Kierrokset Noormarkun ruukilla

Villa logolla
Villa logolla

Ahlströmin ruukilla Noormarkussa on tarjolla useita mielenkiintoisia tilauskierroksia ryhmille sekä yleisökierroksia. Kierrosten kuvaukset ja hintatiedot alla olevassa listassa.

Yleisökierrokset

Noormarkun ruukilla järjestetään opastettuja kävelykierroksia kesäkaudella. Katso ajankohdat alla olevasta listasta ja kierrosten tarkempi sisältö Noormarkun ruukin sivuilta.


Kierrosten aiheina esimerkiksi Sotien aika Noormarkussa ja Ahlströmillä, Sahamuseo ja ruukkikierros, Ahlström Voyage sekä Alvar Aallon jalanjäljillä. Hinnat ja lisätiedot löydät Noormarkun ruukin sivuilta.

 

Tilauskierrokset ryhmille


Sotien aika Noormarkussa ja Ahlströmillä

Tammisunnuntaina 1918 syttyi sisällissota. Siitä alkoi tapahtumien ketju, jonka vaikutukset näkyivät Noormarkussa hyvin pitkään. Opastetulla kierroksella perehdytään sisällissodan tapahtumiin, niiden taustoihin ja maamme kahtia jakaneen sodan moninaisiin vaikutuksiin.

Talvi- ja jatkosodan vuosina 1939-1944 Ahlströmin paperitehtaiden tuotanto laski viennin vaikeuduttua, mutta sotatarvikkeiden osuus tuotannosta nousi puolestaan merkittäväksi. Ahlströmin suvun perheitä oli sotavuosina hajallaan: miehiä palvelemassa isänmaata, naisia lottina ja jälkikasvua sotalapsina Ruotsissa. Kaikesta kuitenkin selvittiin.

Opastettu kierros alkaa Ahlström Voyage -näyttelystä osoitteesta Makkarakoskentie 34.

Hinta: 15 €/hlö
Ryhmäkoko: min. 8 hlöä
Kesto: n. 75 min


Alvar Aallon jalanjäljillä Noormarkussa - Ahlströmin ja Aallon yhteistyö 1930-1950 -luvuilla

Kulttuurikierroksen aikana tutustutaan oppaan johdolla arkkitehti Alvar Aallon ja Ahlströmin pitkäaikaiseen yhteistyöhön, joka sai alkunsa Maire ja Harry Gullichsenin sekä Aino ja Alvar Aallon ystävyydestä. Kierroksella perehdytään Aallon ja Ahlströmin yhteistyön tuloksiin useilla Ahlströmin teollisuuspaikkakunnilla sekä mielenkiintoisiin, toteutumattomiin suunnitelmiin Noormarkun ja Kauttuan ruukeissa. Villa Maireaan tällä kierroksella tutustutaan ulkopuolelta.

Opastetun kävelykierroksen aikana on mahdollisuus tutustua myös upeaan ruukkialueeseen kokonaisuudessaan. Liikuntarajoitteisia pyydetään huomioimaan, että kierroksella liikutaan sään salliessa ulkona. ​Kohteiden välinen etäisyys n. 1 km. Näyttelytilassa on hissi.

Hinta: 15 €/hlö
Ryhmäkoko: min. 8 hlöä
Kesto: n. 75 min


Makkarakosken Sahamuseo

Makkarakoskella Noormarkun ruukin sydämessä sahattiin yli 200 vuotta. Sahalla pääsee tutustumaan sahalaitoksen koko elinkaareen, sillä aluksi saha toimi vesivoimalla, sitten höyryvoimalla ja lopuksi sähkövoimalla. Vastaavaa sahaa ei löytyne muualta Euroopasta. Saha museoitiin vuonna 2014. Saha paloi vuonna 1875, jolloin nykyinen sahalaitos rakennettiin sen paikalle. Makkarakosken sahan raamit seisahtuivat helmikuussa 1956 ja lopullisesti toiminta sahalla päättyi vuonna 1957. Sahan alkuperäinen, 1800-luvulta peräisin oleva laitteisto jäi tuolloin niille sijoilleen. Tästä syystä saha on pitänyt sisällään palan teollisuushistoriaa, joka on säilynyt koskemattomana lähes 60 vuotta.

Sahamuseo on avoinna tilauksesta. Tiedustele myös ns. avoimia ryhmiä.

Hinta: 12 €/hlö
Ryhmäkoko: min. 8 hlöä
Kesto: n. 1 tunti


Ahlström Voyage -näyttely Noormarkun ruukissa  

Vanhassa rautapajassa sijaitseva Ahlström Voyage -näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Ahlström-yhtiöiden historiasta vuodesta 1851 alkaen aina nykypäivään asti. Näyttely esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia, esimerkiksi useita Alvar Aallon suunnittelemia Savoy-maljakon uniikkikappaleita, näyttävän kokoelman Tapio Wirkkalan tuotantoa ja Timo Sarpanevan Orkidean. Alakerrassa on muun muassa Taina Pailoksen valmistama Noormarkun ruukkialueen pienoismalli, joka havainnollistaa ruukin kokoa ja sen rakennusten suhteita toisiinsa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös Ahlströmin suvun eri vaiheisiin ja suomalaiseen säätyläiselämään 1800–1900-luvuilla.

Ahlström Voyage -näyttely sijaitsee osoitteessa Makkarakoskentie 34 B.

Hinta: 15 €/hlö
Ryhmäkoko: min. 8 hlöä
Kesto: n. 1,5 tuntia


Arkkitehtuuria, taidetta ja elämää Noormarkun ruukissa 

Noormarkun ruukin perusti vapaaherra Carl de Camall vuonna 1806. Varsinaiseen kukoistukseensa se nousi vuonna 1870 siirtyessään Ahlströmin suvun hallintaan. Ruukin alue laajeni ja kehittyi merkittävästi ja suku on myös rakentanut alueelle kolmen sukupolven kodit. Poikkeuksellisen suuri yksityisalue kauniine puistoineen ja rakennuksineen on todellakin näkemisen arvoinen. Kulttuurikierroksen aikana ruukkialueella tutustutaan oppaan johdolla sekä maailmankuuluun Alvar Aallon suunnittelemaan taidekoti Villa Maireaan että Ahlström Voyage -näyttelyyn. Näyttelytila sijaitsee vanhan pajan yläkerrassa. Opastetun kävelykierroksen aikana on mahdollisuus tutustua myös upeaan ruukkialueeseen kokonaisuudessaan. Kulttuurikierros ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Kulttuurikierros sisältää ruokailun Noormarkun Klubilla.

Kierroksen hinta ma-pe: 46 €/hlö (lounas tarjolla klo 11-14, ryhmäkoko min. 8 hlöä)
Kierroksen hinta arki-iltaisin ja lauantaisin: 60 €/hlö (ryhmäkoko min. 15 hlöä)
Opastuksen kokonaiskesto: 2 - 2,5 tuntia (Villa Mairea n. 45 min ja Ahlström Voyage n. tunti, kohteiden välinen etäisyys n. 500 m)

Kulttuurikierros ilman Villa Mairean opastusta alkaen 29 €/hlö.
Kysy myös eläkeläisalennuksesta ja majoitustarjouksesta!