jouluinen keskustakierros

Lähde lasten kanssa viettämään aikaa keskustaan. Useat leikkipuistot ja nähtävyydet viihdyttävät koko perhettä! Kulje kävellen, autolla tai pyöräillen ja bongaile keskustan lukuisia kausivaloja.

1. Kauppatori

Kauppatorin Satakielilavalla joulutunnelmaan virittäydytään perinteisen näyttävän asetelman siivin. Kauppatorilla pääsee ihastelemaan valotähtiä, valaistua lumiukkoa ja poroja. Lumiukon seuraan on tänä vuonna saatu myös havutonttuja.

Kahvilat torin laidalla pyytävät pysähtymään hetkeksi. Pysähtykä lämmittelemään ja nauttimaan sämpylöistä ja pillimehusta. 

Torin lavan joulukoristeet
Torin lava joulu, by Viivi Lähteenmäki

 

2. Eetunaukio

Torilta on hyvä lähteä kävelykatua pitkin kohti Eetunaukiota. Useat jouluiset näyteikkunat ja porilainen elämänmeno tulevat tässä kohtaa tutuiksi. Eetunaukion lavalle voi hypätä matkan varrella esiintymään!

Eetunaukion lavan ympäristö huurteessa
Eetunaukion lavan ympäristö huurteessa, by Kirsi Vahtokari

 

3. Puistot ja Luontotalo Arkki

Matka jatkuu puistoja pitkin kohti Raatihuonetta. Hauskat elämystaideteokset ihastuttavat matkalla ja puistojen risteyksen kohdilla voit piipahtaa vaikkapa ihailemassa ulkoa Luontotalo Arkkia (Pohjoispuisto 7), joka on osa Satakunnan museota.


Museo esittelee koko Satakunnan sekä Selkämeren ja Kokemäenjoen luonnonympäristöjä ja niillä asuvia eläinlajeja. Arkin näyttelystä löytyvät mm. Säpin saari mufloneineen, suurpedot, suiston harmaahaikarat ja Paratiisinlehto majavan asuinpaikkana. Lisäksi pienimpien vieraiden käytössä on majakka, lintutorni ja karhunpesä.

-
Luontotalo Arkki, by Vera Liljanko / Visit Pori

 

4. Akseli Gallen-Kallelan patsas ja Porin kirjasto

Matka jatkuu Pohjoispuistoa pitkin ja matkan varrella voi sanoa heipat myös Akseli Gallen-Kallelalle. Kukas herra hän on, kysyy jälkikasvu? No yksi Suomen merkittävimmistä taidemaalareista, joka syntyi ja varttui Porissa.

Poikkea tässä kohtaa vaikkapa Porin kaupunginkirjaston lastenosastolle lainamaan jännittävää iltalukemista koko perheelle (Gallen-Kallelankatu 12). 

Porin pääkirjaston lastenosasto
Kirjaston lastenosasto, by Visit Pori

 

5. Päämääränä Raatihuone

Jatka matkaa Pohjoispuistoa pitkin Raatihuoneelle. Siellä jos jossain riittää ihasteltavaa. On karhupatsasta, pimeässä tuikkivia jouluvaloja ja kummallinen kupu, jonka alla aina kesäisin on suihkulähde. Ehkäpä pieni piiloleikki puistomiljöössä sallii aikuislle hetken nauttia englantilaishenkisen puiston upeasta tunnelmasta. Ympärillä kohoavat niin Porin kaupungintalo, Raatihuone kuin Porin teatteritalo. Löytyypä teatteritalon kupeesta myös lasten leikkipuisto, jossa energiat saa rutistettua irti.

raatihuoneenpuisto joulun aikaan
Raatihuoneen joulukuusi, by Visit Pori / Johanna Honkanen

 

6. Kohti Etelärantaa

Tässä kohtaa voit miettiä riittääkö virta vielä Kirjurinluotoon, joka on enää ihan kivenheiton päässä vai onko jo paluumatkan aika. Raatihuoneelta voi lasketella nopeasti Etelärantaan Teatterikatua pitkin, jossa valinnan voi tehdä.

Eteläranta talvella
Eteläranta talvella, by Visit Pori / Johanna Honkanen

 

a. Kirjurinluotoon mars

Etelärannasta voi jatkaa suoraan Kirjurinluotoon. Talviaikaan pääset Kirjurinluotoon Raumansillan kautta. Kirjurinluodossa jos jossain voisi kuluttaa aikaa, vaikka päivän tai kaksi! Ympäri vuoden pääset nauttimaan yhdestä Suomen upeimmista leikkipuistoista: Pelle Hermannin leikkipuistosta, josta löytyy nykyään myös musiikkileikkipaikka!

 

b. Etelärannan tai Kivi-Porin kautta takaisin torille

Paluumatkalla voi vielä ihastella Etelärannan ihastuttavaa jokimaisemaa. Lähistöltä löytyvät niin Satakunnan museo, Porin taidemuseo kuin Keski-Porin suuri kirkko.

Torille pääsee kätevästi takaisin Selim Palmgreninkatua, Antinkatua tai Yrjönkatua pitkin. Matkan varrella voi ihailla värikkäitä vanhoja kaupunkitaloja tai Valtakadun suurta seinämaalausta, jossa koneellistettu ihmishahmo istuu puun alla.

Perillä kauppatorin kulmilla voi vielä piipahtaa lukuisissa ravintoloissa ja kahviloissa!

Rakennus Kivi-Porissa
Kivi-Porin rakennus, by Visit Pori