Info

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Se on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana.
Kirjurinluoto
Kirjurinluoto, by Visit Pori

Vuonna 1573 saari kuului kaupunginnotariukselle palkkaetuina ja sitä kutsuttiin Kylän kriivarinluodoksi eli Kriivarinluodoksi. Myöhemmin nimitys on muuttunut Kirjurinluodoksi, porilaisten "Kirjuriksi". Paikka on kesäinen keidas, porilaisten ja matkailijoiden suosima rentoutumispaikka, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Palvelut

Kirjurinluodossa voi rentoutumisen ohella lenkkeillä tai uida. Lapset voivat leikkiä valtavassa Pelle Hermannin leikkipuistossa tai huristella polkuautoilla liikennepuisto Vinkkarissa. Alueella on suosittu frisbeegolf-rata sekä mahdollisuus pelata minigolfia ja petanquea. Talvisäällä porilaiset viihtyvät Kirjurinluodossa luistellen tai hiihtäen.

Kirjurinluotoon kävelee keskustasta muutamassa minuutissa, mutta luodolle pääsee kätevästi myös pyörällä tai autolla. Kaupunkijuna Poritar kuljettaa kävijöitä kesäisin kauppatorin ja Kirjurinluodon väliä. Veneellä pistäytymistä varten on rannassa 24h vierasvenesatama.

Tapahtumakeskittymä

Kirjurinluoto on suosittu tapahtumapaikka, Pori Jazz ja Porispere järjestetään täällä vuosittain. Tapahtuma-alueita löytyy kaiken kokoisia, pienistä aina kymmenien tuhansien henkilöiden massatapahtumiin. Kirjurinluodosta löytyy muun muassa legendaarinen Lokki-lava sekä ainutlaatuinen, 70 000 henkilön tapahtuma-areena Kirjurinluoto Arena. Suunnitteletko tapahtumaa? Visit Pori auttaa tässä.

Kirjurinluodon eläimet ja linnut

Kirjurinluoto on tunnettu eläimistään, kuten kileistä, lampaista ja alpakoista, sekä linnuista. Jo yli neljäkymmentä vuotta Kirjurissa kävijöitä ovat ihastuttaneet eri lintulajit. Puiston aitauksesta asuvat kesäaikaan jaavanriikinkukko sekä tavallinen riikinkukko kokovalkoisen naaraan kanssa, kuningas- ja platinafasaaneita, erilaisia kanoja sekä kukkoja ja turkinkyyhky-pariskunta. Talviajan Kirjurinluodon linnut viettävät Porin kaupungin tiloissa Hanhiluodolla.

Koko luotojen alue mielletään lintusuistoksi. Riikinkukko on näyttävin Kirjurinluodon lintulajeista. Tarhattujen lintujen lisäksi puiston lammikoissa uiskentelee villilintuja. Muun muassa sinisorsat ovat tottuneet pesimään rauhallisessa puistossa. Kesäisin puistonurmikolla näkeekin usein sorsaemon poikineen matkalla veteen.

Muita palveluita

Kirjurinluodon Liikunta-Arena tarjoaa maksullisia sisä- ja ulkoliikuntapalveluita ympärivuotisesti. Liikunta-Arenalla voit temppuilla, leikkiä ja liikkua - hupia myös sadesäällä.
Liikunta-Arenalla on muun muassa kahvila, sekä minigolfradat sisällä ja ulkona. Kirjurinluodon minigolfalue on ulkoalueena Suomen toiseksi vanhin toiminnassa oleva pienoisgolfpaikka.

Kesäaikaan Kirjurinluodossa palvelee Kahvila Viksu, jäätelökioski, Kirjurin kesäravintola sekä Taavi-kioski.

Grillipaikka

Kirjurinluodossa on talvella 2018-2019 grillipaikka Kirjurinluoto Areenalla Hiihtomaan yhteydessä ja avoinna tilauksesta ryhmille.

Grillipaikka on aina puistonkäyttäjien yhteiskäytössä.

Ryhmien kannattaa ilmoittaa tulostaan etukäteen piiripuutarhurille.

Yhteystiedot (työpäivinä)

Esa Rouvali
piiripuutarhuri
esa.rouvali@pori.fi
044 701 1766