Ankomst och transporter i Björneborg

Med bil, buss, tåg, båt eller flyg — Björneborg kan nås på många olika sätt.

Med bil

Du kör enkelt till Björneborg längs riksvägar 2, 8, 23 och 11!

Parkering är avgiftsbelagd vardagar kl. 8–18 och lördagar kl. 8–16. Björneborgs stadskärna är huvudsakligen ett avgiftsbelagt område.

Dessutom har till exempel Sokos samt köpcentren IsoKarhu och Puuvilla många tidsbegränsade parkeringsplatser som förutsätter parkeringsskiva. 

De tidsbegränsade parkeringsplatserna i centrum förutsätter parkeringsskiva, vilket visas med en tilläggsskylt till trafikmärket med en bild på en parkeringsskiva.
 

Användning av parkeringsskivan i områden där detta förutsätts

  • Ställ in ankomsttiden på parkeringsskivan
  • Som tid anges följande hel- eller halvtimme efter att parkeringen har inletts, beroende på vilken som kommer först
  • Om du till exempel parkerar ditt fordon i parkeringsrutan kl. 14.18, måste du ställa in parkeringsskivan på kl. 14.30
  • Om däremot din parkering börjar kl. 15.11, ska skivan ställas in på 15.30
  • Den angivna ankomsttiden får inte ändras under den tid då man är skyldig att använda parkeringsbricka.
  • Parkeringsskivan ska placeras på en synlig plats innanför vindrutan så att den kan avläsas från utsidan. Man får endast använda en parkeringsskiva åt gången.

Du kan köpa parkeringsskivor till exempel på vårt turistinformationscenter och i de vanligaste varuhusen.

Med buss eller tåg

I stället för att köra bil till Björneborg är det enkelt att resa dit med buss eller tåg. Du hittar en buss som passar ditt schema på Matkahuoltos webbplats. Däremot kan du se tågtidtabellerna på VR:s webbplats

När du anländer till Björneborg kan du bekvämt åka med lokalbussar. Bussarna kan nås från Salutorget i Björneborg och några av tjänsterna från resecentret Matkakeskus.  Lokala enkelbiljetter kan köpas med kontanter direkt från föraren.

Och en viktig sak! I centrum är det enkelt att åka med Citylinja mellan köpcentret Puuvilla, Salutorget, resecentret Matkakeskus och idrottscentret Urheilukeskus. På Citylinja är priset för resan endast 1€/riktning!

Om du vill kan du också hyra en bil efter att du har anlänt till Björneborg. I Björneborg hyrs bilar ut till exempel av Avis Autovuokraamo Pori samt Autovuokraamo Porin Citycar. Det är också bekvämt att ta en taxi från plats A till B i Björneborg. 

Med taxi

Aito Taksi tfn 0600 30033
Taxidata tfn 021 0041
02Taksi tfn 020230

Med flyg eller båt

Björneborg är också lätt att nå med flyg från Helsingfors. Flygtidtabeller finns på Karhu Aeros webbplats, där du även kan köpa flygbiljetter till Björneborg. Om du däremot vill åka båt till havs går detta också bra.

Stadens egen gästbåtsbrygga ligger vid Eteläranta, alldeles intill stadens centrum. Förutom tjänsterna i stadens centrum ligger även Kirjurinluotos parkområde och köpcentret Puuvilla inom gångavstånd. Gästbåtsbryggan är avgiftsbelagd under tiden 1.7–15.8. Bokningar och betalningar görs vid servicestället Porina.  Det finns inga tjänster på gästbåtsbryggan.

Dessutom finns det en 24-timmars brygga, som är gratis under hela båtsäsongen, nära Cafe Pori Jazz på Kirjurinluoto.

Marina Merilokki är en gästhamn med full service i Reposaari i Björneborg. Hamnen har flera gästbåtplatser och erbjuder alla nödvändiga tjänster för båtfolk, från bastu och dusch till toaletter, avfallssortering, vatten, el och septiktankstömning. I hamnen finns också ett café där man kan köpa snacks och mat samt en sjömack där man kan använda de vanligaste bankkorten dygnet runt.

Cykling och elskotrar

I Björneborg finns det till och med två olika tillhandahållare av elskotrar. Joe- och Swupelskotrar har placerats på centrala platser i Björneborg, vilket gör det lätt och enkelt att ta sig runt i stadens centrum. Var uppmärksam på områden där det är förbjudet att lämna skotrar.

Båda fungerar med sina egna applikationer.

Björneborg är också en utmärkt plats för cykling! Ta en cykel och trampa iväg till Ytterö för att tillbringa en dag på stranden. I Björneborg kan man hyra stadscyklar med Rolanbike-applikationen. De gröna stadscyklarna finns på centrala platser i Björneborgs centrum och till exempel i Yyteri. Stadscyklarna är en del av Björneborgs stadsbild i april–oktober åtminstone till 2022.

Du hittar instruktioner och kartor på adressen www.rolanbike.fi


Bagageförvaring

I centrum av Björneborg erbjuder Matkahuolto avgiftsbelagd bagageförvaring. Matkahuoltos kontor ligger några kvarter från Matkakeskus, på Itsenäisyydenkatu 44, 28130 Björneborg.

Shoppingcentret Puuvilla erbjuder också små förvaringsskåp för handbagage.