Takaranta (Bakstranden) på Reposaari och klippinristningar

Öppna havslandskap och flera hundra år gamla klippinristningar.


Reposaari är en ö utanför Björneborg invid det öppna havet i Bottenhavet. Denna cirka tre kilometer långa och en halv kilometer breda ö ligger i omedelbar närhet till det öppna havet och fastlandet. Takaranta (bakstranden) på Reposaari är några kilometer lång, stenig och klippig, och den börjar från vågbrytaren och fortsätter ända till Vetenskär.

Kom och upplev Reposaari!

TAKARANTA (BAKSTRANDEN)

Stranden har en underbar utsikt över det öppna havet. På vintern reser sig magnifika isformationer på stranden. På Takaranta finns det många bra ställen för att ha picknick, sola och beundra vågorna. Räfsöborna beger sig ofta till bakstranden för att tillbringa sin fritid och njuta av havet som är viktigt för dem, liksom det vidsträckta havet utan öar, vars kraft kan upplevas helt enkelt genom att sitta på stranden.

KLIPPINRISTNINGAR

Det finns också en hel del inristningar på klipporna på Takaranta. De varierande hällristningarna från början av 1800-talet i Takaranta på Reposaari förmedlar ett djupt mysterium av känslor. Inristningar och bekännelser kan ses på alla klippartier längs den flera kilometer långa Takaranta på Reposaari.  De mest spektakulära klippinristningarna finns nära Siikaranta camping på Valoheitinkallio. Du hittar mindre och inte lika synliga inristningar också i Junnila, ungefär mitt i byn, och på Lontoo-klipporna vid spetsen av ön nära restaurangen Merimesta och badstranden.

Inristningar har uppstått under århundraden på öns strandklippor – trots allt har Reposaari under århundraden haft en stark ställning bland sjöfarare. Ön har varit en internationell nöjesplats när sjömännen har stannat på Reposaari – Reposaari var ju trots allt en av Finlands mest betydelsefulla hamnar ända fram till 1900-talet. På klipporna har man väntat på stora skeppslaster och längtat bort till fjärran länder. Inristningarna innehåller många hjärtan, pilar, initialer och datum, men också marina teman. Området har historiskt varit hem för ett sågverk, en hamn och en maskinverkstad – stora arbetsgivare i början av 1900-talet. På takaranta har man tillbringat fritid och knackat fram försiktigt och vackert graverat även invecklade bekännelser.

Takaranta är inte bortglömd, utan nya inristningar dyker upp varje år!

BEFÄSTNINGSOMRÅDET

Det finns ett nyrenoverat befästningsområde från krigstiden nära Takaranta. Dess skyttegravar och bunkrar är en del av Finlands militära historia. Fästningsparkens utsiktstorn erbjuder en vidsträckt utsikt över hamnområdena och det öppna havet.

Contact information

  • Visiting address: Reposaari
  • Post address: 28900 Pori