Hanhipuisto

Satakunnassa menestyvien puu-, pensas- ja kukkakasvien esittelypuisto!

Kiinteästi Satakunnan vihertietokeskuksen yhteydessä sijaitseva Hanhipuisto on hyvin Satakunnassa menestyvien puu-, pensas- ja kukkakasvien esittelypuisto.

Hanhipuiston puutarhaa

Hanhipuiston puutarhaa. Kuva: Visit Pori / Hannu Ikonen

Hanhipuisto sijaitsee Hanhiluodolla, vain yhden kilometrin etäisyydellä kaupungin ydinkeskustasta, ympäristöltään arvokkaalla Kokemäenjoen suistoalueella.

Hanhipuiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1988 vanhalle ruoppausmaan sijoituspaikalle. Suurilla maastonmuotoilutöillä on imuruoppausjätteiden selkeyttämisaltaista rakennettu puisto, jossa myös maanpinnan korkeuseroilla korostetaan esiteltävää kasvillisuutta. Hanhipuiston kokonaispinta-ala on noin 16 hehtaaria, joista puistomaisesti on rakennettu 8,9 hehtaaria.

Hanhipuisto on ihana paikka rentoutua.

Hanhipuisto on ihana paikka rentoutua silloinkin, kun kesä on vaihtumassa syksyyn. Kuva: Hanna Maria Mäkelä / Visit Pori

Satakunnan Vihertietokeskus

Satakunnan Vihertietokeskus on puutarha-alan neuvontakeskus, joka palvelee alan harrastajia. Vihertietokeskuksen näytealueina toimivat pihaympäristö, Hanhipuisto ja Polsan reitti. Vihertietokeskuksen asiakkaiden käytössä on käsikirjasto, luentotila, katoksellinen piha-alue ja näytealueita rakenteille ja kasveille.
 

Kirjurinluoto

Kirjurinluoto, by Visit Pori / Toni Mailanen

Polsanluoto

Hanhipuiston vieressä Kokemäenjokisuistossa on luonnontilainen Polsanluoto.

Polsanluotoon rakennettiin ensimmäisen kerran luontopolku pitkospuista 1990 luvun alussa. Vuonna 2017 luontopolun pitkospuut peruskorjattiin täysin. Uoman ylitystä varten yläjuoksulle tehtiin silta ja alajuoksulle kapulalossi.

Vuonna 2017 Polsanluoto nimettiin ensimmäisenä Porin Mielipuistoksi, paikaksi jonne tuleminen tuo hyvää mieltä. Porin ensimmäisen mielipuiston avajaistapahtumana toimii Satakunnan luonnonpäivä, jota vietettiin lauantaina 17. kesäkuuta 2017 Polsanluodossa ja Kirjurinluodossa. Nimeämisen ja tapahtuman taustalla oli Satakunnan Mielenterveysseura. Seurasta muistutetaan, että lyhytkin kävely metsässä on parempi kuin tunti terapiaa. Siksi on Porin kannalta erittäin arvokasta, että luonnontilainen rauhoittumispaikka löytyy läheltä keskustaa.

Luonnontilainen Polsanluoto virkistää mieltä aivan keskustan kupeessa!

Luonnontilainen Polsanluoto virkistää mieltä aivan keskustan kupeessa!, by Hanna Maria Mäkelä / Visit Pori