Poriginal Galleri

Tillfälliga utställningar och aktuell inhemsk konst och konst, utan att glömma det internationella perspektivet!

Björneborgs konstmuseum har sedan 1984 haft en gallerilokal för tillfälliga utställningar som ligger vid Kumo älvstrand i ett före detta tidigare saltmagasin, Eteläranta 6, i närheten av konstmuseet och centrum.

Byggnaden är en fastighet i nyrenässansstil som uppfördes efter ritningar som signerades av arkitekt F. J. Lindström 1885. Den två våningar höga galleribyggnaden erbjuder en utställningsyta på 235 m², vilket gör det möjligt att ordna två utställningar samtidigt.

Poriginal har en viktig roll vid sidan av Björneborgs konstmuseum på två sätt. Dessa är relaterade till presentationen av fenomen inom samtidskonst och, å andra sidan, till Björneborgs konstmuseums roll som det regionala konstmuseet i Satakunta. Galleriet uppfyller de skyldigheter som konstmuseet har som ett museum som presenterar provinsiell konst. Poriginal följer galleriprinciper, vilket innebär att det är lättare tillgängligt än ett egentligt konstmuseum. Därmed är det möjligt att presentera unga och begåvade artister som ännu står inför sitt genombrott, men likväl även att följa utvecklingen av produktionen hos konstnärer som redan har etablerat sin ställning och är starkt meriterade.

Björneborgs museitjänster har tilldelats Ekokompass-certifikatet i maj 2024.

  • Öppet tisdag till söndag 11:00-18:00.

    På helgdagar och i samband med utställningar kan det förekomma undantag från öppettiderna.

    Fri entré.