa, mutta luodolle pääsee kätevästi myös pyörällä tai autolla. Kaupunkijuna Poritar kuljettaa kävijöitä kesäisin kauppatorin ja Kirjurinluodon välillä. Veneellä pistäytymistä varten on rannassa 24 h vierasvenesatama.

Kirjurinluoto on tapahtumapaikkojen ykkönen

Kirjurinluoto on suosittu tapahtumapaikka. Vuosittaisista suurtapahtumista mainittakoon Iskelmä Festivaali, Pori Jazz ja Porispere. Kesä kesältä Porin Kirjuriin saapuu yhä enemmän kesäisiä tapahtumia musiikista ja yhteislaulutapahtumista monenlaisiin liikuntatapahtumiin. Legendaarinen Lokki-lava sekä ainutlaatuinen, 70 000 henkilön tapahtuma-areena Kirjurinluoto Arena tarjoavat loistavat puitteet upeassa Kirjurinluodon puistomiljöössä Kokemäenjoen rannalla kaiken kokoisten tapahtumien järjestämiseen! Kirjurinluodossa on myös tunnelmallinen kesäteatteri.

Suunnitteletko tapahtumaa? Visit Pori auttaa!

Kirjurinluodon eläimet ja linnut

Kirjurinluoto on tunnettu eläimistään, kuten vuohista, lampaista ja alpakoista sekä linnuista. Jo yli neljäkymmentä vuotta Kirjurissa kävijöitä ovat ihastuttaneet eri lintulajit. Puiston aitauksessa asuvat kesäaikaan kuningas- ja platinafasaaneita, erilaisia kanoja ja kukkoja, turkinkyyhkypariskunta, reilu tusina riikinkukkokyyhkyjä, kaksi riikinkukkoa ja kaksi riikinkanaa. Talviajan Kirjurinluodon linnut viettävät Porin kaupungin tiloissa Hanhiluodolla ja muut eläimet kotitilallaan.

Koko luotojen alue mielletään lintusuistoksi. Riikinkukko on näyttävin Kirjurinluodon lintulajeista. Tarhattujen lintujen lisäksi puiston lammikoissa uiskentelee villilintuja. Muun muassa sinisorsat ovat tottuneet pesimään rauhallisessa puistossa. Kesäisin puisto nurmikolla näkeekin usein sorsaemon poikineen matkalla veteen.

Kirjurinluoto, riikinkukko

Riikinkukko Kirjurinluodossa

Grillipaikka

Kaikille avoin grillipaikka Kirjurinluodossa sijaitsee Ystävyydenaukiolla (Hanhipuiston puolella Kirjurinluodontiellä, Karjarantaa vastapäätä). Grillipaikka on aina puistonkäyttäjien yhteiskäytössä. Puuhuolto grillipaikalle tapahtuu voimassa olevien varoitusten (metsäpalot) mukaan. Ryhmien kannattaa ilmoittaa tulostaan etukäteen piiripuutarhurille.

Toinen grillipaikka sijaitsee Polsanluodossa reitin varrella, lähellä lossia. Nuotiopuut tuodaan itse. Nuotiopaikalla ei myöskään ole tarkoituksella roskista sillä ajatuksella, että roskat jaksetaan viedä pois lähtiessä.

Yhteystiedot (arkena)
Esa Rouvali
piiripuutarhuri
esa.rouvali@pori.fi
044 701 1766

Löydä perille

Kirjurinluodon kartasta näet kaikki tärkeimmät paikat lenkkeilystä leikkipaikkoihin ja kahviloista kesäteatteriin.