Kulttuurikierros keskellä Poria 

Tässä kulttuurikierros juuri silloin kun sinulle sopii. Nauti talvisesta Porista ja tutustu keskustan alueen kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ulkoa. Pysähdy välillä kahvillaan lämmittelemään ja maistamaan porilaisia sammakkoleivoksia. 

1. Polyfonia patsas, Eteläranta 

Polyfonia on Eila Hiltusen vuonna 1987 valmistunut veistos Porin Etelärannassa. Teos on hitsattu 55 haponkestävästä teräselementistä ja 3,6 metriä korkea. Patsas paljastettiin 31.3.1987. Teos sai alkunsa Rosenlew-yhtymän aloitteesta. Polyfonia patsaan vierestä voi kesällä hypätä jokiristeilijä Charlottan kyytiin, jolla järjestetään yleisöristeilyjä heinä- ja elokuussa Reposaareen ja Ulvilaan.

Eteläranta tarjoaa upean kesäisen auringonlaskun.

 2. Eteläranta 

Kulje Etelärantaa eteenpäin ja ihaile vanhan keskustan eli ns. Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien rakennuksia. Ne muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Alue kattaa pääpiirteissään 1558 perustetun Porin kaupungin vanhimman asutetun osan, jonne sijoittuivat kaupungin ensimmäinen raatihuone, kirkko ja kuninkaankartano sekä joen varrella vilkas satama.

Jokirantaa ja keskustaa kierretään Pori pähkinänkuoressa-kierroksella.

3. Poriginal Galleria ja Cafe Jazz 

Porin taidemuseolla on käytössä vaihtuvia näyttelyitä varten galleriatila, joka sijaitsee entisessä suolamakasiinissa (Eteläranta 6). Rakennus on uusrenessanssityylinen kiinteistö, joka on rakennettu arkkitehti F.J. Lindströmin vuonna 1885 signeeraamien piirustusten mukaan. Poriginal Galleriassa nähdään vaihtuvia näyttelyitä ja ajankohtaista kotimaista ja satakuntalaista taidetta kansainvälistä näkökulmaa unohtamatta! Porin kaupungin koronarajoitusten mukaisesti Poriginal Galleria on tilapäisesti suljettuna 23.2.21 saakka.

Galleriaa vastapäätä on vanha rantamakasiini, joka nykyään tunnetaan Cafe Jazzina. Arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema puurakennus on vuodelta 1896. Alun perin jokisataman välivarastona toiminut rakennus on jo vuosia ollut myös yksi Pori Jazzin esiintymispaikka. 

Poriginal galleria

4. Porin taidemuseo

Porin taidemuseo on vuonna 1981 toimintansa aloittanut nykytaiteen museo, joka sijaitsee Porin Etelärannassa vuonna 1860 valmistuneessa entisessä pakkahuoneessa. Taidemuseo tunnetaan vaihtuvista nykytaiteen näyttelyistä. Maire Gullichsenin taidesäätiön peruskokoelma sisältää pääosin suomalaista taidetta 1900-luvun vaihteesta nykypäivään. Gullichsen (os. Ahlström) teki merkittävän elämäntyön suomalaisen kuvataiteen, taideteollisuuden ja arkkitehtuurin parissa. Magnus Enckellin, Tyko Sallisen, Helena Schjerfbeckin ja Ellen Thesleffin teokset kuuluvat kokoelman vanhimpaan osaan. Museossa myös pieni myymälä ja kahvio.
Porin kaupungin koronarajoitusten mukaisesti Porin taidemuseo on tilapäisesti suljettuna 23.2.21 saakka. 

Taidemuseon edustalla voi ihailla Harry Kivijärven julkista veistosta nimeltään Lokki. 

Porin taidemuseo on nykytaiteen museo Porin jokirannassa.

