Ahlströms Bruk

Ahlströms bruksområde i Noormarkku är ett av Finlands största och mest imponerande bruksområden!

Det högklassiga hotellet erbjuder elegant boende för upp till 60 gäster. Noormarkku Klubis restaurang erbjuder en trivsam omgivning miljö för dem som älskar närproducerad mat och vild mat. På sommaren lockar Klubis soliga sommarterrass hotellgäster till att njuta av fräscha drycker och till exempel att äta en älgburgare!

Ahlströms bruk har fått det internationella miljöcertifikatet GreenKey. Noormarkkus bruk har förbundit sig till att öka miljömedvetenheten hos sina anställda och kunder, effektivisera energi- och vattenanvändningen och minska miljöbelastningen i samband med inkvarteringsverksamheten.

 • Hotellets gäster kan boka olika kulturella turer. Utställningen Ahlström Voyage berättar om brukets skeden och du kan bekanta dig med sågverkets hela livscykel på Sågverksmuseet (Sahamuseo). Villa Mairea, modernismens pärla, är intressant för dem som beundrar modern arkitektur och Alvar Aaltos produktion. Bruket erbjuder olika naturtjänster från fisketurer till jaktevenemang. Koli bastu har olika bastur, bland annat en rökbastu och vedeldad bastu och en badtunna vid Noormarkku å.

 • Noormarkku bruks möteslokaler ligger i elegant renoverade byggnader i ett unikt parkområde. Förutom trivsamma möteslokaler och -utrustning erbjuder vi hotell- och restaurangtjänster.

  Inkvarteringstjänsterna ger mervärde till mötena och underlättar planeringen av tillställningar. En övernattning i området skapar en känsla av samhörighet och den vackra omgivningen – trädgårdar, flod och tallskog – skapar en lugnande atmosfär.

  Möteslokaler

  • Noormarkun Klubi 60–100 personer
  • Kabinetti 22 personer
  • Lasiveranta 22 personer
  • Noormarkku Sali 40 personer
  • Iittala-kabinettet 6–12 personer
  • Karhula-kabinettet 6–12 personer
  • Riihimäki-kabinettet 6–12 personer
  • Café 24 personer
  • Terrass 12 personer
  • Koli bastu 15–25 personer
 • På Norrmark Bruk ordnas guidade rundvandringar året runt. Rundvandringar kan även bokas för grupper.

   

  OFFENTLIGA RUNDVANDRINGAR

  På Norrmark Bruk ordnas guidade kulturvandringar året runt. Se tidpunkter och närmare innehåll Rundvandringar – Ahlströms bruk (ahlstrominruukki.fi).

  Rundvandringarna har olika teman såsom Krigstid i Norrmark och I Alvar Aaltos fotspår. Guidade rundvandringar ordnas även på museet Makkarakosken sahamuseo och Ahlström Voyage-utställningen.

   

  Priser och mer information finns på Norrmark bruks webbplats Rundvandringar – Ahlströms bruk (ahlstrominruukki.fi).

   

  Kulturvandringarna kan förenas med en måltid på Noormarkun Klubi. Sommartid betjänar Cafe Voyage i samband med Ahlström Voyage-utställningen. På Norrmark bruk finns även trivsam inkvartering.

   

  BOKADE RUNDVANDRINGAR FÖR GRUPPER T.EX.:

  Krigstid i Norrmark och på Ahlströms

  Januarisöndagen 1918 bröt inbördeskriget ut. Det var startskottet för en rad händelser vars följder syntes mycket länge i Norrmark. Under den guidade rundvandringen sätter vi oss in i inbördeskrigets händelser, deras bakgrund och de olika följderna av kriget som delade landet i tu.

  Under vinter- och fortsättningskriget åren 1939–1944 sjönk Ahlströms pappersfabriks produktion när exporten försvårades, men krigsförnödenheternas andel av produktionen ökade avsevärt. Familjerna i släkten Ahlström var utspridda under krigsåren: männen tjänade fosterlandet, kvinnorna var lottor och barnen var krigsbarn i Sverige. Allt överlevde man emellertid.

  Den guidade rundvandringen börjar vid Ahlström Voyage-utställningen på adressen Makkarakoskentie 34.

  Pris: 18 €/pers.
  Gruppstorlek: min. 8 pers.
  Längd: ca. 75 min

   

  I Alvar Aaltos fotspår i Norrmark – Ahlströms och Aaltos samarbete på 1930–1950-talen

  Under kulturvandringen bekantar vi oss på guidens ledning med Alvar Aaltos och Ahlströms långvariga samarbete, som fick sin början genom Maire och Harry Gullichsens och Aino och Alvar Aaltos vänskap. Vi får se resultaten av Aaltos och Ahlströms samarbete på flera av Ahlströms industriorter samt intressanta, oförverkligade ritningar på Norrmark och Kauttua bruk. Villa Mairea bekantar vi oss med från utsidan under denna rundtur.

  Under den guidade rundvandringen är det också möjligt att bekanta sig med bruksområdet i sin helhet. Personer med nedsatt rörlighet ombeds observera att rundvandringen sker utomhus när vädret tillåter det. Avståndet mellan sevärdheterna är ca. 1 km. I utställningslokalen finns en hiss.

  Pris: 18 €/pers.
  Gruppstorlek: min. 8 pers.
  Längd: ca. 75 min

   

  SE ALLA RUNDVANDRINGAR HÄR