KULTURELLA TURER MITT I BJÖRNEBORG

Här finns en kulturell tur precis när det passar dig. Njut av vintern i Björneborg och utforska de kulturhistoriska platserna i stadens centrum utomhus. Gå in på ett café för att värma dig och för att smaka på björneborgska grodbakelser.

1. SKULPTUREN POLYFONIA, ETELÄRANTA (SÖDRA STRANDEN)

Polyfonia är Eila Hiltunens skulptur som blev färdig 1987 i Eteläranta i Björneborg. Verket har svetsats av 55 syrafasta stålelement och är 3,6 meter högt. Skulpturen avtäcktes den 31 mars 1987. Verket har sitt upphov i Rosenlew-koncernens initiativ. På sommaren kan man gå ombord kryssningsbåten Charlotta bredvid Polyfonia. På Charlotta ordnas offentliga kryssningar till Räfsö och Ulvsby i juli och augusti.

Eteläranta tarjoaa upean kesäisen auringonlaskun.

 2. ETELÄRANTA (SÖDRA STRANDEN)

Gå längs Eteläranta och beundra byggnaderna som byggdes efter branden 1852 i gamla centrum, dvs. i strandkvarteren i det så kallade Sten-Björneborg. De utgör en av de mest representativa gamla stenstadsdelarna i vårt land. Området omfattar i stora drag den äldsta bebodda delen av staden Björneborg, som grundades 1558, där det första rådhuset, kyrkan och den kungliga herrgården låg, samt en livlig hamn längs älven.

Jokirantaa ja keskustaa kierretään Pori pähkinänkuoressa-kierroksella.

3. PORIGINAL GALLERIA OCH CAFE JAZZ

Björneborgs konstmuseum har en gallerilokal för tillfälliga utställningar som ligger i ett före detta tidigare saltmagasin (Eteläranta 6). Byggnaden är en fastighet i nyrenässansstil som uppfördes efter ritningar som signerades av arkitekt F. J. Lindström 1885. I Poriginal Galleria kan man se temporära utställningar och aktuell inhemsk konst och konst med ursprung i Satakunta, utan att glömma det internationella perspektivet!

Mittemot galleriet ligger ett gammalt strandmagasin som numera är känt som Cafe Jazz. Träbyggnaden är ritad av arkitekten Gustaf Nyström och byggdes 1896. Byggnaden, som ursprungligen var ett mellanlager för älvhamnen, har i många år också varit en av Pori Jazz evenemangsplatser.

Poriginal galleria

4. BJÖRNEBORGS KONSTMUSEUM

Björneborgs konstmuseum är ett museum för samtidskonst som startade sin verksamhet 1981 och ligger i det tidigare packhuset som byggdes 1860 i Eteläranta i Björneborg. Konstmuseet är känt för sina utställningar med samtidskonst. Maire Gullichsens konststiftelses permanenta samling innehåller huvudsakligen finländsk konst från sekelskiftet fram till idag. Gullichsen (född Ahlström) gjorde ett anmärkningsvärt livsverk inom den finländska bildkonsten, konstindustrin och arkitekturen. Verken av Magnus Enckell, Tyko Sallinen, Helena Schjerfbeck och Ellen Thesleff hör till den äldsta delen av samlingen. Museet har också en liten butik och ett café.

Utanför konstmuseet kan du beundra Harry Kivijärvis skulptur Lokki (Måsen).

Porin taidemuseo on nykytaiteen museo Porin jokirannassa.

5. RESTAURANG KLUBI, ETELÄRANTA 10

Till restaurang Klubi (Porin Suomalainen klubi – Svenska klubben) hör en över 160 år gammal huvudbyggnad, ett bastuhus, en stallrestaurang och en sommargård. Huset som byggdes av skeppsredare A.W. Björkman och som representerar nyklassicism blev färdigt 1854 och byggdes ut 1861. Svenska klubben i Björneborg övertog huset som mötesplats 1912 och Porin Suomalainen Klubi 1941. Klubis restauranger är öppna för alla.

Perinteikäs Ravintola Klubi sijaitsee jokirannassa.

6. SATAKUNDA MUSEUM, HALLITUSKATU 11

Satakunda museum är ett kulturhistoriskt museum som grundades 1888. Museibyggnaden är från 1973. Museets utställningar visar Björneborgs och Satakuntas färgstarka historia med ord, bilder och föremål. Satakunda Museum utsågs till Årets museum 2019.

På museets tomt fanns tidigare en kyrkogård och de två första kyrkorna i Björneborg, varav den senare förstördes i branden 1852. Innan museet byggdes fanns på tomten en park.


