Kulttuuria ja rikoksia kesän kävelykierroksilla!

Tiedätkö esimerkiksi miten Porin poliisilaitos on aikoinaan toiminut? Entä kenen hautapaadessa Käppärän hautausmaalla on musta pantteri? Entäpä tiedätkö kuinka monella kuuluisuuden henkilöllä on yhteyksiä Reposaareen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen kesän 2022 kävelykierroksilla!

Tutustumiskierros Porin teatteriin

Kuinka teatteriesitys syntyy? Kuka suunnittelee rooliasut? Miten näyttelijä toimii, jos vuorosanat unohtuvat? Mitä maskeeraaja tekee? Entä miltä näyttää Idän pikajunan lavastuksen pienoismalli? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen opastetulla teatterikierroksella. Teatterin oma opas tutustuttaa sinut erilaisia kädentaitoja hyödyntävien osastojen toimintaan ja kuulet hauskoja kommelluksia esityksistä vuosien varrelta.

Huom! Kierroksella kuljetaan myös portaissa.

Kierroksen kesto on 1h.

Katso lisää tästä linkistä.

Teatteri
Porin Teatterin teatterisali, by Visit Pori / Porin teatteri

 

RIKOKSIA, RÖTÖKSIÄ JA ROSOISUUTTA

Rikoskävely

Porin rikoskävelyllä kuljetaan synkkää reittiä Porin rikoshistorian syövereihin rikosten ja rötösten jalanjäljissä. Kävelykierroksella vieraillaan myös tapahtumapaikoilla ja kuullaan tositarinoita Porissa tapahtuneista rikoksista historian valossa.

Kierroksen kesto on n. 1,5 h-2h (riippuen ryhmän kävelynopeudesta) ja kuljettava matka on reilut 2,5km. Kierros on suunnattu aikuisille, eikä sitä suositella lapsille.

Katso lisää tästä linkistä.

Rikoskävely
Rikoskävely, by Visit Pori

 

Kesäillan kummituskävely 2022

Porilaisia kummitustarinoita ja Porin historiaa Kivi-Porin alueella kuljettavalla kävelykierroksella. Säänmukainen vaatetus + mahd. sateenvarjo. 

Kierros on suunnattu aikuisille, eikä sitä suositella lapsille. K-18. 

Porin kummituskävely on Suomen vanhin kummituskävelykierros.

Raatihuone
Kummituskävely-Raatihuone, by Visit Pori / Minna Koivistoinen

 

HISTORIAN HAVINAA JA PAASIEN TARINAA

Mausoleumin, kappelien ja paasien tarinaa – puistokävely Käppärän hautausmaalla

Tällä opastetulla hautausmaakierroksella/puistokävelyllä Käppärän hautausmaalla, tutustutaan historiallisiin hautapaaseihin taiteilijoista kauppaneuvoksiin sekä taideteoksiin, kuullaan Juseliuksen Mausoleumin upea tarina ja paljon muuta.

Kenen hautapaadessa on musta pantteri? Lähde, ota ystäväsi mukaan ja anna oppaan johdattaa sinut mielenkiintoisiin hautapaasien tarinoihin!

Kierroksen kesto on noin 1,5h

Huom! Sunnuntaikierrosten (17.7. ja 31.7.) hinta 15€/hlö.

Katso lisää tästä linkistä.

Juseliuksen mausoleumi
Juseliuksen mausoleumi, by Visit Pori

 

Muistot elävät – Porin vanhan hautausmaan kävelykierros

Tällä opastetulla kierroksella tulee tutuksi mielenkiintoinen Vanha hautausmaa. Vanha hautausmaa jäi pois käytöstä v. 1884, mutta muistot elävät.

Ulvilan kirkkoherra ja hovisaarnaaja Fredrik Lebell vihki vanhan hautausmaan käyttöön vuonna 1809. Maantiekadun puolella on edelleen sama jykevä kiviaita, joka siihen rakennettiin vuonna 1816. Aidan ulkopuolella kulkevasta vanhasta Turuntiestä on jäljellä muistomerkki ja mukulakiveys vesitornin vieressä.

Kierros alkaa vanhalta Turuntieltä jatkuen vanhalle hautausmaalle. Siellä opas johdattaa teidät vanhan hautausmaan ja vanhojen hautapaasien saloihin.

Kierroksen kesto on noin 1h .

Katso lisää tästä linkistä.

Vanhan hautausmaan vanhoja metallisia risteiä
Vanha hautausmaa, by Armi Mäkinen / Visit Pori

 

KAUPUNGINOSAKÄVELYT

5. kaupunginosan historiaa -kävelykierros

Opastettu kierros Porin 5. kaupunginosassa, joka puhekielessä tunnetaan nimellä Viikkari. Kävelykierros vie aikamatkalle 1800-luvun puutaloalueelle, joka alun pitäen oli merimiesten ja käsityöläisten asuinaluetta. Yleiset saunat, vesikärryt, limonadi-, olut- ja jäätelökärryt ovat kadonneet ja työväen hellahuoneet ovat saaneet uuden elämän, mutta vanhat talot pihapiireineen sekä niiden tarinat ovat säilyneet.

