Ulkoilijan paratiisi

Vehreä Kirjurinluoto tarjoaa rauhaa ja paon kiireisestä arjesta aivan Porin keskustan kupeessa. Laajoista puutarha-alueista, leikkipuistoista, uimarannasta ja luontopoluista huolimatta Kirjurinluoto sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä kauppatorilta.

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Se on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana. Vuonna 1573 saari kuului kaupunginnotariukselle palkkaetuina ja sitä kutsuttiin Kylän kriivarinluodoksi eli Kriivarinluodoksi. Myöhemmin nimitys on muuttunut Kirjurinluodoksi, porilaisten "Kirjuriksi". Paikka on kesäinen keidas, porilaisten ja matkailijoiden suosima rentoutumispaikka, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Puukuja Kirjurin kesäravintolalle

Kuva: Visit Pori / Hannu Ikonen

Tekemistä ja meininkiä koko päivälle

Kirjurinluodossa on tilaa aktiviteetille jos toiselle, sillä kävelykierrosten ja lenkkeilyn lisäksi voit uida, pelata rantapelejä, frisbeegolfia tai minigolfia. Lapsille tekemistä riittää, sillä Kirjurista löydät Pelle Hermannin puiston ja liikennepuisto Vinkkarin.

Retkeily ja piknikit onnistuvat loistavasti hyvinhoidetulla alueella. Kirjurinluodossa on myös kesäaikaan grillauspaikka joen rannassa. Talvella grillipaikka löytyy Kirjurinluoto Areenalta Hiihtomaan yhteydestä ja on avoinna tilauksesta ryhmille. Kaupunki huoltaa kesäaikaan polttopuut paikalle kerran päivässä, tosin iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa varautua omin grillipuiden kanssa paikalle. Grillipaikka on aina puistonkäyttäjien yhteiskäytössä.

Hanhipuisto

Hanhipuisto on Satakunnassa menestyvien puu-, pensas- ja kukkakasvien esittelypuisto, josta löytyy harvinaisempiakin kasvilajeja ja -lajikkeita. Hanhipuisto sijaitsee Hanhiluodolla, ympäristöltään arvokkaalla Kokemäenjoen suistoalueella johon voit tutustua vieressä olevalla luonnontilaisella Polsanluodolla. Polsanluodolla osa reitistä on katettu pitkospuilla. Matkan varren kapulalossi on kesän 2018 pois käytöstä.

Reitit ja polut

Kävelyreittejä ja luontopolkuja löytyy toki useampiakin, eri reittejä yhdistelemällä voit tehdä jopa 8 kilometrin lenkin. Hieman kevyemmän matkan ystävän ei tarvitse silti säikähtää, sillä jo lyhyemmällä Kirjurinluodon lenkillä (1,3 km) matkan varrelta löytyy paljon.

 

Kirjurinluoto on ulkoilijan paratiisi

Kirjurinluodossa riittää polkuja! Kuva: Hanna Maria Mäkelä / Visit Pori