Kirjurinluoto lyhyesti

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Se on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana. 

Kirjurinluodossa Kokemäenjoen rannalla on kiva viettää aikaa vaikka piknikillä.

Vuonna 1573 saari kuului kaupunginnotariukselle palkkaetuina ja sitä kutsuttiin Kylän kriivarinluodoksi eli Kriivarinluodoksi. Myöhemmin nimitys on muuttunut Kirjurinluodoksi, porilaisten "Kirjuriksi". Paikka on kesäinen keidas, porilaisten ja matkailijoiden suosima rentoutumispaikka, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Palvelut Kirjurinluodossa

Kirjurinluodosta löydät kaikki palvelut täydellisen rentouttavan tai aktiivisen päivän viettoon! Rentoutumisen ohella voi lenkkeillä lukuisilla poluilla, jotka kiertävät Kirjurinluotoa kiinnostavissa maisemissa vaihdellen urbaanista luonnosta kauniiseen puistoon tai uida Kirjurinluodon uimarannalla. Perheen pienempien suosikkiajanviettoa on puuhailla menemään valtavassa Pelle Hermannin leikkipuistossa tai kurvailla polkuautoilla liikennepuisto Vinkkarissa. Alueella on suosittu frisbeegolf-rata, beachvolley-kentät sekä mahdollisuus pelata minigolfia ja petanquea. Talvisäällä porilaiset viihtyvät Kirjurinluodossa luistellen tai hiihtäen.

Kirjurinluotoon kävelee keskustasta muutamassa minuutissa, mutta luodolle pääsee kätevästi myös pyörällä tai autolla. Kaupunkijuna Poritar kuljettaa kävijöitä kesäisin kauppatorin ja Kirjurinluodon välillä. Veneellä pistäytymistä varten on rannassa 24h vierasvenesatama.

Kirjurinluoto on tapahtumapaikkojen ykkönen

Kirjurinluoto on suosittu tapahtumapaikka. Vuosittaisista suurtapahtumista mainittakoon ensimmäisenä Pori Jazz ja Porispere. Kesä kesältä Porin Kirjuriin saapuu yhä enemmän kesäisiä tapahtumia musiikista ja yhteislaulutapahtumista monenlaisiin liikuntatapahtumiin. Tapahtuma-alueita löytyy kaiken kokoisia, pienistä aina kymmenien tuhansien henkilöiden massatapahtumiin. Legendaarinen Lokki-lava sekä ainutlaatuinen, 70 000 henkilön tapahtuma-areena Kirjurinluoto Arena tarjoavat loistavat puitteet upeassa Kirjurinluodon puistomiljöössä Kokemäenjoen rannalla kaiken kokoisten tapahtumien järjestämiseen!

Suunnitteletko tapahtumaa? Visit Pori auttaa!

Kirjurinluodon eläimet ja linnut

Kirjurinluoto on tunnettu eläimistään, kuten vuohista, lampaista ja alpakoista, sekä linnuista. Jo yli neljäkymmentä vuotta Kirjurissa kävijöitä ovat ihastuttaneet eri lintulajit. Puiston aitauksessa asuvat kesäaikaan kuningas- ja platinafasaaneita, erilaisia kanoja ja kukkoja, turkinkyyhkypariskunta, reilu tusina riikinkukkokyyhkyjä, kaksi riikinkukkoa ja kaksi riikinkanaa. Talviajan Kirjurinluodon linnut viettävät Porin kaupungin tiloissa Hanhiluodolla.

Koko luotojen alue mielletään lintusuistoksi. Riikinkukko on näyttävin Kirjurinluodon lintulajeista. Tarhattujen lintujen lisäksi puiston lammikoissa uiskentelee villilintuja. Muun muassa sinisorsat ovat tottuneet pesimään rauhallisessa puistossa. Kesäisin puisto nurmikolla näkeekin usein sorsaemon poikineen matkalla veteen.

Muita palveluita

Kirjurinluodon Liikunta-Arena tarjoaa maksullisia sisä- ja ulkoliikuntapalveluita ympärivuotisesti. Liikunta-Arenalla voit temppuilla, leikkiä ja liikkua - hupia myös sadesäällä.
Liikunta-Arenalla on muun muassa kahvila, sekä minigolfradat sisällä ja ulkona. Kirjurinluodon minigolfalue on ulkoalueena Suomen toiseksi vanhin toiminnassa oleva pienoisgolfpaikka.

Kesäaikaan Kirjurinluodossa palvelee Kahvila Viksu, jäätelökioski, Kirjurin kesäravintola sekä Taavi-kioski.

Grillipaikka

Kaikille avoin grillipaikka Kirjurinluodossa sijaistee Ystävyydenaukiolla (Toisella puolella Kirjurinluodon tietä kuin Pelle Hermannin puisto, Karjarantaa vastapäätä)
Grillipaikka on aina puistonkäyttäjien yhteiskäytössä. Puuhuolto grillipaikalle tapahtuu voimassa olevien varoitusten (metsäpalot) mukaan.
Ryhmien kannattaa ilmoittaa tulostaan etukäteen piiripuutarhurille.

 

Yhteystiedot (työpäivinä)

Esa Rouvali
piiripuutarhuri
esa.rouvali@pori.fi
044 701 1766