Kestävä ja vastuullinen matkailu Porissa

Jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja kasvamaan jatkossakin, on kehityksen oltava kestävää. Haluamme, että Pori ja koko Satakunta on tulevaisuudessa tunnettu kestävänä matkailukohteena!

Matkailun rooli osana maailmantaloutta kasvaa. Ilmastonmuutos vaikuttaa siihen, mihin matkailijavirrat tulevaisuudessa suuntautuvat. Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää ennakoivaa matkailun suunnittelua ja johtamista. Matkailijat ovat myös entistä tiedostavampia. Jo nyt kuluttajat ja matkanjärjestäjät niin kotimaassa kuin kansainvälisesti kiinnittävät entistä enemmän huomiota palvelujen vastuullisuuteen matkapäätöksiä tehdessään. On siis aika toimia: sinä satakuntalainen matkailuyrittäjä, lähde mukaan edistämään kanssamme kestävää matkailua!

Visit Pori ja vastuullisuus

Visit Porin tavoitteena on soveltaa omaa toimintaansa entistä vastuullisemman matkailun edistämiseksi ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -kehittämisohjelman mukaisesti. Visit Pori lähti mukaan STF-kehittämispolulle syksyllä 2020.

Loppuvuodesta 2021 Visit Pori on tehnyt ohjelmaan kuuluvan itsearvioinnin ja on aloittamassa kehittämissuunnitelman tekoa. Kehityssuunnitelma-vaiheessa laaditaan kestävän matkailun suunnitelma, jossa otetaan huomioon kaikki kestävyyden osa-alueet.

Porista mukana STF-polulla ovat Visit Porin lisäksi seuraavat yritykset: 

 • Kartanonrouvat
 • Koivuniemen Herra
 • Krookan Plassi
 • Leineperin ruukki
 • Marian matkassa
 • Noormarkun ruukki
 • Original Sokos Hotel Vaakuna Pori
 • Pori Jazz
 • Samk EduTravel
 • Scandic Pori
 • Vuojoen kartano
 • Wild Nordic Nature
 • Yyteri Active
 • Yyteri Resort & Camping
 • Yyterin Virkistyshotelli

Scandic Pori on ensimmäinen porilainen yritys, joka on jo saanut Sustainable Travel Finland -sertifikaatin. 

  Kehittämisohjelmaan osallistuminen on luonnollista jatkoa aikaisemmalle vastuullisuustyölle Porin matkailun kärkikohteessa Yyterissä. Yyterille myönnettiin kesällä 2019 Green Key -sertifikaatti ja nyt Yyterille pilotoidaan Blue Flag -sertifikaattia ensimmäisenä matkailukohteena Suomessa.

  Green Key -sertifikaatti Yyterille
  Yyteri sai ensimmäisenä matkailukohteena Suomessa Green Key -sertifikaatin vuonna 2019.

  STF-ohjelmassa Visit Pori tekee yhteistyötä alueellisesti muun muassa Visit Rauman, Geoparkin ja SAMKin sekä maakunnan lukuisten matkailuyritysten ja tapahtumajärjestäjien kanssa. 

  Matkailuyritysten on edelleen mahdollista lähteä mukaan ohjelmaan.  Jo nyt kuluttajat ja matkanjärjestäjät niin kotimaassa kuin kansainvälisesti kiinnittävät entistä enemmän huomiota palvelujen vastuullisuuteen päätöksiä tehdessään. Ole siis osa kestävää matkailua Porissa!

  Mitä Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoaa?

  Sustainable Travel Finland merkin ajatus on tarjota yrityksille ja destinaatioille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki, jolla kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksuminen alueen tai yrityksen arkeen helpottuu. Sustainable Travel Finland -kehityspolun aloittaminen tai -merkin hakeminen ei maksa yrityksille, vaikka toimenpiteistä saattaakin aiheutua kuluja ja työ eittämättä vaatii aikaa ja henkilöresursseja.

  Kehittämispolun kuljettuaan eli ohjelman asettamat kriteerit saavutettuaan, mukaan lukien kestävää matkailua tukevan sertifikaatin, saa yritys käyttöönsä Sustainable Travel Finland -merkin. Kyseessä ei ole uusi sertifiointi, vaan ns. sateenvarjomerkki, joka yhdistää olemassa olevat kestävää matkailua edistävät sertifikaatit yhteen. Merkki on niitä kokoava kehittämistä ja markkinointia tukeva kokonaisuus.

  Ohjelma soveltuu kaikille Suomessa sijaitseville matkailuyrityksille ja matkailualueille (alueorganisaatiot; destinaatiot). Mukaan voi ja kannattaa lähteä, vaikka kestävän kehityksen mukaisia toimenpiteitä ei olisi vielä aloitettu, sillä ohjelma tarjoaa tarvittavat työkalut kestävän matkailun edistämiseen. Hakemuksen täyttäjän tulee olla yrityksen tai destinaation kestävää matkailua koordinoiva henkilö. Hakemuksen voi täyttää Visit Finlandin verkkosivuilla

  STF-merkin saaneet yritykset ja alueet saavat käyttöönsä jatkuvan kehittämisen mallin, matkailun kestävään kehitykseen liittyvää uusinta tietoa sekä markkinointitukea ja lisänäkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.

  Visit Pori mukana Sustainable Travel Finland -kehittämisohjelmassa
  Sustainable Travel Finland -merkin avulla vastuullisuudesta viestiminen helpottuu ja yhtenäistyy.

  Sustainable Travel Finland -ohjelman ja siihen liittyvän kehittämispolun avulla yritysten ohella myös matkailudestinaatiot pystyvät systemaattisesti ja pitkäjänteisesti kehittämään kestävää matkailua, kokoamaan saman merkin alle kaikki Sustainable Travel Finland –merkin saaneet alueen yritykset ja edelleen lisäämään alueen tunnettuutta kestävänä matkailukohteena.

  Yhteisenä tavoitteena on

  • edistää kestävää matkailua Suomessa
  • viestiä helpommin ja yhtenäisemmin Suomesta kestävän matkailun maana
  • helpottaa matkailijoiden valintoja matkustuspäätöksiä tehtäessä ja
  • käynnistää sekä lisätä kestävän matkailun yhteistyötä kunnan ja muiden julkisten toimijoiden, alueorganisaatioiden ja yritysten välillä.

  Kiinnostuitko STF-ohjelmasta? Ota yhteyttä ja lähde mukaan!

  Maria Rasmussen
  Matkailun asiantuntija,
  Sustainable Travel Finland -ohjelman koordinointi
  044 701 7920
  maria.rasmussen@visitpori.fi

  Yyteri