Reposaari

Reposaari
Reposaaren katumaisemaa kirkolle
Vene merellä taustanaan tuulimyllyt
Reposaaren loma-asuntomessualuetta mereltä
Reposaari ja kalastajavene
Reposaari
Reposaaren Merimesta
Reposaaren takarannan kalliopiirros
Reposaaren Marina Merilokki ja veneet
Reposaari
Reposaaren puutalokylä lumoaa
Reposaari
Reposaaren katumaisemaa kirkolle
Vene merellä taustanaan tuulimyllyt
Reposaaren loma-asuntomessualuetta mereltä
Reposaari ja kalastajavene
Reposaari
Reposaaren Merimesta
Reposaaren takarannan kalliopiirros
Reposaaren Marina Merilokki ja veneet
Reposaari
Reposaaren puutalokylä lumoaa
På Reposaari förälskar du dig i det karakteristiska bylivet och den underbara havsstämningen.


Trähus och tusentals berättelser!

Gör en pilgrimsfärd till välbefinnandets jordiska huvudstad – till Reposaari med dess maritima sagor och historier i tusental.

Reposaari, Räfsö, Räpsöö – kärt barn har många namn. Reposaari har ännu mer att erbjuda fördomsfria resenärer. Förtjusande gamla byggnader, den mångkulturella festivalen Reposfääri och det spännande fortet är bara en bråkdel av de upplevelser som regionen erbjuder. Under sommaren får du bekanta dig med Reposaari på rundvandringar som ordnas av Visit Pori.

Reposaari är en idyllisk ö av trähus som ser ut som en fascinerande stad i miniformat. Den marina trähusstadsdelen med cirka 1 000 invånare kallas också för Räpsöö. Ön är cirka tre kilometer lång och en halv kilometer bred. Det erbjuder spektakulära havsutsikter och många intressanta detaljer.

Den skyddade och djupa naturhamnen i Reposaari har redan i århundraden varit en viktig bas för affärsmän och krigare på havet. Efter att ha grundat Björneborg 1558 skänkte hertig Johan Räpsöö åt staden "för njutning och användning" – och så har man gjort. Jordmaterialet som kommit till ön som ballast har fört med sig frön från främmande länder och under somrarna blommar exotiska växter på ön. På ön kan du fortfarande förnimma stämningen under segelfartygens tid.

Reposaari är en nationellt erkänd stadsdel i Björneborg, och av goda skäl. De skiftande trähusen, kyrkan i norsk fjällstil och fiskehamnen med sina trålare gör ön – kan man säga – pittoresk. En vandring i Reposaari är ett bra sätt att lära känna Reposaari. Den totala längden på turen som kan göras med cykel eller till fots är 6 kilometer. Man kan också cykla eller promenera olika långa sträckor om man promenerar till centrum längs skogsvägar eller stigar. Det finns en rastplats längs leden, flera bänkar samt en informationstavla och skyltar som berättar om Reposaari.

På Reposaari kan du njuta av läckra fiskrätter och beundra havets oändlighet på vågbrytaren. De steniga och lugna stränderna i Siikaranta lockar till utflykter. Du når den idylliska ön med buss, bil, båt eller kryssningsbåt (charterkryssningar och offentliga kryssningar). Du kan till exempel övernatta mitt i naturen på en campingplats, i sofistikerade flytande villor eller i den välutrustade gästhamnen.

Fjällkyrkan i norsk stil är värt ett besök – som kombination är den hexagonala kyrkobyggnaden och oktagonala klockstapeln samt minnesmärket över torpedbåten S2 i kyrkoparken som en personifikation av reposaaribornas mentala landskap.