En utflykt på havet

Skärgården går under huden. Skärgården utanför Björneborg upplevs allra bäst med båt.

På de obebyggda, karga, vackra och steniga yttre öarna i Bottenhavets nationalpark växer havtornsbuskar och blommar strandängar.

 • Tommi Salokankas båtturer går till Säppi fyrö, som har spelat en viktig roll i Bottenhavssjöfartens historia. Naturen på Säppi, som är en del av Bottenhavets nationalpark, är mångsidig och ön lockar både naturturister och fyrälskare. Fyren, som renoverades sommaren 2021, är en av de finaste i Finland och kommer att vara i all sin prakt när den firar sitt 150-årsjubileum 2023. Alla som vill kan bestiga fyren. Om du har tur kan du också få se mufflonerna som lever på ön.

  Köp dina biljetter i vår webbshop på shop.visitpori.fi. (Endast finska och engelska tillgängliga på rundturen.)

 • När du har gått i land på Iso-Ensker kan du utforska den här varierande ön längs en naturstig (1,4 km eller 3 km). Den smala stigen leder dig genom ett buskage av skäggiga träd till djävulens fält och ger dig en inblick i öns historia. Den täta granskogen i mitten av ön har en skogskänsla och myrstackar vid sidan av stigen ger ett inslag i promenaden. Alternativt kan du tillbringa dagen med att koppla av vid stranden och njuta av din egen picknick medan du beundrar havet. På ön finns en eldstad, ett kokskjul och en torrtoalett för vandraren. Denna vackra del av Selkämeri nationalparks yttre skärgård, som bevarats intakt sedan urminnes tider, kan beskrivas som unik – här är du hedersgäst hos naturen. Området är rikt på sjöfåglar, och en båttur tar dig inte bara till idylliska sommarstugöar utan också till svanfamiljer.

  Köp din biljett i webbutiken på adressen shop.visitpori.fi. (Endast finska och engelska tillgängliga på rundturen.)

 • En seglingsdag mitt i en hektisk arbetsvecka eller i slutet av en vecka är en upplevelse som piggar upp. Tack vare den avslappnade oc käcka sjömansstämningen glömmer man sina vardagsbekymmer. När repen lossas lämnas brådksa, bekymmer, telefoner och e-post på stranden. Under seglingen är du en del av besättningen ovh får höja och sänka seglen under handledning av Ihanas utbildade besättning. På båten samarbetar man.

  Mer information finns här.

 • Kryssningar i Björneborgsregionen genomförs i Nordens största deltaområde på Kumo älv.

  Björneborg-Reposaari-Björneborg kryssningen tar cirka 6 timmar och Björneborg-Ulvila-Björneborg kryssningen cirka 2,5 timmar.

  Offentliga kryssningar gör på onsdagar (Reposaari och Ulvila) och på söndagar (Reposaari) i juli-augusti fram till skolstarten. Närmare datum ges ut under våren i början av säsongen.

  Du hittar närmare information inklusive de platser där vattebussarna stannar från porinvesibussiristeilyt.fi.

Contact information