7. SJÖKAPTEN HEINES HUS, HALLITUSKATU 9 B

Nuvarande förvaltningscentrum för Björneborgs kyrkliga samfällighet som ligger mellan Satakunda museum och Rådhuset, mittemot Björneborgs teater, har ritats av arkitekt Ricardo Björnberg. Sjökapten Oscar Heine lät bygga huset som kombinerar olika stilriktningar 1893. Husets specialitet är ett torn som liknar en märskorg på ett skepp.

Efter sina år på havet byggde Heine ett hus för en ungkarl innan han gifte sig: huset har över tusen kvadratmeter. Heine var Björneborgs första registrerade utövare av skeppsklarering, spedition och kolverksamhet. Familjen Heine bodde på första våningen och på nedre våningen låg även företagets Björneborgskontor. Andra våningen hyrdes bland annat av borgmästare Caselius och direktör för telegrafkontoret Thesleff. Efter Oscar Heines död sålde änkan och arvingarna huset till Björneborgs församlingar 1921.

Hallituskatu 9 b Heinen talo

8. BJÖRNEBORGS TEATER, HALLITUSKATU 14

Björneborg anses vara den finskspråkiga teaterns födelseplats. Björneborgs Teater är Finlands äldsta professionella teater. Den grundades 1931 när Porin Näyttämö och Porin Työväen Teatteri slogs samman. Teatern är verksam i stadens centrum, i teaterhuset som byggdes 1884. Byggnaden är särskilt känd för huvudscenens allegoriska takmålningar. Byggnaden, som representerar nyrenässans, har ritats av den svenske arkitekten Johan Erik Stenberg. År 1974 fick teaterbyggnaden en tillbyggnad som inrymmer Lilla Scenen med sitt mellanaktscafé.

Vid sidan av Björneborgs teater finns en staty över dialektförfattare Hj. Nortamo. Statyn höggs av Yrjö Liipola 1946. 

Porin teatteri

9. RÅDHUSET OCH STATYN ÖVER HERTIG JOHAN, HALLITUSKATU 9

Till Björneborgs mest värdefulla byggnader hör rådhuset som ritades av Carl Ludvig Engel och stod färdigt 1841. Den representerar nyklassicism och är en av de få byggnader som överlevde den stora branden 1852. Zinkskulpturerna på taket föreställer Justitia, rättvisans gudinna i det antika Rom, och budbärare. Fasaden är dekorerad med en gavel med den latinska skriften Curia Arctopolis, vilket betyder ”Björnstadens förhandlingsrum”. Ovanför finns Björneborgs vapensköld. Tornklockan tillverkades av Juho Yli-Könni 1853 och den fungerar fortfarande. 
 
I rådhuset fanns ursprungligen stadsförvaltningen och rättsväsendet. Dessutom fanns i källaren ett fängelse och en finka samt brandvaktens vaktrum. Rådhustornet användes som brandtorn. 

Numera är Pori Jazz kontor på nedre våningen och lokalerna på övre våningen används för fester. På källarvåningen finns restaurangens Raatihuoneen kellari.
 
Framför stadshuset finns en staty över Björneborgs grundare, hertig Johan. Statyn gjordes av skulptören Sofia Saari 2008. Bronsstatyn föreställer hertigen i tjugoårsåldern.

Raatihuone

10. JUNNELIUSKA PALATSET, BJÖRNEBORGS STADSHUS, HALLITUSKATU 12

Huset som byggdes av kommunalråd Robert Junnelius samt konsul Hugo Rosenlew för sina familjer är också känt som Junneliuska palatset, och det blev färdigt 1895 som en ”morgongåva” till Junnelius hustru Ellen.

Renässanspalatset, som är ritat av arkitekt August Krook, är helt unikt i Finland och hör till Björneborgs mest värdefulla byggnadsarv. Byggplanen var inspirerad av den italienska renässansarkitekturen. Junnelius ville inte spara på kostnaderna för byggnaden, så han skickade arkitekten Krook för att lära sig av palatsen i Venedig och Florens.

Björneborgs stad köpte byggnaden som har varit stadshus sedan 1963. Byggnaden renoverades 2008.

Porin kaupungintalo

11. RÅDHUSPARKEN 

Rådhusparken inrymde en torg- och marknadsplats från 1600-talet fram till 1872. Några år senare förvandlades marknaden till en park i engelsk stil som arkitektoniskt betonar Rådhusets värdighet. Rådhusparken färdigställdes nästan i sin nuvarande form 1912 och är fortfarande en viktig del av landskapsbilden i centrum.

Fontänen från 1938 som skänktes av handelsråd Antti Airio är nu dold under julbelysningen, kan du gissa var? Emil Cedercreutz björnskulptur från 1913 ser ut över ett vackert snöigt parklandskap. På sommaren kan du stöta på en outtröttlig robotgräsklippare som sköter gräsmattan i området dag efter dag. Sitt på en bänk eller beundra den vackra julbelysningen i parken och njut!