5. Ravintola Klubi, Eteläranta 10 

Ravintola Klubiin (Porin Suomalainen klubi – Svenska klubben) kuuluu yli 160-vuotias päärakennus, saunatalo, talliravintola ja kesäpiha. Laivanvarustaja A. W. Björkmanin rakennuttama uusklassismia edustava talo valmistui vuonna 1854 ja sitä laajennettiin vuonna 1861. Svenska klubben i Björneborg otti talon kokouspaikakseen vuonna 1912 ja Porin Suomalainen Klubi vuonna 1941. Klubin ravintolat ovat avoinna kaikille.

Perinteikäs Ravintola Klubi sijaitsee jokirannassa.

6. Satakunnan Museo, Hallituskatu 11 

Satakunnan Museo on vuonna 1888 perustettu kulttuurihistoriallinen museo. Museorakennus on vuodelta 1973. Museon näyttelyt esittelevät Porin ja Satakunnan värikästä historiaa sanoin, kuvin ja esinein. Satakunnan Museo valittiin vuonna 2019 vuoden museoksi.
Porin kaupungin koronarajoitusten mukaisesti Satakunnan Museo on tilapäisesti suljettuna 23.2.21 saakka.

Museon tontilla olivat aikaisemmin hautausmaa sekä Porin kaksi ensimmäistä kirkkoa, joista myöhäisempi tuhoutui vuoden 1852 palossa. Ennen museon rakentamista paikalla oli puisto. 

Satakunnan Museo

7. Merikapteeni Heinen talo, Hallituskatu 9 B 

Satakunnan museon ja Raatihuoneen välissä, Porin teatteria vastapäätä sijaitsevan, nykyisen Porin seurakuntayhtymän hallintokeskuksen, on suunnitellut arkkitehti Ricardo Björnberg. Erilaisia tyylisuuntia yhdistelevän talon rakennutti merikapteeni Oscar Heine 1893. Talon erikoisuutena on laivan märssykoria muistuttava torni. 

Heine rakennutti merillä vietettyjen vuosien jälkeen, ennen avioitumistaan, talon poikamiehen asunnoksi: neliöitä on toista tuhatta. Heine oli Porin ensimmäinen rekisteröity laivanselvitys-, huolinta- ja hiililiikkeen harjoittaja. Heinen perhe asui 1. kerroksessa ja alakerrassa sijaitsi myös Heinen liikkeen Porin konttorit. Toisessa kerroksessa asuivat vuokralla mm. pormestari Caselius ja lennätinkonttorin johtaja Thesleff. Oscar Heinen kuoltua leski ja perilliset myivät talon Porin seurakunnille vuonna 1921. 

Hallituskatu 9 b Heinen talo

8. Porin teatteri, Hallituskatu 14 

Poria pidetään suomenkielisen teatterin syntymäpaikkana. Porin Teatteri on vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Se perustettiin vuonna 1931, kun Porin Näyttämö ja Porin Työväen Teatteri yhdistettiin. Teatteri toimii kaupungin keskustassa vuonna 1884 valmistuneessa teatteritalossa, joka on kuuluisa erityisesti päänäyttämön allegorisista kattomaalauksista. Uusrenessanssia edustavan rakennuksen on suunnitellut ruotsalainen arkkitehti Johan Erik Stenberg. Teatteritaloon valmistui vuonna 1974 lisärakennus, jossa toimii Pieni näyttämö väliaikakahvioineen.
Tällä hetkellä vierailu ei ole mahdollista teatterissa, sillä uusien rajoitusten johdosta Porin Teatterin esitys- ja yleisötoiminta on peruttu 23.2.21 saakka. 

Porin teatterin sivustalla on murrekirjailija Hj. Nortamon patsas, joka on Yrjö Liipolan veistämä vuodelta 1946.  

