Jusélius mausoleum

En av Björneborgs mest berömda sevärdheter!

Jusélius mausoleum ligger på Käppärä kyrkogård några kilometer från Björneborgs salutorg och är en av Björneborgs mest populära sevärdheter. Mausoleet hör till Björneborgs nationalstadspark.

 • Mausoleet byggdes av affärsmannen Fritz Arthur Jusélius som den sista viloplatsen för hans dotter Sigrid, som dog av tuberkulos vid 11 års ålder. Sigrid och Fritz Arthur Jusélius sarkofager kan ses i mausoleet. Sigrids mor och syster ligger begravda i en familjegrav nära Lilla Kapellet. Graven till Jusélius andra hustru ligger också nära Lilla Kapellet och graven till den tredje hustrun på gården till mausoleet.

  Det nygotiska mausoleet ritades av den kända kyrkoarkitekten Josef Stenbäck. Mausoleets bottenplatta gjöts vid början av 1900-talet. Ursprungligen var mausoleet dekorerat med fresker målade av Akseli Gallen-Kallela. Freskerna började emellertid bli förstörda redan 1903. När freskerna i den centrala hallen var i riktigt dåligt skick ersattes de en efter en fram till 1925 med bronsreliefer av skulptören Emil Cedercreutz. De nuvarande freskerna är målade av konstnären Jorma Gallen-Kallela 1933–39 enligt skisser som gjordes av hans far Akseli Gallen-Kallela.

  Mausoleet invigdes den 13 juni 1941, på årsdagen av F. A. Jusélius födelse.

 • Mausoleet är öppet måndag till söndag kl. 11-16 mellan maj och augusti.
  Under vintersäsongen från september till april är mausoleet öppet på söndagar kl. 12-15. (Jusélius mausoleum kommer undantagsvis att vara stängt på söndagar fram till slutet av april 2024).
  Mausoleet är undantagsvis stängt under påsk, midsommar och jul.

 • Sigrid Jusélius Stiftelsen, som fick sin början genom Sigrid Jusélius tragiska död, är Finlands största privata understödare av medicinsk forskning och stiftelsen har under sin existens redan stött medicinsk utveckling med flera hundra miljoner euro. Understöden har stött tusentals forskares arbete, möjliggjort medicinska genombrott och främjat utvecklingen av en bättre vård av sjukdomar. Läs mer om Sigrid Jusélius Stiftelse.

Contact information

 • Visiting address: Maantiekatu 33
 • Post address: 28120 Pori