DEN FANTASTISKT VACKRA KUSTEN FÖRTROLLAR SINA BESÖKARE

Drömmer du om en uppfriskande sommartur till kusten? Dina drömmar har besvarats, eftersom du kan använda den nya plattformen Finnish Archipelago Routes för att på nolltid planera och köpa en semesterresa till kusten och skärgården som passar just dig. Björneborg finns också med på plattformen – se de färdiga temarutterna, ändra förslagen efter dina önskemål och boka samtidigt inkvartering och aktiviteter!

PLANERA OCH KÖP DIN RESA TILL BJÖRNEBORG ENKELT VIA ONLINEPLATTFORMEN

Med hjälp av ett gemensamt projekt mellan turistorganisationer i Satakunta och Sydvästra Finland skapades en pilotplattform där turister kan planera och köpa sina semesterresor och aktiviteter. Av sevärdheter i Björneborg innehåller plattformen för närvarande Ahlströms bruksområde i Norrmark, den idylliskt vackra Räfsö, farmen Koivuniemen Herran Farmis temapark MuuMaa i Sastmola, hotellet Virkistyshotelli Yyteri och äventyrsparken Huikee i Ytterö i Björneborg.

Med hjälp av plattformen Finnish Archipelago Routes går reseplaneringen som en dans. Först väljer du en önskad temarutt som en utgångspunkt för din resa, och när du skräddarsyr den får du en precis sådan resa som du själv önskar. Därefter väljer du datum och antalet personer och rum för din resa. Sedan är det dags att välja önskat boende och semesteraktiviteter! Om du inte kör bil till Björneborg kan du kan du också lägga till en hyrbil. Därefter ska fylla i uppgifter om alla personer och betala för resan – sedan kan semestern börja!

Saaristo

FÖRÄLSKA DIG I DEN VACKRA BRUKSMILJÖN

Du kan starta denna temaresa från endera änden, vilket som bäst passar ditt eget schema. Resan går från Norrmarks bruk genom byarna Leineberg, Kauttua och Tykö till Dalsbruk. Längs bruksrutten finns det många caféer och restauranger där du kan smaka på lokalt producerade delikatesser.

De fantastiska bruksmiljöerna i Norrmark, Kauttua och Leineberg inbjuder kulturturister att förälska sig i svunna tiders atmosfär. Ahlströms bruksområde i Norrmark är ett av Finlands största och mest imponerande bruksområden och det erbjuder sina besökare kulturturer och naturupplevelser. I Norrmark finns även Villa Mairea, modernismens pärla, som är intressant för dem som beundrar modern arkitektur och Alvar Aaltos produktion. 

Ahlströmin ruukit

Även Kauttua brukspark är ett utmärkt val för fans av Alvar Aalto, då det är ett av det mest kända Aalto-destinationerna i Finland. Terrasshuset i Kauttua är ett av Aaltos mest internationellt sett betydelsefulla verk, där arkitektur, inredning och konst möts på ett underbart sätt.

Alvar Aallon Terassitalo

Järnbruksmiljön från 1800-talet som ligger i Ulvsby erbjuder besökarna en lugnande kulturell miljö. Miljön vid Leinebergs bruk med sitt brus från vattenfallet, det klinkande ljudet från smidesverkstaden, hantverksverkstäder och den unika café-restaurangmiljön i bakstugan för brukets arbetare med sina lokala hamburgare och munkar som tagits ur grytan är värd att uppleva.

Leineperin ruukin sepän mökit

ÄR DU REDO ATT GÅ IN I EN SAGOVÄRLD?

En av de färdiga temaresorna på plattformen Finnish Archipelago Routes är Gamla trähusstäder. Att promenera bland gamla trähus är som att kliva in i en sagovärld: de färgglada byggnaderna, dekorativa fasaderna och kullerstensgatorna skapar en stämning som utstrålar det förflutna.

Kesäinen Reposaari huokuu vanhanajan tunnelmaa

Björneborgs bidrag till temaresan är den idylliskt härliga Räfsö, eller Räpsö på björneborgska, som är en verklig trähusidyll. Räfsö gläder sina besökare med sin unika stämning och sina fantastiska havsutsikter. De skiftande trähusen, kyrkan i norsk fjällstil och fiskehamnen med sina trålare gör ön – kan man säga – pittoresk. 

Reposaaren torni

FAMILJERESOR NÄR DE ÄR SOM BÄST

Om du reser med hela familjen Familjeturism i skärgården och kustområdet det rätta paketet för dig och din familj! I skärgården och kustområdet hittar du nämligen olika aktiviteter för de minsta i familjen, utan att glömma föräldrarna. Denna resa som är riktad till familjer omfattar destinationer i sydvästra Finland och Satakunta. Du kan gå igenom alla destinationer eller välja dem som passar dig och din tidsplan allra bäst. Till resans höjdpunkter hör i Björneborg farmen Koivuniemen Herran Farmis temapark MuuMaa i Sastmola, hotellet Virkistyshotelli Yyteri och äventyrsparken Huikee i Ytterö.

Temaparken MuuMaa är ett äventyr på den finska landsbygden. På den gamla bondgården får man delta i många guidade aktiviteter, såsom mjölkning av en ko, insamling av ägg och utfodring av får. Det finns lekar och spel från höhoppning till piratgrottan och käpphäststallet – skratt garanteras! Mellan gårdsarbetet kan man ro på dammen eller äta picknick på stranden. Från ridning till traktorkörning, det finns massor av kul att uppleva!

Lampaan silittelyä MuuMaassa

Är ditt mål att toppa rankinglistan över världens bästa föräldrar? Ta med dina barn på äventyr till Ytterö så samlar du säkra poäng. I Ytterö kan de minsta i familjen till exempel leka på lekplatsen på stranden, bygga fantastiska sandslott och plaska i det skimrande havsvattnet.

Perhe Yyterissä

Hotellet Virkistyshotelli Yyteri ligger mitt i hjärtat av Ytterö, och dess mångsidiga tjänster och underbara natur gör att hela familjen känner sig som hemma! Hotellet erbjuder bland annat bekvämt boende, bad på spat och smakupplevelser för hela familjen. 

Virkistyshotelli Yyteri

I äventyrsparken Huikee får du utmana dig själv med roliga aktiviteter för alla åldrar! Äventyrsparkens äventyrsbana är byggd i träd på 1–13 meters höjd och är nästan två kilometer lång. Det finns 115 olika utmaningar på banan, och man tar sig vidare längs banan genom att klättra, glida eller balansera mellan träden över olika hinder: perfekt för den som gillar fart och spänning! Äventyrsparken erbjuder även dem som nöjer sig med en mindre dos adrenalin ett alternativ, nämligen en ny, lägre äventyrsbana. I Huikee finns det även fatbikes och dessutom kan de modigaste i familjen också utmana sig själva på Pumptrack-scooterbanan! 

Huikee Seikkailupuiston iloinen liitäjä valjaiden varassa