Käppärän hautausmaa

Juseliuksen mausoleumi Käppärän hautausmaalla
Käppärän hautausmaa
Juseliuksen mausoleumi Käppärän hautausmaalla
Käppärän hautausmaa
Käppärän hautausmaan ainutlaatuisuutena ovat historiallisesti arvokkaat vanhat sukuhaudat sekä rakennukset.


Käppärän hautausmaa sijaitsee Käppärän kaupunginosassa Käppärän kankaalla. Hautaukset vanhalla hautausmaalla Hampustenmäellä lopetettiin ja Käppärän hautausmaa vihittiin käyttöön 29.6.1884 silloisella Hirsipuunmäellä. Noin sadan vuoden ajan lähes kaikki porilaiset haudattiin Käppärän hautausmaalle.

Käppärän hautausmaan ainutlaatuisuutena ovat sen historiallisesti arvokkaat vanhat sukuhaudat sekä rakennukset; 1800-luvulla rakennettu Pieni kappeli sekä 1900-luvulla valmistuneet Iso kappeli ja Juséliuksen mausoleumi. Ison kappelin ulkoseinää koristaa reliefi Enkeli ja purjeenlaskija, jonka on suunnitellut Jussi Vikainen.

Keskellä Käppärän hautausmaata sijaitsee Juséliuksen mausoleumi, ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Lue lisää mausoleumista täältä.

Mausoleumin lisäksi Käppärän hautausmaalla on muitakin merkittäviä muisto-merkkejä. Rosenlewin tehtaiden pommituksen yhteydessä menehtyneiden sekä vuoden 1918 punaisten muistomerkin lisäksi hautausmaalla on lukuisia historiallisesti arvokkaita yksittäisiä hautamuistomerkkejä. Ison kappelin ja mausoleumin välissä on Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki. Se paljastettiin hautausmaan 100- vuotisjuhlien yhteydessä 1.9.1985. Muistomerkin suunnitteli Kaj Nordman ja tekstin laati professori Unto Salo. Käytävän toisella puolella on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen pronssista vuonna 1954 valmistama Tyttö, lintu ja kala -suihkuallas.

Käppärän hautausmaa on osa Porin kansallista kaupunkipuistoa.

Lähde tutustumaan mausoleumin, kappelien ja paasien tarinoihin opastetulla puistokävelyllä Käppärän hautausmaalla! Katso lisää: shop.visitpori.fi.

Aukioloajat

Talvikaudella syyskuusta huhtikuuhun mausoleumi on avoinna sunnuntaisin klo 12–15. Erillisiä maksullisia varauksia voi tehdä syyskuulle, muina aikoina varauksia ei oteta. Varaukset puhelimitse 0400 309 782 tai sähköpostitse juuli.gronstrand@evl.fi

Mausoleumi on suljettu poikkeuksellisesti pääsiäisenä, juhannuksena sekä jouluna.

 

Yhteystiedot:

Kellarikuja 2
28120 Pori
30M
31
32
35
37
38
40
40M
41