Satakunnan Museon kierrokset

-
-
Näillä mielenkiintoisilla, teemallisilla kierroksilla tutustutaan Porin kaupungin historiaan.

 Kierrosten kuvaukset ja hintatiedot näet alla olevasta listasta.
 

YLEISÖKIERROKSET

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät jälleen Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Kesällä tutustutaan Junneliuksen palatsiin ja syksyllä perehdytään Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 paloa. Kaupunkiopastukset ovat maksullisia: 10€ / henkilö. Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä. Lippu pitää ostaa etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.


JUNNELIUKSEN PALATSIN HISTORIAA 
Keskiviikko 26.8. klo 14.30-15.30
Torstai 27.8. klo 14.30-15.30
Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

PORIN HISTORIAA MUSEOSTA KIRKOLLE
keskiviikko 9.9. klo 17-19
Tapaaminen Satakunnan Museon aulassa (Hallituskatu 11).

Porin kaupungin ydinkeskusta sijaitsi raatihuoneen ja Etelärannan alueella 1860-luvulle asti, jolloin torikauppa siirrettiin nykyiselle kauppatorille. Opastuksella tutustutaan Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 suurpalon. Kierroksen aluksi tutkaillaan Satakunnan Museossa Porin kaupungin pienoismallia ja tilannetta ennen yhdeksättä kaupunkipaloa. Sen jälkeen lähdetään tarkastelemaan, minkälaiseksi vanha ydinkeskusta on muotoutunut 168 vuoden aikana. Kierros päättyy v. 1864 käyttöön vihityn Porin kirkon pihaan. Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki. 

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10€ tai museokortti) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). 
 

TILAUSKIERROKSET RYHMILLE

Kaupunkiopastusten hinta arkisin klo 8-17: 120 €/ryhmä
Kaupunkiopastusten hinta arki-iltaisin klo 17-20 ja viikonloppuisin: 150 €/ryhmä
Opastuskieli on suomi.
 

SUUNNISTUS PORIN HISTORIAAN
Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).
Matkan pituus n. 1,5 km, kierroksen kesto n. 2 tuntia. Ryhmän max. koko 40 henkeä.
Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki tai Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Suunnistuksella kävellään Satakunnan Museosta kaupungin vanhaan keskustaan eli Raatihuoneenpuistoon sekä Etelärantaan, jossa asui kaupungin varakkain väki. Matkalla Kirkkopuistoon ohitetaan komeita porvariskoteja sekä kaupungin vanhin silta. Matka jatkuu kauppatorin ja kauppahallin sekä Hellmanin pilvenpiirtäjän kautta kaupungin V osaan Rakennuskulttuuritalo Toivon ihastuttavaan 1800-1900 -luvun vaihteen pihapiiriin.

Opastuksesta voidaan tehdä myös lyhyempi versio, jolloin kierros päättyy Keski-Porin kirkon pihaan. Opastuksen kesto on noin 1 tunti.

Varaukset: Satakunnan Museo, p. 02 621 1063 tai sähköpostitse museon.lipunmyynti(at)pori.fi


TULEN TUHOJA VASTAAN!
Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).
Matkan pituus n. 1,5 km, kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.
Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

Porin kaupunki on palanut aikojen saatossa yhdeksän kertaa. Ensimmäinen palo oli vuonna 1571, vain 13 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Kaksi viimeistä paloa, vuosina 1801 ja 1852, tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Mutta miten tulipalojen uhkaan varauduttiin ja miten se näkyy kaupunkikuvassa nykyisin? Kävelykierros päättyy Cygnaeuksen puistoon.

Varaukset: Satakunnan Museo, p. 02 621 1063 tai sähköpostitse museon.lipunmyynti(at)pori.fi


JUNNELIUKSEN PALATSIN HISTORIAA
Tapaaminen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).
Kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 15 henkeä.
Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.

Venetsialaistyylisen, kolmikerroksisen renessanssipalatsin rakennuttivat kunnallisneuvos ja apteekkari Robert Junnelius sekä konsuli, Rosenlew-yhtiön toimitusjohtaja Hugo Rosenlew. Rakennus valmistui heidän perheilleen asuintaloksi vuonna 1895. Nykyään rakennus on Porin kaupungintalo ja yksi Porin arvostetuimmista rakennuksista. Kierroksella tutustutaan palatsin upeisiin tiloihin ja perehdytään Junneliuksen ja Rosenlewin perheiden elämään, sekä siihen, miten suvut vaikuttivat Porin kaupungin kehitykseen ja suurteollisuuden syntyyn.

Varaukset: Rosenlew-museo, p. 02 621 1866, 044 701 9510 tai sähköpostitse rosenlew-museo(at)pori.fi


PORI - MONIPUOLINEN TEOLLISUUSKAUPUNKI
Pori on ollut kautta aikain tärkeä teollisuuskaupunki. Porilaiset tehtaat ovat valmistaneet paljon erilaisia tuotteita sekä kotimaahan että ulkomaille vietäväksi, lähtien isoista lokomobiileistä pieniin tulitikkuihin, piirongeista purjekankaisiin ja uruista silitysrautoihin. Kierroksen aikana saa kokonaiskuvan siitä, miten kaupunki on muuttunut teollisuuden myötä, millä tavoin teollisuus on vaikuttanut ihmisten elämään ja miten sen vaikutus näkyy nykypäivänä.

Ryhmällä pitää olla käytössään oma linja-auto. Ryhmäkoko määräytyy bussin koon mukaan. Opas haetaan Rosenlew-museosta (Kuninkaanlahdenkatu 14). Kierroksen kesto n. 1 tunti.
Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.

Varaukset: Rosenlew-museo, p. 02 621 1866, 044 701 9510 tai sähköpostitse rosenlew-museo(at)pori.fi