Köpcentrum Puuvilla

Från fabrik till belönat köpcentrum.

Björneborgs bomullsfabrik grundades 1898 och området försörjde 3 000 medborgare i nästan hundra år.  Den välkända branden i bomullsfabriken år 1981 verkade ändå plötsligt besegla hela områdets öde.

Som tur är blev det inte så, utan efter ett intensivt utvecklingsarbete firade man den 30 oktober 2014 invigningen av det nya köpcentret Puuvilla. Bomullsfabriksområdets uppsving hade således officiellt börjat!

Idag är den gamla bomullsfabriken ett helt stadskvarter som erbjuder en fantastisk miljö för såväl butikerna i köpcentrum Puuvilla som företag i olika branscher, utbildningsorganisationer och tjänsteenheter inom den offentliga sektorn.

Kumo älvs omgivning, den klassiska industriarkitekturen och den miljöanpassade infrastrukturen gör att Puuvilla är en unik helhet. Bomullsfabrikens område är fortfarande en fast punkt i vardagen för invånarna i Satakunta och ger inkomster åt flera tusen anställda.

Köpcentrum Puuvilla har under sin verksamhet belönats flera gånger och på prishyllan finns Porilainen Maineteko, Vuoden kauppakeskusteko och titeln Finlands bästa köpcentrum.

Förutom sina butiker är köpcentrumet också en intressant plats för olika händelser och upptåg. Puuvillan Areena i hjärtat av centrumet har plats för upp till 3 000 åskådare. I Puuvilla finns tillräckligt med människor, glädje och saker att förundras över:  På Areenas scen har man kunnat se såväl republikens president som toppartister, barnens favoriter och YouTubestjärnor, flygplan och stuntföreställningar! 

Puuvillan Areena fungerar också kommande sommar som en av huvudscenerna för Suomi Areenas diskussionstillfällen.

Puuvilla är också ett koldioxidneutralt köpcentrum.  Fastigheten får över 90 % av sin värme- och kylningsenergi från bergvärme och spillvärme och man har ett omfattande solenergisystem.