Porin teatteri

9. Raatihuone ja Juhana herttuan patsas, Hallituskatu 9 

Porin arvokkaimpiin rakennuksiin kuuluu Carl Ludvig Engelin suunnittelema, vuonna 1841 valmistunut raatihuone. Se edustaa uusklassismia ja on yksi harvoista vuoden 1852 suurpalosta säilyneistä rakennuksista. Katon sinkkiveistokset kuvaavat Antiikin Rooman oikeudenjumalatarta Justitiaa ja airuita. Julkisivua koristaa päätykolmio, jossa on latinankielinen kirjoitus Curia Arctopolis eli ”Karhukaupungin neuvotteluhuone”. Yläpuolella on Porin vaakuna. Tornikello on Juho Yli-Könnin vuonna 1853 valmistama ja se toimii edelleen.  
 
Raatihuoneella toimivat alun perin kaupungin hallinto sekä oikeuslaitos. Lisäksi kellarissa oli vankila ja putka sekä palovartijan vartiotupa. Raatihuoneen tornia käytettiin palotornina.  

Nykyisin alakerrassa on Pori Jazzin toimisto ja yläkerran tiloja käytetään juhlatilaisuuksiin. Kellarikerroksessa toimii ravintola Raatihuoneen kellari. 
 
Raatihuoneen edessä on Porin perustajan Juhana-herttuan patsas. Patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Sofia Saari vuonna 2008. Pronssipatsas esittää parikymppistä herttuaa.

Vinkki! Raatihuoneeseen pääsee tutustumaan kesäisin opastetuilla kierroksilla

Raatihuone

10. Junneliuksen palatsi, Porin kaupungintalo, Hallituskatu 12 

Kunnallisneuvos Robert Junneliuksen sekä konsuli Hugo Rosenlewin perheilleen rakennuttama talo tunnetaan myös Junneliuksen palatsina ja se valmistui vuonna 1895 ”huomenlahjana” Junneliuksen vaimolle Ellenille. 

Arkkitehti August Krookin suunnittelema renessanssipalatsi on Suomessa täysin ainutlaatuinen ja Porin arvokkainta rakennusperintöä. Rakennussuunnitelma oli Italian renessanssiarkkitehtuurin inspiroima. Junnelius ei halunnut säästellä rakennuksen kustannuksissa, joten hän lähetti arkkitehti Krookin ottamaan Venetsian ja Firenzen palatseista oppia.

Porin kaupunki osti rakennuksen ja kaupungintalona se on toiminut vuodesta 1963. Rakennuksen peruskorjaus valmistui vuonna 2008. 

Porin kaupungintalo

11. Raatihuoneen puisto  

Raatihuoneen puistossa toimi tori- ja kauppapaikka 1600-luvulta vuoteen 1872 saakka. Pari vuotta myöhemmin tori muutettiin englantilaistyyliseksi puistoksi, joka arkkitehtonisesti korostaa Raatihuoneen arvokkuutta. Raatihuoneenpuisto valmistui lähes nykyiseen muotoonsa vuonna 1912 ja on edelleen tärkeä osa keskikaupungin maisemakuvaa.

Kauppaneuvos Antti Airion lahjoittama suihkuallas vuodelta 1938 on nyt jouluvalojen alla piilossa, arvaatko missä? Emil Cedercreutzin karhuveistos vuodelta 1913 katselee kaunista lumista puistomaisemaa. Kesällä voit törmätä väsymättömään puurtajaan eli robottiruohonleikkuriin, joka päivästä toiseen huolehtii alueen nurmikosta. Istahda penkille tai  ihaile puiston  kauniita jouluvaloja ja nauti! 

Raatihuoneen kesäinen kukkaloisto ihastuttaa.

12. Hotelli Otava ja Kulttuuritalo Annis

Hotelli Otava valmistui vuonna 1857 ja toimi hotellina vuoteen 1985 saakka. Kansallisteatterin edeltäjä Suomalainen Teatteri antoi ensimmäisen näytäntönsä Porissa Hotelli Otavan teatterisalissa 13. lokakuuta 1872. Nykyisin se on kaupungin käytössä.

