Alvar Aaltos Terrasshus i Euras Kauttua

Arkitektur, inredning och konst möts i Alvar Aaltos Terrasshus i Eura, i Kauttuas järnbruk.


En av husets lägenheter är inredd med gamla möbler och armaturer från Artek. Pertti Männistö som är en passionerad Aalto-samlare ansvarar för lägenhetens inredning och utställningar. En del av föremålen är till försäljning. Det ordnas varierande utställningar i Terrasshusets lägenhet och försäljningsutställningens möbler byts ut med jämna mellanrum – det finns alltså tillräckligt att se och uppleva!

Alvar Aalto planerade Terrasshuset år 1938 som ett bostadshus i Kauttuas järnbruk för högre tjänstemän. I området finns också flera andra byggnader som har planerats av Aalto och Kauttuas järnbruk är en av de kändaste Aalto-objekten i Finland.

Alvar Aalto-veckan 2020 ordnades i Euro och Björneborg. Då var uppmärksamhetens mittpunkt i Eura naturligtvis Alvar Aaltos många objekt i Kauttua, varav den kändaste var Terrasshuset. Veckans tema var Aalto i vardagen.

  • Öppet under sommarsäsongen (10.6.-31.8.2023) tis.–sön. kl. 11–17 (stängt under midsommar). Vid andra tillfällen lördagar kl. 11–15 (stängt december–februari). Guidat för grupper enligt avtal.