Hanhipuisto

Kiinteästi Satakunnan vihertietokeskuksen yhteydessä sijaitseva Hanhipuisto on hyvin Satakunnassa menestyvien puu-, pensas- ja kukkakasvien esittelypuisto, josta löytyy harvinaisempiakin kasvilajeja ja -lajikkeita.
Hanhipuisto esittelee erilaisia puu-, pensas- ja kukkakasveja.
Hanhipuisto esittelee erilaisia puu-, pensas- ja kukkakasveja, by Visit Pori / Hannu Ikonen

Hanhipuisto sijaitsee Hanhiluodolla, vain yhden kilometrin etäisyydellä kaupungin ydinkeskustasta, ympäristöltään arvokkaalla Kokemäenjoen suistoalueella.

Hanhipuiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1988 vanhalle ruoppausmaan sijoituspaikalle. Suurilla maastonmuotoilutöillä on imuruoppausjätteiden selkeyttämisaltaista rakennettu puisto, jossa myös maanpinnan korkeuseroilla korostetaan esiteltävää kasvillisuutta. Hanhipuiston kokonaispinta-ala on noin 16 hehtaaria, joista puistomaisesti on rakennettu 8,9 hehtaaria.

Satakunnan Vihertietokeskus

Satakunnan Vihertietokeskus on puutarha-alan neuvontakeskus, joka palvelee alan harrastajia. Vihertietokeskuksen näytealueina toimivat pihaympäristö, Hanhipuisto ja Polsan reitti. Vihertietokeskuksen asiakkaiden käytössä on käsikirjasto, luentotila, katoksellinen piha-alue ja näytealueita rakenteille ja kasveille.

Polsanluoto

Hanhipuiston vieressä Kokemäenjokisuistossa on luonnontilainen Polsanluoto.

Polsanluotoon rakennettiin ensimmäisen kerran luontopolku pitkospuista 1990 luvun alussa. Vuonna 2017 luontopolun pitkospuut peruskorjattiin täysin. Uoman ylitystä varten yläjuoksulle tehtiin silta ja alajuoksulle kapulalossi.

Vuonna 2017 Polsanluoto nimettiin ensimmäisenä Porin Mielipuistoksi, paikaksi jonne tuleminen tuo hyvää mieltä. Porin ensimmäisen mielipuiston avajaistapahtumana toimii Satakunnan luonnonpäivä, jota vietettiin lauantaina 17. kesäkuuta 2017 Polsanluodossa ja Kirjurinluodossa. Nimeämisen ja tapahtuman taustalla oli Satakunnan Mielenterveysseura. Seurasta muistutetaan, että lyhytkin kävely metsässä on parempi kuin tunti terapiaa. Siksi on Porin kannalta erittäin arvokasta, että luonnontilainen rauhoittumispaikka löytyy läheltä keskustaa.