Satakunnan Museo

Vuoden museo 2019 -tittelillä palkittu maakuntamuseo, jonka näyttelyissä esillä Satakunnan ja Porin historia!

Porin keskustassa sijaitseva Satakunnan Museo on Vuoden museo 2019 -tittelillä palkittu historiallinen museo, jonka näyttelyt kertovat Satakunnan ja Porin historiasta. Museon näyttelytila Salissa esitellään näyttelyitä myös muista aiheista. Museossa järjestetään myös luentoja, konsertteja ja muita tapahtumia.

 • Satakunnan Museon uusi Elon merkkejä –perusnäyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle.

  Kävijät voivat esimerkiksi kurkistaa eri aikakausien koteihin, tutkia Porin kaupunkikuvan muutoksia, ihastella pukumuotia rautakaudelta 1900-luvulle asti, leikkiä kauppaa, huristella pikkuautoilla pitkin Porin katuja ja jopa kyntää peltoa hevosen kanssa – ainakin melkein!

 • Esillä olevat vaihtuvat näyttelyt tutustuttavat kävijöitä uusiin ja mielenkiintoisiin aiheisiin sekä paikallisen historian ilmiöihin. Tutustu vaihtuviin näyttelyihin Satakunnan museon sivuilta.

 • PORIA JA PORILAISIA – KAUPUNKIHISTORIAA VAIKKA MUKAVASTI KOTISOHVALLA LOIKOILLEN

  Kaupunkiin voi tutustua myös mobiilioppaan kanssa ulkona reippaillen tai mukavasti kotisohvalla loikoillen! Oppaat toimivat myös tavallisella tietokoneella.

  JAZZIN KAIKUJA PORISSA
  Porin Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voit etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. Jazzin kaikuja -mobiilisovellus

  LEMPI JA JUHO
  Lähde Lempi Amandan ja Juho Henrikin kanssa Satakuntaan vuosina 1917-1918. Sovellus kertoo punaisten ja valkoisten yhteenotoista sekä ihmisten arjesta kahden  kuvitteellisen hahmon silmin. Lempi ja Juho -mobiilisovellus

  KIERROS PORIN TEOLLISUUSMAISEMASSA
  Lähde tutustumaan Porin teollisuusmaisemaan ja teollisuuteen liittyviin kohteisiin. Reitin voi hyvin kiertää kävellen. Kierros Porin teollisuusmaisemassa -mobiilisovellus 

 • Näillä mielenkiintoisilla, teemallisilla kierroksilla tutustutaan Porin kaupungin historiaan. Kierrosten kuvaukset ja hintatiedot näet alla olevasta listasta.

  TILAUSKIERROKSET RYHMILLE

  Erikois-/kaupunkiopastusten hinta arkisin klo 8-17: 120 €/ryhmä
  Erikois-/kaupunkiopastusten hinta arki-iltaisin klo 17-20 ja viikonloppuisin: 150 €/ryhmä
  Erikois-/kaupunkiopastusten kieli on suomi.

  SUUNNISTUS PORIN HISTORIAAN
  Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).
  Matkan pituus n. 1,5 km, kierroksen kesto n. 2 tuntia. Ryhmän max. koko 40 henkeä.
  Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki tai Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

  Suunnistuksella kävellään Satakunnan Museosta kaupungin vanhaan keskustaan eli Raatihuoneenpuistoon sekä Etelärantaan, jossa asui kaupungin varakkain väki. Matkalla Kirkkopuistoon ohitetaan komeita porvariskoteja sekä kaupungin vanhin silta. Matka jatkuu kauppatorin ja kauppahallin sekä Hellmanin pilvenpiirtäjän kautta kaupungin V osaan Rakennuskulttuuritalo Toivon ihastuttavaan 1800-1900 -luvun vaihteen pihapiiriin.

  Opastuksesta voidaan tehdä myös lyhyempi versio, jolloin kierros päättyy Keski-Porin kirkon pihaan. Opastuksen kesto on noin 1 tunti.

  Varaukset: Satakunnan Museo, p. 02 621 1063 tai sähköpostitse satakunnanmuseo(at)pori.fi

  TULEN TUHOJA VASTAAN!
  Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).
  Matkan pituus n. 1,5 km, kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.
  Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

  Porin kaupunki on palanut aikojen saatossa yhdeksän kertaa. Ensimmäinen palo oli vuonna 1571, vain 13 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Kaksi viimeistä paloa, vuosina 1801 ja 1852, tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Mutta miten tulipalojen uhkaan varauduttiin ja miten se näkyy kaupunkikuvassa nykyisin? Kävelykierros päättyy Cygnaeuksen puistoon.

  Varaukset: Satakunnan Museo, p. 02 621 1063 tai sähköpostitse satakunnanmuseo(at)pori.fi

  JUNNELIUKSEN PALATSIN HISTORIAA
  Tapaaminen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).
  Kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 15 henkeä.
  Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.

  Venetsialaistyylisen, kolmikerroksisen renessanssipalatsin rakennuttivat kunnallisneuvos ja apteekkari Robert Junnelius sekä konsuli, Rosenlew-yhtiön toimitusjohtaja Hugo Rosenlew. Rakennus valmistui heidän perheilleen asuintaloksi vuonna 1895. Nykyään rakennus on Porin kaupungintalo ja yksi Porin arvostetuimmista rakennuksista. Kierroksella tutustutaan palatsin upeisiin tiloihin ja perehdytään Junneliuksen ja Rosenlewin perheiden elämään, sekä siihen, miten suvut vaikuttivat Porin kaupungin kehitykseen ja suurteollisuuden syntyyn.

  Varaukset: Rosenlew-museo, p. 02 621 1866, 044 701 9510 tai sähköpostitse rosenlew-museo(at)pori.fi

  PORI – MONIPUOLINEN TEOLLISUUSKAUPUNKI
  Pori on ollut kautta aikain tärkeä teollisuuskaupunki. Porilaiset tehtaat ovat valmistaneet paljon erilaisia tuotteita sekä kotimaahan että ulkomaille vietäväksi, lähtien isoista lokomobiileistä pieniin tulitikkuihin, piirongeista purjekankaisiin ja uruista silitysrautoihin. Kierroksen aikana saa kokonaiskuvan siitä, miten kaupunki on muuttunut teollisuuden myötä, millä tavoin teollisuus on vaikuttanut ihmisten elämään ja miten sen vaikutus näkyy nykypäivänä.

  Ryhmällä pitää olla käytössään oma linja-auto. Ryhmäkoko määräytyy bussin koon mukaan. Opas haetaan Rosenlew-museosta (Kuninkaanlahdenkatu 14). Kierroksen kesto n. 1 tunti.
  Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.

  Varaukset: Rosenlew-museo, p. 02 621 1866, 044 701 9510 tai sähköpostitse rosenlew-museo(at)pori.fi

 • Tiistaista sunnuntaihin klo 11-18

  Keskiviikkoisin klo 11-20

  Maanantaisin suljettu

  Poikkeusaukioloajat

Yhteystiedot

 • Käyntiosoite: Hallituskatu 11, 28100 Pori
 • Postiosoite: Hallituskatu 11, 28100 Pori