Älvstranden och gamla Björneborg

Landskapet av Björneborgs älvstrand, gamla rådhuset och andra byggnader är en av den mest representativa gamla städer i Finland. 

Björneborg gamla stad har stämning som utstrålar minnen från 1800-talets liv och områdets värdiga byggnader representerar nyrenässans. De flesta av byggnaderna byggdes efter stadens storbrand år 1852, därefter tillåtes i området endast att bygga byggnader av stenmaterial på grund av förändrade regler. De flesta av byggnaderna i Björneborgs gamla stad är designerad av arkitekten C.J von Heideken. Björneborgs gamla stad ligger mellan gatorna Eteläranta och Valtakatu. Den här gamla staden är byggd enligt lös rutplan och ligger på älvstranden av Kumo älv. 

Byggnadernas gårdar längs gatan Etelärantakatu är slutna gårdar. Förutom bostadshus finns också ekonomibyggnader varav en del är byggda som läger för köpmän, andra som boskaps- och höhus och livsmedelsbodar. 

Förutom vackra steniga bostadsbyggnader hittar man många av Björneborgs viktigaste byggnader liksom Satakunta museum och Björneborgs kunstmuseum. På gatan Valtakatu hittar man också det gamla rådhuset, stadshuset Junneliuska palatset och den magnifika Björneborg teater.  

Landskapet vid Kumo älvs strand som innehåller den andra sidan av Björneborg gamla stad är en av de viktigaste sevärdheterna i Björneborg. Eteläranta, Kirjurinluoto och Puuvillas bomullfabriks område bildar ett underskönt landskap vid Kumo älvstrand för att beundra livet vid älvstranden året runt. Området är en del av Björneborgs stads nationalpark. 

På guidade runder av Visit Pori kan du bekanta dig närmare med området och byggnadernas historia. Kolla guidade stadrundar på Visit Pori webbshop.    

Contact information

  • Visiting address: Eteläranta
  • Post address: 28100 Pori