Ahlainen

Kulttuuri ja luonto yhdistyvät Porin pohjoisimmassa kaupunginosassa, Ahlaisissa.

Pieni kylä meren syleilyssä

Porin pohjoisin kaupunginosa, Selkämeren aalloissa kylpevä Ahlainen on kiehtova yhdistelmä luonnon- ja merenläheisyyttä, kauniita rakennuksia ja elinvoimaista kylätoimintaa.

Vakinaisia asukkaita on reilut 1300, kesän korvalla väkimäärä reilusti tuplaantuu, kun kesäasukkaat palaavat kylään.

Ahlaisten kirkonkylä Ahlaistentien varrella on valtakunnallisesti tunnustettu merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö taidokkaasti rakennettuine puutaloineen ja perinteisine lauta-aitoineen. Mereen laskevat joet ovat muovanneet 1800-luvun lopulla syntyneen Rantakaupungin edustalle aivan kirkonkylän läheisyyteen suistoalueen, joka maankohoamisen myötä on jatkuvassa hitaassa muutostilassa.

Olennainen osa Ahlaista on kylän läpi virtaavat kaksi Karvianjoen vesistön lasku-uomaa; Eteläjoki ja Pohjajoki. Näistä Eteläjoki haarautuu Ahlaisten kylärannan kohdalla vielä Ahlaisten- ja Kristiskerinjokiin. Luontoarvojensa vuoksi Ahlaistenjoen suisto on Natura-aluetta ja kuuluu myös Selkämeren kansallispuistoon. Myös Ahlaisten edustan saaristo kivikkoisine rantoineen on vertaansa vailla.

Ahlaisten keskustan ilmettä hallitsee kaunis puukirkko. Kirkko on Porin seurakuntien vanhin. Se valmistui vuonna 1796 Salomon Köykkä-Köhlströmin valvonnassa.

Ahlainen kaikilla aisteilla

Ahlaisissa on vaelluksille sopiva ulkoilureitistö ja hyvät melomis-, pyöräily- ja uimismahdollisuudet. Mainitsemisen arvoisia ovat myös Ahlaisten virkistysreitistön varrelta olevat taukopaikat ja leirintäpaikat. Kitukoskella,  Pohjajoen varrelta on kaksi kiintolaavua, kota, kesäkeittiö, nuotiopaikka sekä varasto- ja käymälätilat.

Merikarvialta Ahlaisiin johtava tie on osa valtakunnallista Pohjanlahden rannikkoa myötäilevää Pohjanlahden Rantatie -matkailutietä. Rantatie saa alkunsa Ruotsin ja Suomen rajalta Torniossa. Ahlaisissa on hyvin säilynyt, harjulle sijoittunut kylämiljöö ja osia alkuperäisestä keskiaikaisesta postitiestä, joka jatkaa kulkuaan Noormarkkuun ja aina Varsinais-Suomeen saakka.

Porin keskustasta Ahlaisiin on noin puolen tunnin ajomatka. Autolla Porista Ahlaisiin pääsee reittiä Vaasantie – Ahlaistentie. Maisemiltaan vaihteleva vaihtoehtoinen reitti Ahlaisiin kulkee Meri-Porin Lampaluodosta Porin saaristotietä pitkin.

Katso Ahlaisten sijainti täältä.

 • Reitin nimi on Kitukoski ja pituus edestakaisin noin 6 km.

  REITIN LÄHTÖPAIKKA

  Porista Vaasan suuntaan 22 km. Kyltti Ahlainen, käännytään tielle 2680 ja ajetaan 6,6 km ja tullaan Ahlaisten keskustaan. Oikealla puolella kyltti Pullerontie ja reittikyltti Kitukoski, reitti alkaa tästä.

  PYSÄKÖINTI

  Autolla voi ajaa Kitukosken leiripaikalle, jossa oma parkkipaikka.

  ONKO REITILLÄ GRILLIPAIKKAA/KOTAA/LINTUTORNIA?

  Kitukoski, joka siis sijaitsee kosken partaalla, on iso leiripaikka. Kota, 2 laavua, 3 grillipaikkaa, varasto. Puupöydät ja penkit retkieväitten syöntiin.

  KENELLE REITTI SOPII

  Reitti soveltuu kaikenikäisille, koska metsätietä pitkin oli helppo kulkea paikalle, mikäli matkan vaan jaksaa kävellä.

  PARASTA REITISSÄ

  Jos jatkaa vielä matkaa Kitukosken sillalta eteenpäin, niin tie kulkee kauniisti joenvartta pitkin. Tämä reitti jatkuu noin 1,7 km Merikarvialle menevään tiehen.