Juséliuksen mausoleumi

Juséliuksen mausoleumi sijaitsee Käppärän hautausmaalla muutaman kilometrin päässä Porin kauppatorilta ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Mausoleumi kuuluu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon.

Mausoleumin rakennutti liikemies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Sigridin ja Fritz Arthur Juséliuksen sarkofagit ovat mausoleumissa nähtävillä. Sigridin äiti ja sisko on haudattu Pienen Kappelin läheisyyteen sukuhautaan. Juséliuksen toisen vaimon hauta on myös Pikku kappelin läheisyydessä ja kolmas vaimo mausoleumin pihamaalla.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin suunnitteli tunnettu kirkko-arkkitehti Josef Stenbäck. Mausoleumin pohjalaatta valettiin 1900-luvun taitteessa. Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot. Freskojen tuhoutuminen alkoi kuitenkin jo vuonna 1903. Keskihallin freskojen mennessä todella huonoon kuntoon, ne korvattiin vuoteen 1925 mennessä yksi kerrallaan kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssireliefeillä. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan.

Mausoleumi vihittiin F. A. Juséliuksen syntymän vuosipäivänä, 13.6.1941.

  • Mausoleumi on avoinna touko-elokuussa maanantaista sunnuntaihin klo 11–16.
    Talvikaudella syyskuusta huhtikuuhun mausoleumi on avoinna sunnuntaisin klo 12–15. HUOM! Mausoleumi on huoltotöiden vuoksi suljettu lokakuun 2024.
    Mausoleumiin on vapaa pääsy.

    Mausoleumi on suljettu poikkeuksellisesti pääsiäisenä, juhannuksena sekä jouluna.

    Mausoleumissa on opas aukioloaikoina. Ryhmiä pyydetään ilmoittamaan vierailustaan etukäteen.

     

  • Sigrid Juséliuksen kuolemasta alkunsa on saanut myös säätiö, joka edelleen ylläpitää mausoleumia. Sigrid Juséliuksen Säätiö on Suomen suurin yksityinen lääketieteellisen tutkimuksen edistäjä, joka tukenut historiansa aikana lääketieteen kehitystä satojen miljoonien eurojen arvosta. Apurahoilla on tuettu tuhansien tutkijoiden työtä, mahdollistettu lääketieteellisiä läpimurtoja ja edistetty paremman hoidon kehittymistä.

    Tutustu tarkemmin Sigrid Juséliuksen säätiöön.