Björneborgs Teater

Teaterföreställningar i Finlands vackraste teaterhus!

Björneborgs Teater är Finlands äldsta professionella teater. Den grundades 1931 när Porin Näyttämö och Porin Työväen Teatteri slogs samman. Teatern är verksam i stadens centrum, i teaterhuset som byggdes 1884. Byggnaden är känd särskilt för de allegoriska takmålningarna vid huvudscenen som har 304 platser. Byggnaden, som representerar nyrenässans, har ritats av den svenske arkitekten Johan Erik Stenberg.

EN PLATS FÖR LEVANDE KONST

Teaterhuset i Björneborg, vars invigningsceremoni ägde rum den 29 december 1884, var på sin tid en verklig multifunktionell lokal. Där ordnas förutom teaterföreställningar även andra olika evenemang – konserter, möten, fester, maskerader och danstillställningar. De 86 glödlampor som en koncern från London levererade väckte så mycket rädsla och respekt bland Björneborgborna att den lokala tidningen blev tvungen att övertyga stadsborna om att den elektriska belysningen var säker för skådespelarna och scenen.

År 1974 fick teaterbyggnaden en tillbyggnad som inrymmer Lilla Scenen med sitt mellanaktscafé. Under 2014-2017 genomfördes en större renovering i huvudbyggnaden av teatern och dess tillbyggnad, där bland annat en hiss för rörelsehindrade installerades.

Byggandet av teaterhuset i Björneborg för mer än 135 år sedan var en omfattande kulturhandling. Teaterhuset kombinerar det förflutnas sofistikerade elegans med nutidens rumsliga och tekniska krav. När vi välkomnar våra gäster har vi all anledning att välkomna alla till Finlands vackraste teaterhus!