Vuodesta 1980 Kulttuuritalo Annis on mahdollistanut porilaisten nuorten taiteellisia visioita talon luomassa vapaassa ilmapiirissä. Teatteria, musiikkia, kuvataiteita ja paljon muuta. Monet porilaiset taiteilijat, tanssijat ja näyttelijät ovatkin talon “kasvatteja”, kuten Mari Rantasila, Joonas Nordman ja Tuure Boelius. Porin kaupungin koronarajoitusten mukaisesti Kulttuuritalo Annis on tilapäisesi suljettuna 23.2.21 saakka.

Anniksen tunnistaa sisäpihan värikkäistä graffiteista. Alkujaan 1870-luvulla valmistuneessa rakennuksessa toimi olutpanimo, joka lisäksi valmisti virvoitusjuomia ja kivennäisvettä. 

Hotelli Otava löytyy Valtakadun varrelta.

Kulttuuritalo Anniksen värikkäät graffitit.

13. Kaupunkielämää Gallen-Kallelankadulla ja kauppatorilla 

Reitin loppupuolella päästään näkemään Porin kaupunginkirjasto sekä Akseli Gallen-Kallelan patsas, josta matka jatkuu Gallen-Kallelankadun päähän. Kadun päässä on näkymät kahteen muraaliin, jotka piristävät kaupunkikuvaa Antinkadun kerrostalojen seinissä. Taloyhtiöiden toiveena oli, että teoksissa näkyisi musiikki, satama ja karhut. Teokset on toteuttanut helsinkiläinen taiteilijakollektiivi Multicoloured Dreams. 

Pysähdy tässä kohtaa kävelykadulle nauttimaan hyvästä ruuasta ja tutustu vaikkapa porilaiseen panimokulttuuriin. Kauppatorin laidalta löytyy jälkkäriksi leipomojen ihanat leivokset.  

 

Terassit keskustassa kutsuvat kesällä.

14. Kohti kirkkopuistoa 

Kirkkopuisto on tämän kierroksen päätepysäkki. Tutustu matkalla “Lipsasen taloon” Antinkadulla sekä Otto Majan muraaliin niin sanotun postitalon seinässä Valtakadulla. Muraalissa koneellistettu ihmishahmo istuu puun alla.

Kaikkien tuntema laulaja Danny eli Ilkka Lipsanen asui tukkukauppias ja vaatevalmistaja August Lipsanen talossa Antinkatu 6:ssa ensimmäiset vuotensa. Jatka matkaa Yrjönkatua pitkin kohti kirkkopuistoa ja Etelärantaa. Keski-Porin kirkko on uusgoottilainen tiilikirkko, joka rakennettiin vuosina 1859–1863 Carl Johan von Heidekenin piirustusten mukaan. Kirkon sisustuksen ja Suomessa harvinaisen valurautaisen torninhuipun suunnitteli Georg Chiewitz. 

Keski-Porin Kirkko

Kulttuurikierroksen kartta

Tutustu myös Porin muihin nähtävyyksiin!

Junnila, reposaari

Junnilan merellinen miljöö Reposaaressa

Reposaaressa sijaitsevan Junnilan leirikeskuksen miljöö on vertaansa vailla.
Reposaaren norjalaistyylinen tunturikirkko kuvattuna aurinkoisena päivänä.

Reposaaren kirkko

Porin Reposaaressa sijaitseva norjalaistyylinen tunturikirkko.
Juseliuksen mausoleumi Käppärän hautausmaalla

Käppärän hautausmaa

Käppärän hautausmaan ainutlaatuisuutena ovat historiallisesti arvokkaat vanhat sukuhaudat sekä rakennukset.
Alvar Aallon Terassitalo

Alvar Aallon Terassitalo Euran Kauttualla

Arkkitehtuuri, sisustus ja taide kohtaavat Alvar Aallon Terassitalolla Eurassa, Kauttuan Ruukinpuistossa.
Vuojoen Kartano