Raatihuoneen kesäinen kukkaloisto ihastuttaa.

12. HOTELL OTAVA OCH KULTURHUSET ANNIS

Hotell Otava blev färdigt 1857 och fungerade som hotell fram till 1985. Nationalteaterns föregångare Finska Teatern gav sin första föreställning i Björneborg i hotell Otavas teatersal den 13 oktober 1872. I dag används den av staden.

Från och med har 1980 Kulturhuset Annis möjliggjort konstnärliga visioner för ungdomar i Björneborg i den fria stämning som huset skapar. Teater, musik, bildkonst och mycket mer. Många av Björneborgs konstnärer, dansare och skådespelare har varit elever i huset, såsom Mari Rantasila, Joonas Nordman och Tuure Boelius.

Annis kan kännas igen på den färgglada graffitin på gården. I byggnaden, som blev färdig på 1870-talet, fanns ursprungligen ett ölbryggeri som även tillverkade läskedrycker och mineralvatten.

Hotelli Otava löytyy Valtakadun varrelta.

Kulttuuritalo Anniksen värikkäät graffitit.

13. STADSLIV PÅ GALLEN-KALLELAKATU OCH PÅ SALUTORGET

I slutet av promenaden kan du se Björneborgs stadsbibliotek och statyn över Akseli Gallen-Kallela. Därifrån fortsätter vandringen till slutet av Gallen-Kallelankatu. I slutet av gatan kan du se två väggmålningar som lyser upp stadsbilden på väggarna på höghusen på Antinkatu. Husbolagen önskade att verken skulle visa musik, hamnen och björnar. Verken skapades av det Helsingforsbaserade konstnärskollektivet Multicolored Dreams.

Stanna nu en stund på gågatan för att njuta av en god måltid och för att till exempel utforska Björneborgs bryggerikultur. Som efterrätt kan du köpa härliga bakverk på Salutorget. 

Terassit keskustassa kutsuvat kesällä.

14. MOT KYRKOPARKEN

Kyrkoparken är ändhållplatsen för denna promenad. Bekanta dig längs vägen med ”Lipsanens hus” på Antinkatu och Otto Majas väggmålning på väggen i det så kallade posthuset på Valtakatu. På väggmålningen sitter en mekaniserad människofigur under ett träd.

Den välkände sångaren Danny, dvs. Ilkka Lipsanen, bodde i grossistens och klädtillverkarens August Lipsanens hus på Antinkatu 6 under sina första år. Fortsätt längs Yrjönkatu mot kyrkoparken och Eteläranta. Centrala Björneborgs kyrka är en nygotisk tegelkyrka som byggdes 1859–1863 enligt Carl Johan von Heidekens ritningar. Interiören i kyrkan och tornspiran av gjutjärn, som är sällsynt i Finland, ritades av Georg Chiewitz.

Keski-Porin Kirkko

KARTA ÖVER DEN KULTURELLA RUNDVANDRINGEN

Ahlaisten kylänraittia

Ahlainen

Culture and nature come together at Ahlainen.
Juseliuksen mausoleumi Käppärän hautausmaalla

KÄPPÄRÄ BEGRAVNINGSPLATS

Käppärä begravningsplats ligger i stadsdelen Käppärä, på Käppärä mo.
Ahlaisten kirkko ja kellotapuli

AHLAINEN KYRKA

I Ahlainen finns den äldsta kyrkan i Björneborg och den byggdes 1796!
Porin vanha hautausmaa syksyllä

BJÖRNEBORGS GAMLA BEGRAVNINGSPLATS

Björneborgs första begravningsplats låg intill kyrkan, mitt i centrum.
Eteläranta

ÄLVSTRANDEN OCH GAMLA BJÖRNEBORG

Stadshusen vid stranden och de övriga byggnaderna utgör en av de mest representativa gamla stenstadsdelarna i...
Reposaaren norjalaistyylinen tunturikirkko kuvattuna aurinkoisena päivänä.

