Ulkoilijan paratiisi

Vehreä Kirjurinluoto tarjoaa rauhaa ja paon kiireisestä arjesta aivan Porin keskustan kupeessa. Laajoista puutarha-alueista, leikkipuistoista, uimarannasta ja luontopoluista huolimatta Kirjurinluoto sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä kauppatorilta.

Kirjurinluoto

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Se on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana. Vuonna 1573 saari kuului kaupunginnotariukselle palkkaetuina ja sitä kutsuttiin Kylän kriivarinluodoksi eli Kriivarinluodoksi. Myöhemmin nimitys on muuttunut Kirjurinluodoksi, porilaisten ”Kirjuriksi”. Paikka on kesäinen keidas, porilaisten ja matkailijoiden suosima rentoutumispaikka, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Tekemistä ja meininkiä koko päivälle

Kirjurinluodossa on tilaa aktiviteetille jos toiselle, sillä kävelykierrosten ja lenkkeilyn lisäksi voit uida, pelata rantapelejä, frisbeegolfia tai minigolfia. Lapsille tekemistä riittää, sillä Kirjurista löydät Pelle Hermannin puiston ja liikennepuisto Vinkkarin.

Retkeily ja piknikit onnistuvat loistavasti hyvinhoidetulla alueella. Kirjurinluodossa on myös kesäaikaan grillauspaikka Ystävyydenaukiolla joen rannassa. Talvella grillipaikka löytyy Kirjurinluodontien varrella olevan matkaluisteluradan yhteydestä (punaisen suulin vieressä). Kaupunki huoltaa polttopuita paikalle, tosin iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa varautua omin grillipuiden kanssa paikalle. Grillipaikka on aina puistonkäyttäjien yhteiskäytössä.

Hanhipuisto

Hanhipuisto on Satakunnassa menestyvien puu-, pensas- ja kukkakasvien esittelypuisto, josta löytyy harvinaisempiakin kasvilajeja ja -lajikkeita. Hanhipuisto sijaitsee Hanhiluodolla, ympäristöltään arvokkaalla Kokemäenjoen suistoalueella johon voit tutustua vieressä olevalla luonnontilaisella Polsanluodolla. Polsanluodolla osa reitistä on katettu pitkospuilla. Matkan varrella on myös kapulalossi.

Kirjurinluoto, Hanhipuisto

Reitit ja polut

Kävelyreittejä ja luontopolkuja löytyy toki useampiakin, eri reittejä yhdistelemällä voit tehdä jopa 8 kilometrin lenkin. Hieman kevyemmän matkan ystävän ei tarvitse silti säikähtää, sillä jo lyhyemmällä Kirjurinluodon lenkillä (1,3 km) matkan varrelta löytyy paljon.

Löydä perille

Kirjurinluodon kartasta näet kaikki tärkeimmät paikat lenkkeilystä leikkipaikkoihin ja kahviloista kesäteatteriin.