Visit Pori testaa: Yyterin reitti

Golfpolun tunnistaa lähes mustasta langongista.
Golfpolku on pituudeltaan 2,8 km.
Yyterin reitti muodostuu useasta reittiosuudesta.
Yyterin reitti tarjoaa meri- ja metsämaisemia.
Huikee reitti kulkee metsässä.
Huikee reitillä ja Golfpolulla pärjää lastenvaunuilla.
Yyterin reitti tarjoaa meri- ja metsämaisemia.
Golfpolun tunnistaa lähes mustasta langongista.
Golfpolku on pituudeltaan 2,8 km.
Yyterin reitti muodostuu useasta reittiosuudesta.
Yyterin reitti tarjoaa meri- ja metsämaisemia.
Huikee reitti kulkee metsässä.
Huikee reitillä ja Golfpolulla pärjää lastenvaunuilla.
Yyterin reitti tarjoaa meri- ja metsämaisemia.
Yyterin piilotettu helmi! 

 

Reitin nimi ja pituus 

Yyterin reitti, 4,9 km suuntaansa. Reitti kulkee rannan suuntaisesti nivoen alueen palvelut yhteen. Sen voi pilkkoa osiin lyhyemmiksi kokonaisuuksiksi ja halutessaan voi kävellä rantaa pitkin takaisin, jolloin reitistä muodostuu lenkki. 

Reitin lähtöpaikka 

Reitti muodostuu useasta reittiosuudesta: Huikee reitistä (1,5 km), Golfpolusta (2,8 km) ja niitä yhdistävästä kuntopolkuosuudesta Yyterin suurelta p-alueelta Yyterin virkistyshotellille. 

Huikee reitti alkaa seikkailupuisto Huikeelta ja päättyy Yyterin suuren p-alueen takakaarteeseen. 

Kuntopolku alkaa Yyterin suuren p-alueen takakaarteesta ja päättyy Yyterin surf-keskukselle. 

Golfpolku alkaa Yyterin surf-keskukselta ja päättyy Yyteri Golfille. 

Kokonaisuudessaan Yyterin reitti lähtee Seikkailupuisto Huikeelta ja päättyy Yyteri Golfille. Vuonna 2020 reittiä on tarkoitus jatkaa Golfilta Kalloon asti. 

Pysäköinti 

Auton voi pysäköidä Seikkailupuisto Huikeen parkkipaikalle. Osoite on Hiekkarannantie. Reitti alkaa tieltä ennen seikkailupuistoa kohdasta, jossa on iso karttaopaste, jossa otsikko Hiekkarannantie. Toisella puolen tietä alkaa runsaan metrin levyinen uusi polku.  

Esteettömyys

Reitti ei ole esteetön, mutta tiettyjä osuuksia pääsee kulkemaan esteettömästi, kuten Huikee reittiä ja Golfpolkua.

Reitin maasto  

Reitin maasto on vertaansa vailla – miten tällainen on pysynyt piilossa? 

Alun Huikee reitin osuus kulkee metsässä, osin suota ylittäen jykevällä siltaosuudella, osin yli 100-vuotiaan kuusimetsän keskellä. 

Kuntopolulle rakennetaan vielä kevään aikana jyrkät kuntoportaat ja reitin varrelle asennetaan kuntoiluvälineitä. Osuus on nimensä mukaan polku, joka on piilossa Yyterin p-alueen ja metsädyynin välissä. Merta ei vielä näy, mutta lähellä merta ollaan – polulla on paikoin kaunista Yyterin hiekkaa. Himourheilija voi tehdä tiukkoja mäkinousuja dyynille ja alas. Polku jatkuu punaiselle tuvalle, Yyterin aukiolle, metsän ja hiekkadyynin siimeksessä ylös hotellille ja meren puolelta hotellia surfkeskukselle. Vihdoin näkyy meri! 

Surfkeskukselta alkaa the osuus. Nyt ollaan hiekalla. Vasemmalla puolella kimmeltää meri. Leveää lankongia pitkin kulkiessa voi nauttia meidän mielestämme maailman parhaasta maisemasta. Golfpolun nimi tulee määränpäänsä lisäksi siitä, että lankongia pitkin voi kulkea vaikka golfkärryllä. Tämä on Yyterin esteettömimmin kuljettava merimaisema, joskin lankongissa on saumakohtia, jotka kaipaavat paikkaamista – täysin esteetön ei tämä siis ole, mutta lastenvaunuilla selviää kyllä hyvin. 

Onko reitillä grillipaikkaa/kotaa/lintutornia?  

Reitin varrelle osuu kaksi grillipaikkaa: Yyterin aukion grillipaikka sekä Virkistyshotellin grillipaikka. Koronarajoitusten aikana Yyterin aukion grillipaikka on suljettu todetun väentungoksen vuoksi. Virkistyshotellin grillipaikka sen sijaan on kaikkien käytössä. Muistathan, että liikut pääosin Natura-suojatulla luonnonsuojelualueella, joten avotulen teko muualle on ehdottomasti kielletty. Yhtä kiellettyä on kerätä palavaa materiaalia luonnonsuojelualueen ympäristöstä. 

Kenelle reitti sopii 

Reitti sopii melkein kaikille. Haastetta tämä ei tarjoa, paitsi kuntoiluvälineiden osalta, henkeäsalpaavan kauniita maisemia senkin edestä. Ja rantaelämään tottuneelle erilaisen Yyteri-elämyksen! 

Parasta reitissä 

Suhteellisen lyhyen reitin varrella näyttäytyy luonnon monimuotoisuus hätkähdyttävällä tavalla. Todella kaunis reitti. 

 

Reitti testattu huhtikuussa 2020, kuvat kesältä 2019.
 

Yhteystiedot:

Hiekkarannantie
28800 Pori
Ei esteetön