Älvstranden och gamla Björneborg

Stadshusen vid stranden och de övriga byggnaderna utgör en av de mest representativa gamla stenstadsdelarna i Finland.

MINNEN FRÅN 1800-TALETS LIV

Efter den stora branden 1852 fick enligt bestämmelser endast stenhus byggas i området. De eleganta husen representerar främst nyrenässansen. De flesta husen ritades av C. J. von Heideken som var Björneborgs stadsarkitekt. Älvstranden och området kring gamla Björneborg, eller det så kallade Sten-Björneborg, är värdefulla områden.

Det gamla centrumet söder om älven är uppbyggt enligt en lös rutplan. Byggnadernas gårdar längs gatan Etelärantakatu är slutna gårdar. Förutom bostadshus finns också ekonomibyggnader, varav en del är byggda som lager för köpmän, andra som boskaps- och höhus och livsmedelsbodar.

Utsikten vid älvstranden är en av Björneborgs mest betydelsefulla och välkända sevärdheter och till den hör Kirjurinluoto på andra sidan älven och Puuvillafabrikens område. Förutom landskapsvärdena har älvstranden en viktig roll också som evenemangsområde, eftersom Eteläranta förvandlas till exempel varje juli till ett evenemangsområde för SuomiAreena och på hösten ordnas där en strömmingsmarknad.

Björneborgs gamla centrum, det så kallade Sten-Björneborg, pryds av otaliga vackra gamla stenbyggnader. Bekanta dig till exempel Raatihuone, Junneliuska palatset och den magnifika Björneborgs teater. Området ligger mellan Eteläranta och Valtakatu, där du förutom vackra stenbyggnader också hittar Satakunta Museum och Björneborgs konstmuseum.

Contact information

  • Visiting address: Eteläranta
  • Post address: 28100 Pori