REPOSAARI KYRKA

En kyrka i norsk fjällstil på Reposaari i Björneborg.
Raatihuone

BJÖRNEBORGS RAATIHUONE

Till Björneborgs mest värdefulla byggnader hör rådhuset som ritades av Carl Ludvig Engel och stod färdigt 1841.
Porin Teatteri Teatteritalo

BJÖRNEBORGS TEATER

Teaterföreställningar i Finlands vackraste teaterhus!
Juseliuksen mausoleumi

JUSÉLIUS MAUSOLEUM

En av Björneborgs mest berömda sevärdheter!
Euran Terassitalo ulkoa

Alvar Aaltos terrasshus i Euras Kauttua

Arkitektur, inredning och konst möts i Alvar Aaltos Terrasshus i Eura, i Kauttuas järnbruk.
Kallo

KALLO

I Kallo kan man förutom friskt surfingväder även uppleva mäktiga höststormar och en gnutta romantik.
Kulttuuritalo Annis

KULTURHUSET ANNIS

Annis är ett centrum för ungdomars kreativitet, delaktighet och självständiga aktiviteter.
Ahlströmin Ruukit

AHLSTRÖMS BRUK

Ahlströms bruksområde i Noormarkku är ett av Finlands största och mest imponerande bruksområden!
Leineperin ruukin sepänpaja

LEINEBERGS BRUK

Järnbruksmiljön från 1800-talet som ligger i Ulvila erbjuder besökarna en lugnande kulturell miljö.
-

BYGGNADSKULTURHUSET TOIVO OCH KORSMANS HUS

Bekanta dig med ett gammaldags björneborgskt hem och renovering.
-

NATURHUSET ARKKI

Naturmiljöerna i hela Satakunta samt i Bottenhavet och Kumo älv samt de djurarter som lever i dem.
Lampaan silittelyä MuuMaassa

Koivuniemen Herran Muumaa – landsbygdstemapark

I landsbygdstemaparken MuuMaa i Koivuniemen Herran Farmi kan du uppleva äkta och enkel landsbygdsstämning!
Porin kaupungintalo

BJÖRNEBORGS STADSHUS

Också känt som Junneliuska palatset.
Rosenlew-museo ulkoa

ROSENLEW-MUSEUM

Museet presenterar landskapets industriella arv.
Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme

Informationscentrum för förhistoria Naurava lohikäärme

"Den skrattande draken", flyger dig till den spännande fornhistorien, särskilt vikingatiden.
Munakari

UTFLYKTSÖARNA STORA ENSKÄR, SÄLGSKÄR OCH MUNAKARI

Dessa tre öar i Bottenhavets nationalpark är populära bland båtfarare.
Reposaari

TAKARANTA (BAKSTRANDEN) PÅ REPOSAARI OCH KLIPPINRISTNINGAR

Öppna havslandskap och flera hundra år gamla klippinristningar.
-

SATAKUNDA MUSEUM

Utställningar berättar om historien om Satakunta och Björneborg!
Reposaari

Reposaari

På Reposaari förälskar du dig i det karakteristiska bylivet och den underbara havsstämningen.
Porin taidemuseo ulkoa

BJÖRNEBORGS KONSTMUSEUM

Museet för samtida konst grundades 1981 kring Maire Gullichsen-samlingen!
Keski-Porin kirkko

CENTRALA BJÖRNEBORGS KYRKA

En nygotisk tegelkyrka som byggdes 1859–1863 enligt Carl Johan von Heidekens ritningar.
Reposaari

Reposaari BEFÄSTNINGSOMRÅDE

Befästningsområdet är ett kustförsvarssystem som byggdes på 1930-talet och som idag är ett rekreationsområde.
Selkämeren kansallispuistoa / kuva Seijä Väre

BOTTENHAVETS NATIONALPARK

Känn havets bränningar och stänk, hör vågorna skvalpa och titta långt ut över det öppna havet!
Kaljaasi Ihana

Galeas Ihana

Kom, se och upplev atmosfären från förr i tiden med ett äkta, traditionellt segelfartyg!
Kalastusvene Säpin laiturissa

EN UTFLYKT PÅ HAVET

Skärgården går under huden. Skärgården utanför Björneborg upplevs allra bäst med båt.
Lavian kirkko

LAVIA KYRKA

Lavia kyrka blev färdig 1823.
Yyterin lietteillä

YYTERIS NATURTORN

Ängar och våtmarksområden som är kända för sina fåglar och Bottenhavets nationalpark – för naturälskare!
Porin ortodoksinen kirkko

BJÖRNEBORGS ORTODOXA KYRKA

Björneborgs ortodoxa kyrka byggdes 2002.
Noormarkun kirkko

NOORMARKKU KYRKA

Stenkyrkan byggdes på samma plats som den tidigare träkyrkan som förstördes av en brand under inbördeskriget.
-

Yyteri utsiktstorn / Ohjelmamestarit

Yyteris Utsiktstorn är ett sommarcafé och beställningsrestaurang som ligger på 60 meters höjd.
Lenkkeilijä metsäpolulla

Björneborgsskogen

Björneborgsskogen är ett rekreations- och friluftsområde med otaliga stigar nära Björneborgs centrum.
Kauhaneva sumussa

Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Upplev lugnet och mystiken i vildmarkens mossar. Hitta spåren av forntida geologiska händelser.