Räfsö

Trähus och tusentals berättelser! På Räfsö förälskar du dig i det karakteristiska bylivet och den underbara havsstämningen.

Räfsö – en stad i ministorlek

Räfsö är en idyllisk ö med trähus som visar sig som en förtjusande stad i ministorlek. Den maritima trähusstadsdelen med dess cirka tusen invånare är även känd under namnet Räpsöö på finska. Ön är cirka tre kilometer lång och en halv kilometer bred. Den bjuder på imponerande havsutsikter och många intressanta detaljer.

Bekanta dig även med de guidade rundvandringarna i Räfsö i vår webbutik.

Den skyddade och djupa naturhamnen på Räfsö har redan i århundraden varit en viktig bas för affärsmän och krigare på havet. Efter att ha grundat Björneborg 1558 skänkte hertig Johan Räfsö till staden ”för njutning och användning” – och så har man gjort. Jordmaterialet som kommit till ön som ballast har fört med sig frön från främmande länder och under somrarna blommar exotiska växter på ön. Här kan du fortfarande förnimma stämningen under segelfartygens tid.

Räfsö är en nationellt erkänd stadsdel i Björneborg, och inte utan orsak. De skiftande trähusen, fjällkyrkan i norsk stil och fiskehamnen med sina trålare gör ön – kan man säga – pittoresk. En vandring på Räfsö är ett bra sätt att lära känna ön. Den totala längden på turen som kan göras med cykel eller till fots är sex kilometer. Man kan också cykla eller promenera olika långa sträckor om man promenerar till centrum längs skogsvägar eller stigar. Längs leden finns en rastplats, flera bänkar samt en informationstavla och skyltar som berättar om Räfsö.

På Räfsö kan du njuta av läckra fiskrätter och beundra havets oändlighet på vågbrytaren. De steniga och lugna stränderna i Siikaranta lockar till utflykter. Du når den idylliska ön med buss, bil, båt eller kryssningsbåt (charterkryssningar och offentliga kryssningar). Du kan övernatta till exempel mitt i naturen på en campingplats, i sofistikerade flytande villor eller i den välutrustade gästhamnen.

Visste du: Räfsö är även en filminspelningsplats. Rauni Reposaarelainen är en absurd road movie om Havs-Björneborgs samuraivärld.