Björneborgsskogen

Björneborgsskogen är ett rekreations- och friluftsområde med otaliga stigar nära Björneborgs centrum.


Det är bara några kilometer till centrum. Björneborgsskogen spelar en viktig roll som ett lokalt rekreationsområde för stadsborna och är en viktig del av Björneborgs nationalstadspark som grundades 2002.

I Björneborgsskogen finns många stigar och leder där lokalbefolkningen motionerar. Skogen är också en populär träningsplats för idrottsföreningar. Det finns guidade leder från motionsleder (1–5 km), till veteranleden (3,9 km) och terrängleden (7 km). Katinkurun ulkoilutie är förmodligen den mest populära leden i Björneborgs skog (3 km).

Dessutom finns i Björneborgsskogen motionstrappan Mestareiden portaat som möjliggör mångsidig träning i trappan. Mestareiden portaat en är 63 meter lång motionstrappa med 95 steg. Trappstegen har namnplaketter för att hedra framgångsrika idrottare från Björneborg.

Skogsområdet på cirka 300 hektar används året runt och i närheten finns ett område med mångsidiga idrottstjänster som kallas idrottscentrum.

Förutom att erbjuda möjligheter till friluftsliv och motion har Björneborgsskogen även många andra värden. Storbacken och dess nätverk av motionsspår samt omgivningen kring friluftsbadet utgör ett folkparksområde som presenterades 1950 i professor Yrjö Lindegrens generalplan och även som även har arkitektonisk och generalplanhistorisk betydelse. Björneborgsskogen är också en plats där man kan koppla av, och den erbjuder sina besökare varierande naturupplevelser beroende på årstid. Dessutom är området erkänt för sitt naturvärde.