Jokiranta ja Kivi-Pori

Porin jokirannan maisema, kaupunkitalot ja muut rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia Suomessa.

Kivi-Porin alue henkii muistoja 1800-luvun elämästä, ja arvoalueen talot edustavat tyyliltään lähinnä uusrenessanssia. Suuri osa rakennuksista on peräisin vuoden 1852 tapahtuneen suurpalon jälkeiseltä ajalta, jolloin Porin jokirannan alueelle ei nimittäin saanut määräysten mukaan rakentaa muita kuin kivitaloja. Suurin osa taloista on Porin kaupunginarkkitehtinä vaikuttaneen C.J. von Heidekenin suunnittelemia.

Kivi-Porin alue sijoittuu Etelärannan ja Valtakadun välille. Tämä Kokemäenjoen eteläpuolinen vanha keskusta on rakennettu väljän ruutuasemakaavan mukaisesti. Etelärantakadun varrella olevien rakennusten pihat ovat umpipihoja. Niissä sijaitsee asuinrakennusten lisäksi talousrakennuksia, joista osa on rakennettu kauppiaiden varastoiksi, osa karja- ja heinäsuojiksi ja ruoka-aitoiksi. Kauniiden kivisten asuinrakennusten lisäksi alueelta löytyvät myös monet Porin tärkeistä julkisista rakennuksista, kuten Satakunnan museo ja Porin taidemuseo. Valtakadun varrella sijaitsevat lisäksi Raatihuone, Junneliuksen palatsi eli Porin kaupungintalo ja upea Porin teatteri.

Jokirannan maisema, johon Kivi-Pori toiselta laidaltaan rajautuu, on yksi Porin merkittävämpiä ja tunnetuimpia nähtävyyksiä. Eteläranta, Kirjurinluoto sekä Puuvillatehtaan alue muodostavat upean jokirannan alueen, jossa voi ihastella Kokemäenjoen maisemia ja tarkkailla jokiluonnon elämää ympäri vuoden. Alue kuuluu osaksi Porin kansallista kaupunkipuistoa.

Visit Porin opastetuilla yleisökierroksilla pääsee tutustumaan tarkemmin alueeseen ja sen rakennusten historiaan. Tutustu alueen yleisökierroksiin Visit Porin verkkokaupassa ja varaa oma tutkimusretkesi.

Yhteystiedot

  • Käyntiosoite: Eteläranta
  • Postiosoite: 28100 Pori