Vittisbofjärd

Vittisbofjärd, den nordligaste stadsdelen i Björneborg, badar i Bottenhavets vågor och är en fascinerande kombination av närhet till natur och hav, vackra byggnader och livskraftig byverksamhet.

Här finns drygt 1 300 fast bosatta, och under sommaren fördubblas antalet invånare när sommargästerna återvänder till byn.

Längs Ahlaistentie i Vittisbofjärd kyrkby kan man se en nationellt erkänd kulturhistorisk miljö med skickligt byggda trähus och traditionella trästaket. Åarna som rinner ut i havet har format ett delta i närheten av Rantakaupunki som uppstod i slutet av 1800-talet alldeles invid kyrkbyn, och som ständigt förändras i takt med landhöjningen.

En väsentlig del av Vittisbofjärd är Karvia ås två avrinningsområden som flyter genom byn; åarna Eteläjoki och Pohjajoki. Av dessa förgrenar sig ån Eteläjoki vid Vittisbofjärds bystrand ännu i Vittisbofjärds å och ån Kristiskerinjoki. Tack vare sina naturvärden är Vittisbofjärd ås delta ett Naturaområde och är även en del av Bottenvikens nationalpark. Även skärgården utanför Vittisbofjärd, med sina steniga stränder, är unik.

En vacker träkyrka dominerar utsikten i centrum av Vittisbofjärd. Kyrkan är den äldsta i Björneborgs församlingar. Den färdigställdes 1796 under ledning av Salomon Köykkä-Köhlström.

Vittisbofjärd med alla sinnen

I Vittisbofjärd finns friluftsleder som lämpar sig för vandring, och goda paddel-, cykel- och badmöjligheter. Nämnvärt är även de fina rast- och campingplatserna som finns längs Vittisbofjärds friluftsleder. I Kitukoski, längs ån Pohjajoki, finns två fasta vindskydd, en kåta, ett sommarkök, en eldstad samt förråd och toalett.

Vägen från Sastmola till Vittisbofjärd är en del av den nationella turistvägen Bottniska vikens strandväg, som går längs Bottniska vikens kust. Strandvägen börjar i Torneå, vid gränsen mellan Finland och Sverige. I Vittisbofjärd finns en välbevarad bymiljö på åsen och delar av den ursprungliga medeltida postvägen som fortsätter till Norrmark och ända fram till Egentliga Finland.

Det är ungefär en halvtimmes bilresa från Björneborgs centrum till Vittisbofjärd. Med bil från Björneborg till Vittisbofjärd kan du ta rutten Vaasantie – Ahlaistentie. En alternativ rutt med varierande landskap till Vittisbofjärd går från Lampaluoto i Havs-Björneborg längs Björneborgs skärgårdsväg.

Se Vittisbofjärds läge här.