Jokiranta ja Kivi-Pori

Eteläranta
Etelärannan kaunis maisema
Porin jokiranta
Eteläranta
Raatihuone
Eteläranta
Etelärannan kaunis maisema
Porin jokiranta
Eteläranta
Raatihuone
Rannan kaupunkitalot ja muut rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia Suomessa.

 

Muistoja 1800-luvun elämästä

Vuoden 1852 suurpalon jälkeen määräysten mukaan alueelle ei saanut rakentaa muita kuin kivitaloja. Tyyliltään talot edustavat lähinnä uusrenessanssia. Suurin osa taloista on Porin kaupunginarkkitehtinä vaikuttaneen C.J. von Heidekenin suunnittelemia. Jokiranta ja Kivi-Porin alue ovat arvoalueita.

Joen eteläpuolinen vanha keskusta on rakennettu väljän ruutuasemakaavan mukaisesti. Etelärantakadun varrella olevien rakennusten pihat ovat umpipihoja. Niissä sijaitsee asuinrakennusten lisäksi talousrakennuksia, joista osa on rakennettu kauppiaiden varastoiksi, osa karja- ja heinäsuojiksi ja ruoka-aitoiksi.

Opastetuilla Wanha Pori -kävelykierroksilla pääsee tutustumaan tarkemmin rakennusten ja sukujen historiaan sekä seurapiirielämään. Kierroksen voit tilata Visit Porin infosta p. 02 621 7900. Opastus kestää tunnin. Kts. opastushinnat tästä

Jokirannan maisema on yksi Porin merkittävämpiä ja tunnetuimpia nähtävyyksiä, johon yhdistyy joen toisella puolella sijaitseva Kirjurinluoto sekä Puuvillatehtaan alue.Jokirannalla on maisemallisten arvojen lisäksi tärkeä rooli tapahtuma-alueena, sillä Eteläranta muuntuu esimerkiksi joka heinäkuu SuomiAreenan tapahtuma-alueeksi ja syksyllä Silakkamarkkinoiden.

Junneliuksen palatsin ovi
Junneliuksen palatsin ovi, by Visit Pori

Porin vanhaa keskustaa eli niin sanottua Kivi-Poria koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Tutustu esimerkiksi Raatihuoneeseen, Junneliuksen palatsiin ja upeaan Porin teatteriin. Alue sijoittuu Etelärannan ja Valtakadun välille, jossa kivisten kauniiden rakennusten lisäksi löytyvät myös Porin museoista Satakunnan museo ja Porin taidemuseo. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa.

Yhteystiedot:

Eteläranta
28100 Pori