Satakuntalainen ruukkimiljöö hakee vertaistaan

Eurassa ja Ulvilassa tempaudut varmasti mukaan historian havinaan, kun upeat ruukkimiljööt Kauttualla ja Leineperissä kutsuvat kulttuurimatkailijoita ihastumaan menneiden aikojen tunnelmaan. 

Kauttuan Ruukinpuisto yksi tunnetuimpia Alvar Aalto -kohteita Suomessa

Arkkitehtuuri, sisustus ja taide kohtaavat Alvar Aallon Terassitalolla Eurassa, Kauttuan Ruukinpuistossa. Yksi talon huoneisto on sisustettu vanhoilla Artekin kalusteilla ja valaisimilla. Huoneiston sisustuksesta ja näyttelyistä vastaa intohimoinen Aalto-keräilijä, Pertti Männistö. 

Alvar Aalto suunnitteli Terassitalon Kauttuan Ruukinpuistoon ylempien toimihenkilöiden asuintaloksi vuonna 1938. Nykyisin Terassitalon huoneistossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja myyntinäyttelyn kalusteet vaihtuvat aika ajoin – uutta nähtävää ja koettavaa siis riittää! 

Alueella on myös useita muita Aallon suunnittelemia rakennuksia ja Kauttuan Ruukinpuisto onkin yksi tunnetuimpia Aalto-kohteita Suomessa.
Terassitalo on avoinna kesäkaudella (6.6. - 30.8.2020) ti-su klo 11-17 (suljettu juhannuksena).  Muina aikoina lauantaisin klo 11-15 (suljettu pyhäinpäivänä sekä joulu-helmikuussa). Muina aikoina ryhmille opastetusti sopimuksen mukaan.

Alvar Aalto -viikolla 22.8. – 30.8. Terassitalon näyttelyhuoneisto on avoinna päivittäin klo 11-20 (myös maanantaina).

Lue lisää...

Kauttuan terassitalo on yksi Suomen tunnetuimmista Alvar Aalto -kohteista.

Rouhea rautaruukkimiljöö odottaa Leineperissä

Ulvilassa VT11:n tuntumassa sijaitseva 1800-luvun rautaruukkimiljöö tarjoaa kävijälleen rauhoittavan kulttuuriympäristön kosken pauhuineen, sepän pajan kilkutuksineen, käsityöläispajoineen, näyttelyineen ja ruukin työväen leivintuvan ainutlaatuisen kahvila-ravintolamiljöön lähiruokaburgereineen ja padasta nostettuine munkkeineen. 

Ruukin tapahtumakesään kuuluu RUUKKI ENNEN WANHAAN –päivät 9.-12.7., 16.8. LÄHIRUOKAruukki ja 5.-6.9. HUOPAfestarit. Ruukin teematapahtumiin sisältyy aina työpajoja, työnäytöksiä, ohjelmaa ja myyntiä teemasta. 
 
Ruukki palvelee elokuun loppuun ti-su klo 11-17 ja syyskuun viikonloput klo 12-16. Kesän palvelutarjontaan kuuluvat kahvila-ravintolapalvelut ainutlaatuisessa ruukin työväen 1850-luvun leivintuvassa, museot, aarrerata lapsiperheille, frisbeegolf –rata, uimaranta, leikkikenttä, laiduntavat lampaat, kesäteatteria ja runsaan kymmenen käsityöläisen työ- ja myyntipajat vanhoissa seppien mökeissä.

Uusina yrittäjinä alueella aloittavat huovuttaja, keraamikko, nahkamaalari ja ihastuttavia neuleita valmistava taitaja. Luvassa on myös maalaus- ja tanssitaidetta. Kesän mittaan alueelle tulee nautittavaksi myös pieniä tarinoita ruukin historiasta.

Lue lisää...

Leineperin rautaruukkimiljöö houkuttelee kesäretkelle

Tutustu myös Noormarkun ruukkialueeseen Porissa, joka kutsuu luokseen kulinaristit ja kulttuurimatkailijat.

Lue lisää...