ALVAR AALTO I SATAKUNTA

Den kända arkitekten och formgivaren Alvar Aalto syns på många olika sätt i Satakunta. Man kan bekanta sig med Alvar Aaltos arbete och prägel på flera olika platser genom olika turer och evenemang.

Alvar Aalto (1898–1976), som hade en mångsidig internationell karriär som arkitekt och formgivare, är en av våra mest betydelsefulla inhemska arkitekter. Alvar Altos tidiga verk följde tidens dominerande stil, den nordiska klassicismen, men många utlandsresor formade Aaltos och hans arkitektfru Aino Aaltos stil enligt den internationella modernismens senaste strömningar.

Villa Mairea


En av de mest arkitektoniskt intressanta sevärdheterna i Björneborgsregionen är Villa Mairea som ritades som ett hem för direktören för A. Ahlström Oy och hans hustru. Alvar och Aino Aalto ritade ett hem, som blev färdigt i augusti 1939 i Norrmarks bruksområde, för sina vänner Maire och Harry Gullichsen.

Maire Gullichsen var en konstmecenat och samlare, vars utländska konstsamling visas i Villa Mairea. Läs mer om Villa Mairea www.villamairea.fi.

Du kan nå andra Aalto-destinationer i Satakunta också i Kauttua brukspark. Här får du en utmärkt bild av invånarnas liv i de lokaler som ritades av Alvar Aalto. Terasshuset i Kauttua brukspark i Eura är en funktionalistisk bostadsbyggnad ritad av Alvar Aalto och det anses vara ett av hans viktigaste verk. Terrasshuset stod färdigt 1938 och ritades för de högre funktionärerna i A. Ahlström Oy:s fabriker i Kauttua.

En av lägenheterna i huset är en utställningslokal och är inredd med gamla Artek-möbler och -lampor. I terrasshusets lägenhet ordnas tillfälliga utställningar, och möblerna i försäljningsutställningen byts ut emellanåt. Läs mer om Kauttuaområdet på www.kauttuanruukki.fi.

Visit Alvar Aalto-sivustolta löydät mm. Villa Mairean


​​​