Kierroksen kesto on noin 1,5h.

Katso lisää tästä linkistä.

Punainen ja keltainen puutalo Viikkarissa
Viikkari, by Visit Pori

 

6. kaupunginosan historiaa -kävelykierros

Opastettu kierros Porin 6. kaupunginosassa, joka puhekielessä tunnetaan myös nimellä Kuukkari. Kuudennen osan historia alkaa vuoden 1852 suurpalon jälkeisestä kuoppakaupungista jatkuen työläiskaupunginosaksi olutpanimoineen, tiilitehtaineen, hellahuoneineen. Opastetulla kierroksella selviää myös, kuka oli Gustaf Svensberg, jolla on nimikkokatu ja -puisto sekä komea hautamonumentti.

Kierroksen kesto on noin 1,5h.

Katso lisää tästä linkistä.

Vihreää puutalorakennusta kuudennessa kaupunginosassa.
Kuukkari, by Visit Pori

 

Malminpäästä Linnan kautta Viikkariin

Kierrellään kävellen Porin keskeisiä osia, kuullaan tarinoita Porista ja nähdään niin arvokasta kuin rouheaakin 'cityä'. Keskikaupunki on työnteon, asumisen sekä vapaa-ajan ja kulttuurin keskus!

Tule katsomaan mitä kulman takaa löytyy oppaan kera. Kierroksen kesto vain 1h!

Katso lisää tästä linkistä.

Pohjoispuisto
Malminpäästä Linnan kautta Viikkariin-kävelykierros, by Armi Mäkinen / Visit Pori

 

TUHANSIEN TARINOIDEN REPOSAARI

Kesän 2022 uutuuskierros: White Nights!

Valkeat yöt -elokuvan kohtauksia kuvattiin Porin Reposaaressa kesällä 1984. Amerikkalais-englantilaisen filmiryhmän tulo saareen sekoitti monen pään. Maailmanluokan elokuvatähdet tallustelivat rennonoloisina pitkin Reposaaren Kirkkokatua. Sadat paikalliset saivat jännittävää työtä elokuva-avustajina tai tuotannon puolella. Reposaarelainen muusikko, Sini Tuomisalo, pääsi töihin elokuvaan casting assistentiksi.

Koe tuon ihmeellisen kesän hetket Sinin opastuksessa. Vai onko se Sini?! Onko hän sittenkin joku muu? Tule, näe ja koe!

Kierroksen kesto 1,5h ja kierrokselle kannattaa laittaa riittävästi vaatetta päälle, Reposaaressa meren rannalla tuulee aina.

Katso lisää tästä linkistä.

White Nights-kävelykierros
White Nights-kävelykierros, by Sini Tuomisalo

 

Aikamatka Reposaaren värikkääseen historiaan – hautuumaan kävelykierros

Puutarhamainen pieni hautuumaa (kuten reposaarelaiset hautausmaata kutsuvat) kertoo monta kiinnostavaa tarinaa räpsööläisistä - työläisistä ja herraskaisista. Elämä pikkuruisessa saaressa oli 1800- luvulta 1960- luvulle hyvin kansainvälistä ja kiehtovaa.

Tällä kierroksella Reposaarelainen tarinankertoja ja muusikko Sini Tuomisalo johdattaa sinut Reposaaren värikkääseen historiaan purjelaivojen, merimiesten ja vilkkaan satamatoiminnan ajalta Reposaaren hautuumalla.  "Ihmeellistä on ymmärtää se, miten paljon purjelaivojen tuoma painolastimaa on muuttanut Reposaareen muotoa ja kasvattanut pinta-alaa."

Kierroksen kesto on 1,5h ja osallistujia suositellaan pukeutumaan lämpimästi, meren rannalla tuulee aina.

Katso lisää tästä linkistä.

Reposaaren hautausmaa
Reposaaren hautausmaa, by Viivi Lähteenmäki

 

Tarinatuokio Lontoon kallioilla

Lähde Sini Tuomisalon matkaan Lontoon kallioille Reposaareen nauttimaan päivästä ja kuulemaan kuuluisien henkilöiden yhteyksistä Reposaareen.

Eino Grön. Jussi Hakulinen. Kelpo Gröndahl. Juha Mieto. Presidentti Sauli Niinistö ja rva Jenni Haukio. Urho Kekkonen. Mauno ja Tellervo Koivisto. Markus Similä.  Miten kaikki liittyvät Reposaareen? Sen Sini Tuomisalo, reposaarelainen muusikko ja tarinankertoja, sinulle paljastaa - Lontoon kallioilla.  Tarinoiden lomassa voit nauttia omista eväistäsi.

Kierroksen kesto on 1,5h. Kierrokselle voi ottaa mukaan omat eväät sekä uimapuvun, uimassa voi käydä joko ennen tai jälkeen kalliohetken.

Katso lisää tästä linkistä.

kollaasi julkkiksia
Julkkiksia Reposaaressa-kollaasi, by Sini Tuomisalo

Osta liput kierroksille ennakkoon verkkokaupasta shop.visitpori.fi tai Visit Porista, Yrjönkatu 13.

Lähr ny kävelee!