SKRIVARHOLMEN INBJUDER TILL ATT NJUTA

Mittemot Eteläranta mitt i Kumo älv, ligger Björneborgs centralpark, Skrivarholmen som har vunnit stor popularitet som en motions- och rekreationsplats för människor i alla åldrar. Skrivarholmen är en sommaroas, en plats för avkoppling som är populär bland Björneborgs invånare och turister och där både barn och vuxna trivs.

BARNENS SKRIVARHOLMEN

På Skrivarholmen hittar du bland annat mångsidiga drömlekplatser, en trafikpark, en musiklekplats, gräsmattor och även djur på sommaren. Det finns alltså mycket att göra för barnen under flera dagar!

I den superpopulära Pelle Hermannis lekpark trivs både små och stora barn och där tillbringar man gärna hela dagen! I Pelle Hermannis lekpark finns till exempel ett piratskepp, ett Angry Birds-område och en plaskdamm för barn. Pelle Hermanni är emellertid mycket mer än bara en lekpark, snarare ett enormt lekland som är lika stort som fem fotbollsplaner och där det finns plats att leka och stoja. Det är inte en slump att Pelle Hermannis lekpark valdes till Finlands bästa lekpark i Yles folkomröstning 2014.

Kirjurinluodon leikkipaikka

Lapset keinuvat Kirjurinluodossa

Förutom Pelle Hermanni, hittar du på Skrivarholmen också Trafikparken Vinkkari som är ett utmärkt ställe att cykla och lära sig trafikregler samtidigt som man leker! Cyklar och trampbilar kan lånas gratis från depån i parken. Trafikparken är mycket populär och därför gör man klokt i att hämta sin körtursbiljett genast när man anländer till Skrivarholmen och sedan tillbringa den eventuella väntetiden till exempel med att beundra djuren.

Vinkkarissa oppii liikennesääntöjä

Skrivarholmen är också känd för sina djur, och under sommaren kan du beundra, till exempel killingar, får och alpackor, samt många tamfåglar, såsom påfåglar, turkduvor, hönor och tuppar. Förutom tamfåglar finns det många vildfåglar i dammarna i parken och på sommaren kan man ofta se en andmamma och hennes ungar på väg till vattnet.

Alpakka ruokailee

Det finns gott om plats för olika spel och lekar på gräsområdena, och det är svårt att hitta en bättre picknickmiljö. På stranden finns även bord där man kan äta matsäck om man inte vill sitta på en filt.

Kirjurinluoto

Kirjurinluoto

FRILUFTSENTUSIASTENS PARADIS

Grönskande Skrivarholmen erbjuder också lugn i naturen och flykt från den hektiska vardagen precis intill centrum av Björneborg. Skrivarholmen, som är känd för sina stora trädgårdsområden, lekparker, sin badstrand och naturstigar, ligger på bara fem minuters gångavstånd från torget.

Kirjurinluodossa on useita ulkoilureittejä

Skrivarholmen erbjuder många olika slags aktiviteter, eftersom man förutom att jogga även kan bada samt spela strandspel, frisbeegolf eller minigolf. På Skrivarholmen finns under sommaren även en grillplats på Ystävyydenaukio vid åstranden (Fästrandens Shell ligger på andra sidan av ån). På vintern finns en grillplats i anslutning till skridskobanan längs Skrivarholmen (intill ett rött skjul).

Frisbeegolfia Kirjurinluodossa

När man är på Skrivarholmen lönar det sig absolut att bekanta sig med Gåsparken som är en utställningspark för träd, buskar och blomväxter som växer i Satakunta. I parken finns även mer sällsynta växtarter och -sorter. Bredvid Gåsparken i Kumo älvs deltaområde ligger även Polsanluoto, ett orört område, där det också lönar sig vandra längs leden som är delvis täckt av spångar. Längs leden finns även en vajerfärja för att korsa ån! Polsanluoto led (Polsanluodon lenkki) är endast 0,7 km lång, så den är lämplig även för småbarn och det finns mycket att beundra längs leden i den vackra naturen.

Kirjurinluoto tarjoaa loistavat ulkoilupuitteet ympäri vuoden

Det finns naturligtvis flera vandringsleder och naturstigar på Skrivarholmen, och genom att kombinera olika leder kan du promenera upp till åtta kilometer. Bli emellertid inte avskräckt om du gillar lite kortare promenader, eftersom det finns mycket att se också längs den kortare Skrivarholmens led (Kirjurinluodon lenkki, 1,3 km).

BADSTRANDEN

På Skrivarholmen finns dessutom en grund badstrand med sandbotten, och den lockar till att plaska i vattnet och bygga sandslott. Badstranden ligger i ett vackert parkområde vid Kumo älv i centrum, och på andra sidan finns det vackra Eteläranta och Sten-Björneborgs miljö. Du kan tvätta dig på sandstranden i utomhusduschen. Skrivarholmens kiosker, caféer och sommarrestaurang ser till att alla har tillräckligt med energi under hela dagen!

Kirjurinluodon uimarannalta on komeat näkymät Porin Etelärantaan.

kaksi äitiä seisoo rantavedessä kauniina kesäpäivänä, Toisella pieni laapsi sylissään.