Vuojoen Kartano - matkailun helmi Satakunnassa

Vuojoen Kartano Eurajoella tarjoaa monipuoliset matkailupalvelut niin yksityisille henkilöille kuin ryhmille.
-

Yyterin näkötorni

Yyterin Näkötorni on 60 m korkeudessa sijaitseva kesäkahvila ja tilausravintola.
Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme

Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme

Naurava lohikäärme lennättää sinut jännittävään muinaishistoriaan, erityisesti viikinkiaikaan.
Yyterin lietteillä

Luontotornit

Linnustoltaan tunnetut niityt ja lietteet sekä Selkämeren kansallispuisto - luontoa rakastavalle!
Reposaari

Reposaaren linnakepuisto

Linnakepuisto on 1930-luvulla rakennettu rannikkopuolustusjärjestelmä, joka toimii nykyisin virkistysalueena.
Noormarkun kirkko

Noormarkun kirkko

Kivikirkko rakennettiin samalle paikalle, josta tuhoutui tulipalossa kansalaissodan aikana entinen puukirkko.
Kallo

Kallo

Kallossa voi kokea reippaiden surffaussäiden lisäksi mahtavia syysmyrskyjä ja ripauksen romantiikkaa.
Kauppatorilta löydät lähituottajien vihannekset, kukat yms.

Kauppatori

Porin perinteikäs Kauppatori sijaitsee keskeisellä paikalla aivan kaupungin ytimessä.
Porin vesitorni

Porin vesitorni

Porin vesitorni on helposti huomattava maamerkki Porin keskustan länsilaidalla.
Kirjurinluoto ilmakuva

Kirjurinluoto

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Se on saanut suuren...
Yyterin ranta

Yyteri

Yyteri on ikimuistoinen matkailukohde ja Porin ylpeys.
Kaharin kotiseututalo

Kaharin kotiseututalo

Menneiden aikojen elämänmenoa kotiseututalossa Noormarkussa!
Lammas MuuMaassa

Koivuniemen Herran MuuMaa-landeteemapuisto

Koivuniemen Herran farmilla voit kokea aitoa ja konstailematonta maalaismeininkiä MuuMaa-landeteemapuistossa!
Raatihuone

Porin raatihuone

Porin arvokkaimpiin rakennuksiin kuuluu Carl Ludvig Engelin suunnittelema, vuonna 1841 valmistunut raatihuone.
Leineperin ruukin sepänpaja

Leineperin ruukki

Ulvilassa sijaitseva 1800-luvun rautaruukkimiljöö tarjoaa kävijöille rauhoittavan kulttuuriympäristön.
-

Satakunnan Museo

Vuoden museo 2019 -tittelillä palkittu maakuntamuseo, jonka näyttelyissä esillä Satakunnan ja Porin historia!
Vene merellä taustanaan tuulimyllyt

Suomen Hyötytuulen opastuskeskus, Reposaari

Tuulipuiston läheisyydessä Reposaaren maantien varrella sijaitsee Suomen Hyötytuulen Opastuskeskus.
Hallituskatu 9 b Heinen talo

Porin seurakuntayhtymän hallintokeskus "Heinen talo"

Merikapteeni Heinen 1893 rakennuttama talo, jonka erikoisuutena on laivan märssykoria muistuttava torni.
Porin taidemuseo ulkoa

Porin taidemuseo

Rohkea ja kokeilunhaluinen nykytaiteen museo!
Porin kaupungintalo

Porin kaupungintalo

Robert Junneliuksen sekä Hugo Rosenlewin perheilleen rakennuttama talo tunnetaan myös Junneliuksen palatsina.
Reposaari

Reposaaren Takaranta ja kalliokaiverrukset

Avomerimaisema ja kalliokaiverruksia vuosisatojen takaa.
-

Luontotalo Arkki

Museo esittelee koko Satakunnan sekä Selkämeren ja Kokemäenjoen luonnonympäristöjä ja niillä asuvia eläinlajeja.
Porin vanha rautatiesilta sumuaamuna

