Kallo & Uniluoto

Kallo on pieni kallioinen saari, jonne pääsee ajamalla valtatie kakkosta suoraan kertaakaan kääntymättä – vaikka Helsingistä asti. Sen maisemat ja tunnelma jättävät jäljen vierailijoiden sydämiin. Uniluoto taas on puutalokaupunginosa Kallon vieressä, jossa voi aistia meren rauhan sekä rauhattomuuden puhtaimmillaan.

Ilmakuva Kallon saaresta

Suomen kovimmat surffaajat tuntevat Yyterin ja Mäntyluodon peuhukkaat pauhut. Mäntyluodossa voi kokea reippaiden surffaussäiden lisäksi mahtavia syysmyrskyjä ja ripauksen merimiesromantiikkaa. Alueen puutalokortteleissa aistii viime vuosisadan alun henkeä. Mäntyluoto on myös yksi Porin ulkosatamista ja sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta.

Mäntyluodosta pengertietä pitkin pääset kauniille Kallon kallioluodolle, jossa voit siemailla omat eväskaffet upeissa merimaisemissa tai nauttia alueen palvelujen antimista. Kallon satamamajakka ja sen kalliorannat ovat suosittuja retkikohteita. Kallossa toimivat mm. Porin merivartiosto ja luotsiasema. Saaren purjehdusseura, Segelföreningen i Björneborg BSF, on maamme vanhin yhtäjaksoisesti toiminut urheiluseura. Kallon majakan valo syttyi ensimmäisen kerran 15.9.1885. Kallo on suosittu kohde säällä kuin säällä, sillä majakan viereen pääsee autolla. Majakkaan on mahdollista päästä myös vierailemaan.

Mäntyluodossa on mahtava koiraranta, joka on n. 450 metrin pituinen alue. Täällä koiria saa pitää vapaana, mutta niiden pitää olla omistajan hallinnassa.

Tiesitkö tätä: Uniluodon kylä Mäntyluodossa on pääosin 1800-luvulla rakennettua puutalomiljöötä.

Suosittelemme tutustumaan alueisiin jalan ja toivomme kävijöitä kunnioittamaan alueen uniikkeja luontoarvoja, eläimistöä ja paikallisten asukkaiden yksityisyyttä.

Aallot lyövät kallioon Porin Kallossa.

Kun porilainen rakastuu, vie hän kultansa Kalloon ihailemaan meren sileiksi suutelemia kallioita. Kun hän eroaa, hän palaa katselemaan kuinka myrsky pieksee samoja kiviä.