Jokiranta ja Kivi-Pori

Eteläranta
Etelärannan kaunis maisema
Porin jokiranta
Eteläranta
Raatihuone
Eteläranta
Etelärannan kaunis maisema
Porin jokiranta
Eteläranta
Raatihuone
Jokiranta ja Kivi-Porin alue ovat arvoalueita. Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia Suomessa. Palon jälkeen määräysten mukaan alueelle ei saanut rakentaa muita kuin kivitaloja. Tyyliltään talot edustavat lähinnä uusrenessanssia. Suurin osa taloista on Porin kaupunginarkkitehtinä vaikuttaneen C.J. von Heidekenin suunnittelemia.

Joen eteläpuolinen vanha keskusta on rakennettu väljän ruutuasemakaavan mukaisesti. Etelärantakadun varrella olevien rakennusten pihat ovat umpipihoja. Niissä sijaitsee asuinrakennusten lisäksi talousrakennuksia, joista osa on rakennettu kauppiaiden varastoiksi, osa karja- ja heinäsuojiksi ja ruoka-aitoiksi.

Jokirannalla on maisemallisten arvojen lisäksi tärkeä rooli tapahtuma-alueena, sillä Eteläranta muuntuu esimerkiksi joka heinäkuu jazz-kaduksi Pori Jazz Festivalin ajaksi ja syksyllä Silakkamarkkinoiden tapahtuma-alueeksi.

Jokiranna maisema on yksi Porin merkittävämpiä ja tunnetuimpia nähtävyyksiä, johon yhdistyy joen toisella puolella sijaitseva Kirjurinluoto sekä Puuvillatehtaan alue.

Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Tutustu esimerkiksi Raatihuoneeseen, Junneliuksen palatsiin ja upeaan Porin teatteriin. Alue sijoittuu Etelärannan ja Valtakadun välille, jossa kivisten kauniiden rakennusten lisäksi löytyvät myös Porin museoista Satakunnan museo ja Porin taidemuseo. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa.

Yhteystiedot:

Eteläranta
28100 Pori