Vanha rautatiesilta

Ruostunut rautatiesilta on erityisen suosittu valokuvaharrastajien keskuudessa.
Rosenlew-museo ulkoa

Rosenlew-museo

Kurkista Porin ja koko Satakunnan teolliseen historiaan Rosenlew-museossa!
Munakari

Iso-Enskerin, Seliskerin ja Munakarin retkeilysaaret

Nämä kolme Selkämeren kansallispuiston saarta ovat veneilijöiden suosimia retkikohteita.
Kaljaasi Ihana

Kaljaasi Ihana

Tule, näe ja koe vanhanajan tunnelma aidolla, perinteisellä purjelaivalla!
Lavian kirkko

Lavian kirkko

Lavian kirkko valmistui 1823.
Porin ortodoksinen kirkko

Porin ortodoksinen kirkko

Porin Ortodoksinen kirkko valmistui vuonna 2002.
Poriginal galleria

Poriginal galleria

Vaihtuvia näyttelyitä ja ajankohtaista kotimaista taidetta kansainvälistä näkökulmaa unohtamatta!
Eteläranta

Jokiranta ja Kivi-Pori

Rannan kaupunkitalot ja muut rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia Suomessa.
Kauhaneva sumussa

Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Koe erämaisten soiden rauha ja mystiikka. Löydä muinaisten geologisten tapahtumien jäljet.
Reposaari

Reposaari

Puutaloja ja tuhansia taruja! Reposaaressa ihastut omaleimaiseen kylämeininkiin ja upeaan meritunnelmaan.
Herrainpäivien luontopolku sopii koko perheelle.

Porin luontopolut ja -reitit

Pori on lähellä luontoa, ja erilaisia luonto- ja lenkkeilypolkuja löytyy niin läheltä kuin kaukaa.
Hanhipuiston näyttelypuutarha

Hanhipuisto

Kiinteästi Satakunnan vihertietokeskuksen yhteydessä sijaitseva Hanhipuisto on hyvin Satakunnassa menestyvien puu...
Ahlaisten kylänraittia

Ahlainen

Kulttuuri ja luonto yhdistyvät Porin pohjoisimmassa kaupunginosassa, Ahlaisissa.
Lenkkeilijä metsäpolulla

Porin metsä

Porin metsä on lukuisten polkujen halkoma ulkoilu- ja virkistysalue Porin keskustan tuntumassa.
Kulttuuritalo Annis

Kulttuuritalo Annis

Annis on nuorten luovuuden, osallisuuden ja omaehtoisen tekemisen keskus.
Ahlströmin Ruukit Villa Mairea

Alvar Aalto Satakunnassa

Tunnettu arkkitehti ja muotoilija Alvar Aalto on monipuolisesti esillä Satakunnassa. Alvar Aallon työhön ja...
Hotelli Otava

Hotelli Otava

Lopettaessaan Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut hotelli-ravintola.
Keski-Porin kirkko

Keski-Porin kirkko

Keski-Porin uusgoottilainen tiilikirkko rakennettiin vuosina 1859–1863.
Porin kansallinen kaupunkipuisto - ilmakuva Kirjurinluoto ja Eteläranta

Porin kansallinen kaupunkipuisto

Luonnon helmassa, keskellä kaupunkia.
-

Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo

Tutustu entisajan porilaiseen kotiin ja korjausrakentamiseen.
Juseliuksen mausoleumi

Juséliuksen mausoleumi

Yksi Porin tunnetuimmista nähtävyyksistä!
Ahlaisten kirkko ja kellotapuli

Ahlaisten kirkko

Ahlaisista löytyy Porin vanhin kirkko, joka valmistui vuonna 1796!
Selkämeren kansallispuistoa / kuva Seijä Väre

Selkämeren kansallispuisto

Tunne meren tyrskyt ja pärskeet, kuule laineiden liplatus ja katsele kauas ulapalle!